Popsuli TransindexErdély FMMédiabefutóCommunitas Alapítvány
Belépés
Hibás adatok!vissza az űrlaphoz

Egy e-mail küldtünk ki neked
az új jelszóval!


vissza a bejelentkezéshez

kontaktFórumrss

Adások átiratai

2007 12. 9. Murányi János Paprika Rádió

 

Ez itt a PopSuli ideje – Erdély legjobb zenéivel. Ma is három dalt mutatunk be a Popsuli.ro oldalra regisztrált nyolcvan előadó felvételeiből. Igen, ez az az oldal, ahol Erdély legjobb zenéit keressük. És ha már itt tartunk: G, R és V betűs előadók jelentkezését várjuk. Minden más betűvel kezdődő zenekar és előadó van már az oldalon, de természetesen akkor is jelentkezhettek, ha mondjuk K vagy Q betűvel kezdődik a nevetek.

Ma ismét Murányi Jánost, a kolozsvári Paprika Rádió szerkesztőjét tesszük próbára: ő dönti el, hogy az általunk javasolt három dal közül melyik jut tovább, hogy a következő díjakat nyerhesse:

-fellépés a 2008-as Félsziget Fesztiválon
-háromszáz euró értékben reklámfelület a Transindexen
-a továbbjutók zenéit máris játsszák a rádiók
-az Erdély FM jóvoltából egy cédé-válogatásra is felkerülnek a kedvencek

Ha tetszenek a díjak, vagy egyszerűen szeretnéd, hogy mások is hallják a zenédet, jelentkezz a PopSuli.ro oldalon. Itt az ideje, hogy bemutatkozzanak a versenyzők:

Az első vizsgázó: EXPERIMENT

Az Experiment – 2001-ben alakult, és mint neve is mutatja, inkább egy kísérlet, projekt, mint zenekar. A háromtagú marosvásárhelyi formáció vezetője Erdély egyik legtehetségesebb gitárosa, Fülöp Imre – akit a Defender zenekarból ismerhetnek a legtöbben, de elárulom: több együttesben tevékenykedik párhuzamosan. Talán nem tévedek, ha mégis azt mondom, az instrumentális zenét játszó Experimentben élheti ki leginkább magát. És hogy miért gondolom így? Hallgassatok bele ebbe a dalba, és nem lesz több kérdésetek. Experiment: Kenguru.

Murányi János: Ezzel a dallal valahogy az van, hogy benne van az isteni szikra, és a nagybetűvel írt ZENE, de erről a számról keserű szájízzel kell megállapítanom, hogy egyes számú erdélyi gitáros kedvencem valahogy itt sem varrta el a végső szálakat… Ráadásul szemtelenül sok az idegen behatás: a már-már irritálóan feldarabolt főtéma keleties hangsoraival a Dream Theather egyik kiadatlan demójának is tűnhet, és amikor végre elkezdődik a Fülöp Imre védjegyének számító áldott gitárszóló, folyton Joe Satrianit hallom, majd a lélegzetelállító virtuozitás végül olyanná válik, mint az Eddás Alapi Steve gitárjátéka a Gpontos lemezen.

Virtuóz hangszeres zenéről van szó, ezért kissé hiteltelen a nem túl jól összerakott műanyag alap, amibe a mester gitározása próbál életet lehelni. Jó, tudom, hogy nem egyszerű és nem olcsó egy ilyen zenét rendesen felvenni, de szerintem a projekt megérdemelné! Úgy vélem, az Experiment is ujjai közé csavarhatná a médiát, ha előbányászna egy friss eredeti ötletet, és nem a rongyosra használt ősi gitárzene-klisékből próbálna megélni.

A második vizsgázó: 4EVER

A 4 ever – azaz Mindörökké nevet viselő szatmári zenekar 2004 elején alakult Szatmárnémetiben. Nevüket nem kell sokat magyarázni: arra utal, hogy négyen vannak, és örökzöldeket játszanak - a PopSuliba azonban ők is saját szerzeménnyeljelentkeztek. Énekes-basszusgitárosuk az a Henter Ambrus, aki két éve megnyerte a Médiabefutó nagydíját - ezt követően pedig egy internetes szavazáson az év emberének is megválasztották Szatmáron. 4Ever – Szegény gazdagság.

Murányi János: Igazi rádiós dalt hallottunk! Igen, ezt jól megcsinálták… Próbálom megfejteni a 4ever titkát: nyilvánvalóan profi, érett zenészek rakták össze ezt a felvételt – minden a helyén, képtelen vagyok hibát találni benne! Sőt – annyira tökéletes a dal, hogy már-már ez kezd zavaróvá és gyanússá válni… Úgy sejtem, hogy ha a 4ever tagjai profi vendéglátós zenész múltat is tudhatnak maguk mögött, akkor nem nagy kunszt nekik hangról hangra levenni a klasszikus magyar slágerek soundját, a jól bevált dallamoktól egészen a simogató zongorakíséretig, vagy féldrájvos Fender-hangzásig, meg a Charlie manhattani tájszólásban csücsörített magyar kiejtéséig – mert ami másoknak bejött, azzal már nem lehet nagyot bukni!

Szó sincs arról, hogy kicsinyíteni akarnám a 4ever érdemeit, hiszen tényleg megközelítik a legnagyobbak soundját, de ezzel együtt az egyediség is kivesz zenéjükből. Persze, van akinek ez nem gond – csupán egy krémes hangzású dalt szeretne hallani a rádióban, mindegy kitől… Hát akkor itt a 4ever, egy könnyen felejthető név, könnyen felejthető hangzással, de garantáltan kellemes dallal! Külön gratulációm a fiúknak, hogy ezúttal egy prozódiailag is helyes, szép magyar slágerszöveggel ajándékozták meg az erdélyi hallgatóságot – igen, slágerszöveget mondtam, ne keressünk benne mélyebb értelmű dolgokat annál, hogy a pénz nem minden… Ezzel együtt tökéletes a dal – rádióban a helye, ez nem kérdés!

A harmadik vizsgázó: TEARGAZ

A Teargaz – négyéves múltra tekint vissza. Résztvettek az első Médiabefutón, és ennek köszönhetően egy erdélyi turnéjuk is volt, amelyet természetesen számos fellépés követett. 2005-ben vettek fel egy demót, erről hallgatunk meg ma egy dalt. Önmeghatározásuk szerint a zenekaruk lényege: őszintének maradni, és figyelni az apró dolgokra. Teargaz: Pause.

Murányi János: Kedves, igényes rádiós dalocska lehetne a Teargaz száma, de valami hiányzik még ahhoz, hogy fenntartások nélkül szerethessük ezt a sláger-jelölt szerzeményt. Megpróbálom megfogalmazni, anélkül, hogy durván sérteném a fiúk zenei elképzelését. Mert az elképzelés megvan! És ez a Teargaz erőssége. Igyekszem most attól is eltekinteni, hogy a srácok nagyon fiatalok, és jól érezhető hangszertudásbeli korlátok akadályozzák őket abban, hogy minőségi formába öntsék a saját zenéjüket. Sebaj, ez idővel még javulhat!

A legnagyobb gond viszont az, hogy túlságosan rá vannak tapadva a britpop kedvenceikre, és próbálják egyazegyben lehozni a legnagyobb british előadók minden lélegzetvételét. Ez pedig nyilvánvalóan nem sikerül, abból a puszta tényből kifolyólag, hogy ők Udvarhelyre születtek, nem pedig Londonba. Ezt kéne elfogadni, és talán közelebb kerülnének ahhoz, hogy tényleg saját magukat adják, hogy saját gondolataikat énekeljék meg, és a saját nyelvükön a saját közönségükhöz szóljanak.

Mert a Teargaz kedvelhető, szimpatikus zenekar lehetne, ha hagyná… A dallamok jönnek, jó zenei atmoszféra teremtődik, amibe jól bele is passzol a lihegő, érzelgős énekhang – a sound tehát sínen van, már csak az alkotói attitűdöt kellene csiszolgatni némileg, és akkor egy nagyon értelmes poppal is gazdagodhatna az erdélyi könnyűzene!

Három dalt mutattunk be a PopSuli.ro oldalon meghallgatható több mint 130 szerzemény közül. Aki az erdélyi zenékre kíváncsi, kattintson a PopSuli.ro oldalra, ahol hétfő délig még szavazni lehet november hónap legjobb dalára. Szintén hétfőn a TVR Hűbelebalázs című ifjúsági műsora a PopSuliról szól. Hallgassatok rádiót, nézzetek tévét, netezzetek – az erdélyi zenék már mindenhol ott vannak.

És most lássuk, kit juttat tovább Murányi János: Tudom, kissé igazságtalan ez a felállás, hiszen különböző zenék vannak itt felsorakoztatva, mindegyik másban igyekszik kiemelkedőt alkotni – őszintén szólva legszívesebben három fele osztanám az első helyezést, de mivel abban a csapdában is vagyok, hogy a legjobb rádiós dalt keressük, rögtön a 4ever dalára kell mutatnom: ez egy jó rádiós zene, ízig-vérig!

Vissza a címoldalraKNOCK OUT
solus.php
Hallgasd meg
Historica
Madéfalva
Hallgasd meg
Historica
Megsárgult kép
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica
Hallgasd meg
Szuszpansz
Travel Down The Winter Road
Hallgasd meg


Face Today
Freakin' Awesome (30624%)
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica (83%)
Hallgasd meg
abyss
a drop of intuition (81%)
Hallgasd meg
abyss
desert sound (80%)
Hallgasd meg
Laszlo Zsolt
Tears In The Rain (Joe Satriani cover) (79%)
Hallgasd meg

Hozzászólások

  Név (kötelező)

  E-mail (kötelező,nem publikus)

Megjegyzés

Kötelező a képen látható karaktereket beírni. (A nagybetűk számítanak)
  


Partnereink
City Rádió
Gaga Rádió
MIX FM
Paprika Rádió
Régió Rádió
Siculus Rádió
Star Rádió
VOX FM
Félsziget Fesztivál
Udvarhelyi Híradó
Csíki Hírlap
Vásárhelyi Hírlap
Defender Productions
Star Express
Caro Comp
Szüloföld Alap
Nemzeti Kulturális Alap
Impresszum | Támogatóink
Adatvédelmi záradék | (c) Média Index Egyesület | Index lapcsalád
Kontakt Sajtókitt RSS