Popsuli TransindexErdély FMMédiabefutóCommunitas Alapítvány
Belépés
Hibás adatok!vissza az űrlaphoz

Egy e-mail küldtünk ki neked
az új jelszóval!


vissza a bejelentkezéshez

kontaktFórumrss

Adások átiratai

2007 12. 16. Román Misi Rádió GaGa

 

Ez a PopSuli hetedik adása – ahol a legjobb erdélyi zenéket keressük. Ma is három dalt mutatunk be a PopSuli.ro oldalon eddig regisztrált közel kilencven előadó szerzeményei közül. De mielőtt belevágnánk, két gyors információ: az egyik a PopSuli.ro oldal nézettsége: naponta már közel ezren látogatják oldalunkat, és egy előadó profilját átlagban kétszázszor nézik meg – szintén naponta. A másik hírünk, hogy lejárt a közönségszavazásunk, így november hónap dala a Sapiens Nemez című száma lett.

És most térjünk vissza mai versenyünkhöz! Ezúttal a Rádió GaGa műsorigazgatója, Román Misi lesz az, aki eldönti, ki csatlakozik a Jokermanhez, a the Underskieshoz, a No Sugarhez, a KIP Projecthez a sZempöl Zenekarhoz és a 4Everhez – azaz eddigi továbbjutóinkhoz. Hogy mit kaphat a győztes?

-fellépés a 2008-as Félsziget Fesztiválon
-háromszáz euró értékben reklámfelület a Transindexen
-egy videóklip elkészítése a Starexpress és a Defender Productions jóvoltából
-a továbbjutók zenéit máris játsszák a rádiók
-az Erdély FM jóvoltából egy cédé-válogatásra is felkerülnek a kedvencek

Az első vizsgázó: Ezoterik – Festival

Ezoterik – azaz Kiss Balázs kántó szakos középiskolás Sepsiszentgyörgyön. A 19 éves fiú a komolyzenei képzés mellett hobbiból foglalkozik elektronikus zenével. Ezt a számot tavaly készítette egy kovásznai fesztiválra, innen a cím is.

Román Misi: Izgalmas meg bulis. Jó vegyülete ez drumnak, breakbeatnek és még néhány, az elektronikus zenéhez tartozó nüansznak. Tetszik a pozitív hangulata, meg az hogy mind a használt hangelemek, mind a tempó jó kifejezője a dal témájának. A Fesztivál mint cím meg fogalom, olyan jól lüktet benne. Azt mondtam, hogy dal, közben meg kicsit bajban vagyok azzal, hogy dalt mondok. Ködös, kicsit olyan „mitiskezdjünkvele” fogalom ez nálunkfelé: ezzel a hangzással nem találkozunk az erdélyi adókon, legfennebb személyes netrádiókon, így aztán éppen azon gondolkodtam, hogy a dalokkal együtt lehet hogy a mi vizsgánk is, vagy dilemmánk mindenképpen, hogy miért van a nincs, mitől nincs a lehetne, mi lehetne az a választóvonal, amitől arrafele megszólalhatna ez a hangzásvilág is a szűk hazai éterben. Az ugyanis, hogy hangadói meg hallgatói, tehát lovasai és fogyasztói vannak bőven, az teljesen nyilvánvaló. Beszédes az is, hogy a PopSuli oldalán a beküldött cuccok több mint fele ide sorolható, ha jól számolom. Na de nem itt és most fogunk megvilágosodni. Vissza a lényeghez: ütős meg klassz, amit hallottunk.

A második vizsgázó: Absurdcus feat. Koszi – Home (snooglemoogle remix)

Absurdcus featuring Koszi – azaz Demeter László és Koszorús Krisztina eredetileg filmzenének szánta ezt a dalt. 2006 telén néhány marosvásárhelyi fiatal Chavok 2 címmel forgatott egy filmet, ennek egyik fejezetéhez készült a Home. A zeneszerző, absurdcus egy kicsit megmixelte, basszusgitáron még feljátszott rá egy-két dolgot, és elkészült a snooglemoogle mix. Hogy miért pont snooglemoogle? Mert az énekeslányt így szólítja a dal szerzője.

Román Misi: Fantázia, könnyedség, összhang és jó humor. Többlete és pozitv adaléka ennek az előző dalhoz képest az énekhang – és az nagyon ott van. A zene meg a vokál vagy jól kitalált vagy jól eltalált összhangja a játszás lehetőségének szempontjából mondom, hogy egyfelől dekára, a szöveg angol nyelven, másfelől viszont figyelemre méltó a dal komplexitása. Ha például elfantáziálunk kicsit a sznuglimuglin – megtaláltam közben a magam becézésén is, szóval snooglemoogle tempó, hangszerelés vagy műfaji hangzásmutációkat teljesen jól viselne. Képzeljük el például belassítva vagy dzsesszesebben, kicsit a fusion felé eltolva – jól megállna a lábán ezekkel a mutációkkal együtt is – meg csendben teszem hozzá, hogy még inkább játszható lenne az általános formátumó, a fegyelmezettségükből ki nem lépő adókon is. Alapvetően egy jól csengő, üdítő, olyan „szeretem” dal.

A harmadik vizsgázó: Blue Floyd – éjszakai blues

Blue Floyd – azaz Miklósik László megszállott gitáros, de Joe Satriani és Steve Vai gitáristenek mellett olyan előadókat is kedvel, mint Björk vagy Katie Melua. Ebből az egyvelegből származik muzsikája, amelyet ultraibolya zenének nevez. Most azonban egy klasszikusabb szerkezetű és hangulatú bluest hallhatunk a kolozsvári előadótól. Blue Floyd: Éjszakai Blues.

Román Misi: Buja éjszaka, mélység-fíling. Némi életnedű, némi füst – szóval visz ez a dal magával rendesen. Jó hatásvadászat lenne megszólaltatni adón akár nappali bluesként is. Két megjegyzés: de jó lenne, ha kicsivel több lüktetés, erő, főleg a vokálban egy dekával több tökösség volna. A másik, hogy alapvetően egy echte blues dallamképlet meg érzésvilág szólal meg benne. Nos, nem tudom, hogy ez volt-e a szándék, vagy inkább ez lett belőle, de mintha túl sok mellékzöngét hallanánk a bueshoz képest. Na annyit azért nem, mint a mennyit az előadó megjelölt a weblapon, de rockból és nyersességből mindenképpen jut. Volt például eddás meg Cave-es és sok egyéb képzetem, míg hallgattam. Pedig abban a hangulatban, amelyet adal idéz – ugye éjszaka, kocsma, felszín, mélység, elfolyunk – szóval ebben hangulatban jobban esne a Blue Floydosság vagy miklósiklászósság. Simán vállalható a dolog.

A ma bemutatott számokat és további 150 erdélyi dalt a PopSuli oldalon lehet meghallgatni, ahová továbbra is várjuk az előadók jelentkezését. Most pedig derüljön ki, kit választ Román Misi!

Ahhoz, amit a rádiók játszási világában megszoktunk, kétségkívül a Blue Floyd áll legközelebb, mégsem ezt választom, és közben meg nem féltem őt attól, hogy elkallódik. Azt hiszem, a PopSulitól ma eleve magas labdákat kaptunk, hát akkor meg játsszuk így – mondanám egyfelől. Másfelől meg a dalok kimunkáltsága, a bennük fellelhető összhang, illetve a tisztaság, fantázia szempontok mentén sem mondanék mást. A név: Absurdcus és Koszi.

Vissza a címoldalraKNOCK OUT
solus.php
Hallgasd meg
Historica
Madéfalva
Hallgasd meg
Historica
Megsárgult kép
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica
Hallgasd meg
Szuszpansz
Travel Down The Winter Road
Hallgasd meg


Face Today
Freakin' Awesome (30624%)
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica (83%)
Hallgasd meg
abyss
a drop of intuition (81%)
Hallgasd meg
abyss
desert sound (80%)
Hallgasd meg
Laszlo Zsolt
Tears In The Rain (Joe Satriani cover) (79%)
Hallgasd meg

Hozzászólások

  Név (kötelező)

  E-mail (kötelező,nem publikus)

Megjegyzés

Kötelező a képen látható karaktereket beírni. (A nagybetűk számítanak)
  


Partnereink
City Rádió
Gaga Rádió
MIX FM
Paprika Rádió
Régió Rádió
Siculus Rádió
Star Rádió
VOX FM
Félsziget Fesztivál
Udvarhelyi Híradó
Csíki Hírlap
Vásárhelyi Hírlap
Defender Productions
Star Express
Caro Comp
Szüloföld Alap
Nemzeti Kulturális Alap
Impresszum | Támogatóink
Adatvédelmi záradék | (c) Média Index Egyesület | Index lapcsalád
Kontakt Sajtókitt RSS