Popsuli TransindexErdély FMMédiabefutóCommunitas Alapítvány
Belépés
Hibás adatok!vissza az űrlaphoz

Egy e-mail küldtünk ki neked
az új jelszóval!


vissza a bejelentkezéshez

kontaktFórumrss

Adások átiratai

2007 12. 23. Szász Csaba Star rádió

 

Ez a PopSuli, ahol a legjobb erdélyi zenéket keressük - immár a nyolcadik adásban. Balázsi-Pál Előd vagyok, szerkesztőtársammal, Tóth Árpáddal hetente három dalt mutatunk be a PopSuli.ro oldalról. Ahol szombaton lejárt ugyan a jelentkezés, de nem kell pánikolni: egyrészt bőven van muníciónk a következő két adáshoz, amelyet a nagy eredményhirdetés követ, másrészt aki szeretne felkerülni a PopSuli oldalra, még mindig megteheti. A versenyről ugyan lemaradt, de a PopSuli műsor ezután is folytatódik, és minden héten erdélyi zenéket játszunk benne.

És most halljuk, ki a három vizsgázó, aki közül egy az eddigi továbbjutók, a Jokerman, a The Underskies, a NoSugar, a KIP projekt, a sZempöl zenekar, a 4ever, a Sapiens, Absurdcus és Koszi társaságában versenyben lesz a következő díjakért:

Aki ma eldönti, ki jut tovább, nem más,mint Szász Csaba, a székelyudvarhelyi Star Rádió műsorvezetője.

Az első vizsgázó: Jánosi One – Öt emelet

Jánosi One – azaz Jánosi Csaba szinte állandó tartózkodási helye a szatmárnémeti Musicat Pub. Nem mintha kocsmázással töltené az estéit: a zenével hobbiból foglalkozó festőművész ugyanis állandó fellépője a City Rádió által üzemeltetett klubnak. Néhány hete szerencsém volt élőben megnézni egyszemélyes produkcióját, és hát semmi rosszat nem tudnék mondani. Persze ez nem is áll szándékomban.

Szász Csaba: Szóval... kell egy ház, lehet akár öt emeletes is valahol a Ladánybene úton, talán épp a 27-es szám alatt, ahol a jeget ingyen és dupla viszkivel adják. Igen, ez egy olyan dal, amit el tudok képzelni a rádiós listákon. De csak egy alapos újrakeverés után. A hangzása miatt szakadozottnak, döcögősnek érzem. Nem tölti ki az űrt, nem tudom átengedni magam a dalnak, mintha táskarádióval akarnék házibulit tartani. S még egy dolog. Nem én mondom, hanem a nagyok, hogy aki ebben a stílusban ír dalt lemezre vagy rádióknak, annak szabály, hogy minden egyes megszólaló hangszer élő legyen, különben az egésznek olyan vendéglátós íze lesz. Szívesen barátkozok ezzel a dallal, csak adjon egy kicsit magára.

A második vizsgázó: Fading Circles – Sad Days are Over

A Fading Circles - 2002-ben alakult csíkszeredai zenekar. A komplex, power és progresszív elemekkel átszőtt metált játszó csapat 2005-ben megnyerte a Médiabefutó zenekategóriáját, 2006 pedig egyértelműena koncertsikerek éve volt. Felléptek a Félszigeten, Tusványoson, a Rockmaratonon, a MIÉRT EU-táborában, és egy magyarországi tehetségkutatót is megnyertek. Az idei évük azonban inkább a stúdiózásról szólt. Most ennek az eredményét halljuk.

Szász Csaba: Hát nem egy olyan műfaj, ami a csapból is folyik, főleg a kereskedelmi rádiózás terén, bár úgy tűnik, a Fading Circles gondosan ügyelt arra, hogy ez a dal jócskán a határokon belül maradjon. Hallottam ennél keményebbet is rádióban nyomatni. Igy hát a vizes lepedő használatát mellőznöm kell. Ez egy ballada, ezért kétlem, hogy a holnapi Ébresztő első két órájában be merném dobni a mély vízbe, de ennek két másik oka is van. Az egyik személyes. Szívem szerint ugyanis azt a nemlétező "Back vocals" gombot kicsit feltekerém, és huzamosabb időre mint az az utolsó 5 másodperc. Kettő: Zárójelben ugyan olvasható, hogy egy nyers studió változatról van szó, amit a hangzás persze meghazudtól, viszont remélek egy rádiós verziót is, mert - gyerekek, legyünk komolyat, ez öt percnél is hosszabb.

A harmadik vizsgázó: KÜB Beat és Kiss Bora - Top of the Pyramid

KÜB Beat – KÜB mint Kónya Ütő Bence. A sepsiszentgyörgyi srác a marosvásárhelyi színművészeti egyetem hallgatója, és ő a laptopos legény a sZempöl zenekarban is. A Holdvilágos éjszakán című sláger KÜB-féle feldolgozásának nagy esélye van, hogy a Transindex az év legjobb feldolgozásának válassza - de most tőle is egy saját dalt hallunk, amelyben Kiss Bora énekel.

Szász Csaba: Öt másodperc után tudtam: nem egy szokványos dalhoz lesz szerencsém. Mosolyogni kezdtem. Kissé kínomban is, mert tudtam, ezzel a produkcióval nem tehetem azt meg, hogy egy mozdulattal félreseperjem, és azt mondjam nekem nem jön be. De igenis bejön, olyannyira, hogy kiváncsiságból kénytelen vagyok meghallgatni a Kub Beat - Angel című számát is. A fejfáját más okozza. Ha rádiós szemmel, akarom mondani rádiós füllel próbálok ítéletet hozni. Mert egy szórakozóhelyen, hajnali négykor, egy átbulizott éjszaka után, ez a dal lenne maga a megváltás. Ellenben ultrarövidhullámon heavy rotation-ben ronggyá játszani e dalt?... hát nem is tudom... Nagyon meg kell keresni a helyét és módját, hogy vevőre találj. Kemény dió, kicsit még elbütykölök a feltörésével...

Három különböző stílust hallottunk – ezután már senki nem mondhatja, hogy az erdélyi zenei felhozatal egyhangú. De halljuk, mi jött be leginkább a Star rádiós kollégánknak: Őszintén? Nem irigylem magamat – ha élhetek ezzel a kifejezéssel. Mindhárom felvétel megállja a helyét, egyik sem lóg ki a sorból. Az biztos, hogy jó termést kaptam kézhez, ha nem tévedek, jutottak ennél gyengébbek is tovább. Ugyanakkor a vak is hallja, a süket is látja: ebben a formában egyikük sem tömény rádiósbejátszásra született. Kivételt persze bármelyik zenei szerkesztő tehet, ami engem illet én a Fading Circles-nek adnám az esélyt, nosza, tegyenek egy próbát, hogy a finnyás ízlésű ínyencek is kóstolgassák őket egy kicsit.

Megvan hát kilencedik továbbjutónk is. A PopSuli csapata nevében kellemes karácsonyt kívánok, és találkozunk az év utolsó napjaiban.

Vissza a címoldalraKNOCK OUT
solus.php
Hallgasd meg
Historica
Madéfalva
Hallgasd meg
Historica
Megsárgult kép
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica
Hallgasd meg
Szuszpansz
Travel Down The Winter Road
Hallgasd meg


Face Today
Freakin' Awesome (30624%)
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica (83%)
Hallgasd meg
abyss
a drop of intuition (81%)
Hallgasd meg
abyss
desert sound (80%)
Hallgasd meg
Laszlo Zsolt
Tears In The Rain (Joe Satriani cover) (79%)
Hallgasd meg

Hozzászólások

  Név (kötelező)

  E-mail (kötelező,nem publikus)

Megjegyzés

Kötelező a képen látható karaktereket beírni. (A nagybetűk számítanak)
  


Partnereink
City Rádió
Gaga Rádió
MIX FM
Paprika Rádió
Régió Rádió
Siculus Rádió
Star Rádió
VOX FM
Félsziget Fesztivál
Udvarhelyi Híradó
Csíki Hírlap
Vásárhelyi Hírlap
Defender Productions
Star Express
Caro Comp
Szüloföld Alap
Nemzeti Kulturális Alap
Impresszum | Támogatóink
Adatvédelmi záradék | (c) Média Index Egyesület | Index lapcsalád
Kontakt Sajtókitt RSS