Popsuli TransindexErdély FMMédiabefutóCommunitas Alapítvány
Belépés
Hibás adatok!vissza az űrlaphoz

Egy e-mail küldtünk ki neked
az új jelszóval!


vissza a bejelentkezéshez

kontaktFórumrss

Adások átiratai

2008 1. 6. Tóth Árpád Erdély FM

 

Sziasztok,

ez a PopSuli tizedik adása, ahol a legjobb erdélyi zenéket keressük. Balázsi-Pál Előd vagyok, és egy különleges műsor házigazdája leszek ma. A PopSuli.ro oldalra ugyanis a várakozásainkat messze meghaladó mennyiségű, minőségű és változatosságú erdélyi dal került fel, ezért úgy döntöttünk, beszúrunk egy plusz adást, mielőtt lezárulna az első évadunk, hogy további három erdélyi dalt mutassunk be.

Tehát ez a tizedik, bónusz PopSuli lesz, és aki a mai három dalt fogja értékelni, az nem más, mint az Erdély FM szerkesztője, Tóth Árpád. Ő dönt arról, ki lesz versenyben a követekező díjakért:

-fellépés a 2008-as Félsziget Fesztiválon
-háromszáz euró értékben reklámfelület a Transindexen
-egy videóklip elkészítése a Starexpress és a Defender Productions jóvoltából
-a továbbjutók zenéit máris játsszák a rádiók
-az Erdély FM jóvoltából egy cédé-válogatásra is felkerülnek a kedvencek

Az első vizsgázó: TCO - Rendszeres fogmosás

Hát így jár egy zenekar, ha túl hangzatos nevet választ magának. A TCO ugyanis a The Chosen Ones, vagyis a Kiválasztottak rövidítése, de a két brassói srác kizárólag a rövidítést használja, valószínűleg el akarják kerülni, hogy nagyképűnek nézzék őket. Borzási Péter és Kovács Hunor azt írja PopSuli-profiljában, hogy zenekaruk odaszánt ellensége a playbacknek. Nem elszánt, odaszánt.

Tóth Árpád: Nekem igazából nem okoztak meglepetéseket a dalok, mivel én is szerkesztője vagyok a PopSuli rádióműsornak, már minden dalt többször is meghallgattam, de azért egy igen tanulságos, és érdekes estét töltöttem zenehallgatással.

Ez egy vicces kis slágergyanús rádiós dalocska. 4 akkordot váltogatva, a világ egyik leghétköznapibb dolgáról, a fogmosásról dalt írni, és mindezt olyan vidáman, amennyire csak lehet. Hát tetszik. Nem kesereg, nem akarja megváltani a világot, fiatalos, friss, és humoros. Igaz, hogy a szövegben van egy-két igen meredek rímmegoldás, de ettől úgy érzem, még vidámabb hangulatot sugároz. A zene nagyon egyszerű, de jól szól, és szépen illeszkedik az énekes hangjával, ami szintén nem rossz. És a vége kész telitalálat, rég hallottam zenét ilyen viccesen megcsináltat.

A második vizsgázó: Dugó és a haverock - Rosszkor születtünk

Az együttes 2002 tavaszán alakult Baróton, és a hetvenes-nyolcvanas évek hardrockjára emlékeztetõ zenét játszik Biró András, ismertebb nevén Dugó és négy zenésztársa, közülük hárman a Transylmania volt tagjai, kimondottan egy cd kiadásának érdekében álltak össze. Most ennek a lemeznek a címadó dalát halljuk tőlük.

Tóth Árpád: A Dugó és a haverock ...hmm. Megszólal a zene, a kezdés hasit, jól szól a gitár, a dobok, és a billentyű is teljesen a helyén van, de amikor az énekes is megérkezik, egy kicsit elszomorodok. Nem mintha rosszul énekelne, vagy ilyensmi, dehogy, sőt, egészen jó a hang, nem fals, tud az énekes, csak mintha D. Nagy Lajost, a frontembert hallanám. Na de nem a Bikiniről akarok beszélni.

Mivel a PopSuliban rádiós dalok kerestetnek, Dugó és a haverjai szerintem beillenek akármelyik rádió playlistjébe, kivétel persze ha valaki elvből nem sugároz rockzenét. Mert ez rockzene a javából, A hangszerelés igazán összhangban van, jól szól, hallatszik, hogy nem most kezdték a zenélést. És ami a legjobban tetszik nekem, hogy magyarul énekelnek. Ami viszont zavar, már megint a jó öreg erdélyi pesszimizmus, rágódunk a múlton, és várjuk a sültgalambot Európától, bányában a színvonal stb. Talán éppen attól lehetnénk másak, ha megpróbálnánk kicsit vidámabban szólni, ha már szólunk, kicsit több öniróniával.

A harmadik vizsgázó: Ordibáló Szamócák - Jel

Az Ordibáló Szamócák – a hattagú nagybányai zenekar az első Médiabefutón tűnt fel, ahol kategóriaelsők lettek, 2005-ben pedig a legjobb saját dal díját nyerték meg az egyre erősebb mezőnyben. A Szamócák tavaly vették fel első lemezük anyagát Csíkszeredában, de most egy élő felvételt hallunk tőlük, amely Aradon készült.

Tóth Árpád: Bevallom őszintén, hogy a dal szövege gyanúsan ismerősnek tűnik, talán a föl-földobott kő miatt, amiről egyből Ady jut eszembe, nem tudom. Mindenesetre, ha ez valakinek a verse, akkor sikeresen zenésítették meg, ha saját szöveg, akkor le a kalappal. Kellemes, fülbemászó dallam, de a dobos kicsit jobban kivehetné a részét a munkából.

Kedves Blanka, nagyon szép hangod van, és jól is használod, túlságosan is jól, ha nem a már jól befutott éneklési stílusban adnád elő a dalt, ha nem törekednél annyira a külsőségekre, ha hagynád, hogy csak úgy egyszerűen megszólaljon, belülről, a lelkedből, akkor lehet, hogy jobb lenne. Nem tudom, de érdemes kipróbálni, szerintem a kevesebb több, ne szoríts, hadd szóljon.

108 erdélyi előadó 210 dala – ezt nyújtja most a PopSuli.ro. Ebből válogattunk mára hármat, és most az is kiderül, melyiküket juttatja tovább Tóth Árpád: Na most megértem a rádiós kollégákat, akik az elmúlt adásokban eldöntötték a továbbjutókat, nehéz dönteni. Ha rajtam múlna, mindhárom zenekarnak befutó helyet adnék cd válogatáson és a rádiók repertoárjában. De mivel ez egy zenés verseny, vagy ilyesmi, ezért dönteni kell. A TCO-t juttatom tovább, mert egy olyan dalt hallottam tőlük, ami frissit, üdít, akár egy fogmosás.

Ez volt a mai bónuszkiadásunk, jövő héten ismét találkozunk, de a PopSuli.ro oldalon addig is bármikor elérhetőek vagyunk. És ne feledjétek: péntekig tart a közönségszavazás, amelyen a múlt hónap legjobb dalát lehet megválasztani.

Vissza a címoldalraKNOCK OUT
solus.php
Hallgasd meg
Historica
Madéfalva
Hallgasd meg
Historica
Megsárgult kép
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica
Hallgasd meg
Szuszpansz
Travel Down The Winter Road
Hallgasd meg


Face Today
Freakin' Awesome (30624%)
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica (83%)
Hallgasd meg
abyss
a drop of intuition (81%)
Hallgasd meg
abyss
desert sound (80%)
Hallgasd meg
Laszlo Zsolt
Tears In The Rain (Joe Satriani cover) (79%)
Hallgasd meg

Hozzászólások

frici
2008-1-15 00:08
aha, ahogy pamparam mondja! csak igy tovabb fiuk! :)

pamparam
2008-1-7 16:02
igazan sikeres valasztas volt, es nagyszeruen raerzett a szerkeszto a dolgokra:)
  Név (kötelező)

  E-mail (kötelező,nem publikus)

Megjegyzés

Kötelező a képen látható karaktereket beírni. (A nagybetűk számítanak)
  


Partnereink
City Rádió
Gaga Rádió
MIX FM
Paprika Rádió
Régió Rádió
Siculus Rádió
Star Rádió
VOX FM
Félsziget Fesztivál
Udvarhelyi Híradó
Csíki Hírlap
Vásárhelyi Hírlap
Defender Productions
Star Express
Caro Comp
Szüloföld Alap
Nemzeti Kulturális Alap
Impresszum | Támogatóink
Adatvédelmi záradék | (c) Média Index Egyesület | Index lapcsalád
Kontakt Sajtókitt RSS