Popsuli TransindexErdély FMMédiabefutóCommunitas Alapítvány
Belépés
Hibás adatok!vissza az űrlaphoz

Egy e-mail küldtünk ki neked
az új jelszóval!


vissza a bejelentkezéshez

kontaktFórumrss

Adások átiratai

2008 2. 10. Népzenei elemek az erdélyi könnyűzenében

 

Ez a PopSuli – ismét a legjobb erdélyi zenékkel. Aki végighallgatja a PopSuli.ro oldalra feltöltött dalokat, annak feltűnhet, hogy meglehetősen sok a népdalfeldolgozás. Miért használnak népzenei motívumokat – népdalokat az erdélyi könnyűzenei előadók? Ennek jártunk utána.

Hírek:

– elindult a – PopSuli.ro oldal fóruma, ahol az oldal látogatói és az előadók hozzászólhatnak adásaink témáihoz és véleményt nyilváníthatnak az erdélyi zenéről

– készülődhetnek az erdélyi tehetségek: ősszel indul a legnagyobb erdélyi tehetségkutató, a tíz helyszínen zajló Médiabefutó 2008-as kiadása – idén is zene, tánc és színpadi jelenet kategóriában

A Knock Out zenekar idén lesz 15 éves, és 1999 óta minden lemezükön szerepel egy népdalfeldolgozás. Miért éri meg egy rockzenekarnak népzenei elemeket használni – kérdeztük a zenekarvezetőt, Lénárd Józsefet, közismert nevén Yogit: A Knock Outnak ez nem egy jellemző oldala, hogy népzenét dolgoz fel. Ha olyan népdalt választasz ki, ami bulis hangulatú, az nagyon feldobja a közönséget koncerteken. Mindenki tudja, hogy a knock Outnak nagyon egyszerű dalszövegei vannak, és nem is törekszünk arra, hogy nagyon bonyolult dolgokról énekeljünk, s azt gondoltuk, te, legeyen egy ilyen lakodalmas dalunk, a Mikor iszom pálinkát.

A Slip duó, azaz Koszorús Krisztina és Kozsik Szabolcs koncertrepertoárjában központi helyet kapnak a népdalfeldolgozások, amelyek hol bluesosan, hol funkis alapokra szólalnak meg. Koszit kérdeztük, honnan jött a népdalok szeretete: Amikor elkezdtem zenélni, népdalokat énekeltem, s mivelhogy a Slippel oda kerültünk, hogy amikor elkezdtük, csak ilyen kis feldolgozásokat játszottunk, s ugye kellett már egy rendes koncertrepertoárral rendelkeznünk, hogy felléphessünk helyenként, és csak egyetlenegy saját dalunk volt, a Sometimes. Akkor muszáj volt valamihez nyúlni, amiben otthonosan mozgok. Kezdtem népdalokat énekelni, és Szabi mondta, hogy hát, de jó, ezt meg lehet csinálni így, meg lehet csinaálni úgy, és akkor átdolgoztuk. Ilyen egyszerű története van, jött egy ötlet, és kész lett.

A sepsiszentgyörgyi sZempöl zenekar előszeretettel dolgoz fel gyermekmondókákat, gyerekdalokat, mint az Ec-Pec vagy a Pál Kata Péter. Kónya Ütő Bence magyarázza, miért: Úgy érzem, hogy ilyen még nincsen – mármint ilyen hangszereléssel, mert persze hogy vannak az ilyen félnépi együttesek, akik gyerekdalokat énekelnek, kimondottan gyerekeknek. Namost ez nem gyerekeknek szól. Alapvetően annyi a helyzet, hogy hat ember összeül zenélni, és egy nagyon idézőjeles modern zenei paródiát csinálunk, de ez sem alapkoncepció. Ezek a gyerekdalok annyiban jók, hogy felmentést nyerünk valami alól ezáltal, mert maximum annyit lehet mondani egy ilyen együttesrre ilyenkor, hogy hát igen, jobb ötletük nem volt. Ez olyasmi, mint vannak ezek az igen modern zenei műfajok, ez a drum and bass meg ez a breakbeat, amik abszolút nem szólnak semmiről, hanem energiazenék. Ez sem szól többről, csak annyi, hogy élőben történik.

A székelyudvarhelyi Orpheusz zenekar több dalában is felbukkannak népzenei motívumok, sőt, van egy Népdal című számuk is. Vass István énekest arról faggattuk, miért nyúl egy blueszenekar a népzenei gyökerekhez: Amikor íródott a Népdal című dalunk, inkább a szöveggel próbálkoztunk, hogy a szöveggel közelítsük meg a népdalok világát. Ahhoz írtunk egy ritmikusabb zenét, majd amikor Orbán Feri is bekerült a csapatba, hozta ezt a népzenei stílust. Ő hozott ötleteket, mondta, hogy tud hegedűs népzenei motívumokat bevinni. Rájöttünk, hogy ez annyira érdekes, annyira új, hogy megtartottuk ezt a stílust. Újabban unplugged stílusban fogunk játsznai, meghatározó lesz a hegedű, a blues-folk stílust fogjuk ötvözni.

A NemEZ zenekar éppen Budapesten dolgozik első lemezének felvételén. Az Orpheuszban is játszó Orbán Ferenc hegedűs-gitáros fejti ki, miért fontos a népzenét feldolgozni: Egy jópár ember a zenekarban népzenei alapokkal kezdte annak idején a muzsikálást, és nem titkoltan a magyar, mondhatni a székely nép kultúrájának a továbbmentésének a lehetőségét látjuk benne. A mai modern világunkban sajnos a fiatalság a könnyebb, kommerszebb zenét hallja, és hát ez egy út lehet, hogy valamelyest megismerjék a népünk kultúráját.

A mai műsorunkban szereplő dalokat, és több mint 150 erdélyi előadó felvételeit a PopSuli.ro oldalon lehet meghallgatni. Aki szeretné, hogy a PopSuliban és az erdélyi rádiókban az ő zenéje szóljon, jelentkezzen a PopSuli.ro oldalon.

Vissza a címoldalraKNOCK OUT
solus.php
Hallgasd meg
Historica
Madéfalva
Hallgasd meg
Historica
Megsárgult kép
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica
Hallgasd meg
Szuszpansz
Travel Down The Winter Road
Hallgasd meg


Face Today
Freakin' Awesome (30624%)
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica (83%)
Hallgasd meg
abyss
a drop of intuition (81%)
Hallgasd meg
abyss
desert sound (80%)
Hallgasd meg
Laszlo Zsolt
Tears In The Rain (Joe Satriani cover) (79%)
Hallgasd meg

Hozzászólások

Koszika
2008-2-13 21:35
jot kuncogtam, mikor meghallottam magamat:D
  Név (kötelező)

  E-mail (kötelező,nem publikus)

Megjegyzés

Kötelező a képen látható karaktereket beírni. (A nagybetűk számítanak)
  


Partnereink
City Rádió
Gaga Rádió
MIX FM
Paprika Rádió
Régió Rádió
Siculus Rádió
Star Rádió
VOX FM
Félsziget Fesztivál
Udvarhelyi Híradó
Csíki Hírlap
Vásárhelyi Hírlap
Defender Productions
Star Express
Caro Comp
Szüloföld Alap
Nemzeti Kulturális Alap
Impresszum | Támogatóink
Adatvédelmi záradék | (c) Média Index Egyesület | Index lapcsalád
Kontakt Sajtókitt RSS