Popsuli TransindexErdély FMMédiabefutóCommunitas Alapítvány
Belépés
Hibás adatok!vissza az űrlaphoz

Egy e-mail küldtünk ki neked
az új jelszóval!


vissza a bejelentkezéshez

kontaktFórumrss

Adások átiratai

2008 2. 17. Miért énekel mindenki a szerelemről?

 

Az utóbbi napok a szerelem jegyében teltek, és ezt az alkalmat mi sem hagyhattuk ki. Nem az örök kérdést fogjuk eldönteni, hogy csütörtökön Bálint- vagy Valentin-napot ünnepeltünk-e, hanem arra vagyunk kíváncsiak, miért szól olyan sok dal a szerelemről.

A székelyudvarhelyi Love Stars dance-duó 2004 óta fut ezen a néven. Kingát kérdeztük, miért választották maguknak a szerelem csillagai nevet: Mindenképpen tudatos volt. Mi erről a témáról szeretnénk énekeni mindenkinek. Elsősorban a fiatal korosztálynak szólnak a dalaink, mert őket jellemzi ez a szerelmes korszak. Ez a legszebb, legromantikusabb érzés a világon, és szerintem mindenkiben legalább egyszer feltámad a szerelem érzése.

A gyergyószentmiklósi No Sugar zenekar énekese-dalszövegírója, Barabás Árpád színész is. Mi ihleti a szerelemről szóló szövegeket? – kérdeztük tőle: Nem tudom, amikor írok, vagy jön valami, vagy nem, aztán írom, ami jön. Azért írunk szerelmes dalokat, mert mindenki ír szerelmes dalokat valamiért. Szerintem eléggé ki van merítve a téma, de hát ettől függetlenül – tudod, olyanok, mint a közhelyek – jobbat nem tudunk kitalálni. Mindenképp jobb, ha az emberek a szerelemről írnak zenét, mintha a világ nyomorúságáról írnának, mert ugye annyi szomorú nyomorúság van, hogy szinte nem is érdemes. Meg miért csinálnak szerelmes filmeket? Fel leheth hívni egy hollywoodit, hátha valami okosat mond.

Persze nem mindenki énekel erről a témáról, a PopSuli toplistáját vezető The Underskies énekese, Tommie Trance például azt állítja, ők ugyan soha. Akkor miért szerepel a Netovább című dalukban, hogy “Mi volna, ha most együtt egymást szorosan átérnénk?” Ha ez nem a szerelemről szól, akkor miről?

Inkább a szeretetről, a szeretet van benne. Temesváron voltam, hogy söröztem, és láttam egy lányt, aki fetrengezett a zöld mezőn – és akkor így jött. Ebben minden lány benne van, azt mondanám.

A szerelem azonban nem csak ragyogás és öröm. Sokan foglalkoznak az érzés árnyoldalával, a csalódással, kiábrándultsággal is. Tommie: Jó a szerelem, de csak addig, míg ott van. Amikor elmúlik, akkor majd bánkódsz. Szerintem egy tábla csokoládé: amikor elfogy, akor hmmm… de finom volt, de mégse.

Henter Ambrus a szomorú, keserű oldalát fogta meg a szerelemnek. A 4ever zenekarban és szólóban is zenélő szatmári fiatalember erről beszél: Mindenféle stílusban megtalálható a szerelem motívuma. Úgy gondolom, már eléggé ki van aknázva. Részes velejárója magának a szerelem motívumának a negatív és pozitív oldala. Én az ilyen konok oldaláról, a csalódás részéről közelítem meg, de hát kapcsolódik a szerelmi témához. Nyilvánvaló, hogy egy csalódás mindenkit negatívan érint.

Vizi Imre egy barátja szerelmes versét zenésítette meg, erről a folyamatról csevegtünk vele: Hozott Öcsi egy verset – az volt az első vers egyébként, amit hozott. Elolvastam, és a volt barátnőm jutott eszembe, akit nagyon szerettem. Nem kellett sokat gondolkozzak, hanem egyszerűen kézügyben volt a gitár, lenyomtam, öt perc alatt megvolt a dal. Általában ézések alapján születnek dalok nálam. A leggyakrabban előjövő érzés az a szerelem. Emberek közti kapcsolatokról szól – szerelem, szerelem, szerelem – minden a szerelemről szól – majdnem.

Erről a témáról a fórumban.

Jövő héti témánk: Humor az erdélyi zenében.

Vissza a címoldalra

Ismered?

Stílus:

metálKNOCK OUT
solus.php
Hallgasd meg
Historica
Madéfalva
Hallgasd meg
Historica
Megsárgult kép
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica
Hallgasd meg
Szuszpansz
Travel Down The Winter Road
Hallgasd meg


Face Today
Freakin' Awesome (30624%)
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica (83%)
Hallgasd meg
abyss
a drop of intuition (81%)
Hallgasd meg
abyss
desert sound (80%)
Hallgasd meg
Laszlo Zsolt
Tears In The Rain (Joe Satriani cover) (79%)
Hallgasd meg

Hozzászólások

  Név (kötelező)

  E-mail (kötelező,nem publikus)

Megjegyzés

Kötelező a képen látható karaktereket beírni. (A nagybetűk számítanak)
  


Partnereink
City Rádió
Gaga Rádió
MIX FM
Paprika Rádió
Régió Rádió
Siculus Rádió
Star Rádió
VOX FM
Félsziget Fesztivál
Udvarhelyi Híradó
Csíki Hírlap
Vásárhelyi Hírlap
Defender Productions
Star Express
Caro Comp
Szüloföld Alap
Nemzeti Kulturális Alap
Impresszum | Támogatóink
Adatvédelmi záradék | (c) Média Index Egyesület | Index lapcsalád
Kontakt Sajtókitt RSS