Popsuli TransindexErdély FMMédiabefutóCommunitas Alapítvány
Belépés
Hibás adatok!vissza az űrlaphoz

Egy e-mail küldtünk ki neked
az új jelszóval!


vissza a bejelentkezéshez

kontaktFórumrss

Adások átiratai

2008 3. 2. Instrumentális zene

 

Ezen a héten a PopSuli.ro oldal fórumáról merítettünk témát: BlueFloyd javaslatára az instrumentális zene jelenségét járjuk körül.

A kolozsvári De La Funk egyszerű báli zenekarként indult, de már rég meghaladták azt a szintet. Bár a PopSui oldalra egy instrumentális számot töltöttek fel, nem ez jellemző rájuk. Bálint Attilát halljuk: Mi tulajdonképpen nem instrumentális zenét játszó zenekar vagyunk, hanem ilyen ismertebb számokat előadó zenekar, és vannak saját számaink is. Végülis van, aki bámul, van, aki élvezi, tombol, de nem feltétlenül. Vannak, akik nem ragaszkodnak az énekhez, az énekhanghoz. Nyilván, hogy a zenészek jobban élvezik, amikor kiadhatják magukból a maximumot.

Fülöp Imre gitáros a Defender zenekar oszlopos tagja, de emellett egy instrumentális projektet is futtat. Az Experiment nevű projekt nyáron lemezzel jelentkezik. Arra kértük Imit, foglalja össze, miben különbözik a hangszeres és az énekhangos zene: Nagyon régóta foglalkozom már a gitározással, és nagyon régi álmom volt már, hogy megjelentessek egy szólóalbumot, ami természetesen instrumentális legyen, tehát a gitáron legyen a lényeg. Ami belülről jön, azt szoktam általában megírni gitáron. Az az igazság, hogy elég kevesen értik meg az instrumentális zenét, főleg az olyan zenehallgatók, akik az ilyen mindennapi popzenét hallgatják, s ez szerintem teljesen egy ilyen jazz-rockot kedvelőknek való.

A Nunatak egy érdekes csapat, hiszen a sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai srácok csak egyszer zenéltek együtt ebben a felállásban. De a felvételen – amit mi igencsak jónak tartunk – nincs ének, és pont ez kellett nekünk. Hunor foglalja össze, amit tudni kell róluk: Tulajdonképpen egyszer találkoztunk, volt egy ilyen kis közös megmozdulásunk. Azóta nem nagyon csináltunk együtt semmit. Külön működünk a Ritmo del Flamenco zenekarban együtt hárman. Egy közös muzsikálás volt még régebb is, ilyen klubokban dj-ket kísértünk. Volt olyan, hogy a tű leszaladt a lemezjétszóról, és hárman maradtunk, vittük tovább élőben azt a klubhangulatot, azt a lüktetést, az energiát.

Utoljára hagytuk azt a személyt, aki a témát ajánlotta nekünk. Talán azzal kellett volna kezdenünk, hogy jól leteremtsük, amiért ilyen nehéz munkát adott nekünk - hiszen a PopSuli.ro oldalon alig van instrumentális zene. Ehelyett azonban inkább arra kértük BlueFloydot, azaz Miklósik Lacit, árulja el, miért vonzódik az instrumentális zenéhez: Azt hiszem, elég sok hangszeres zenét hallgattam már kisgyerek korom óta, valószínű emiatt is van. Azontúl lehet hogy pont nem volt ötletem szövegre – ilyenre is van példa – de úgy gondolom, hogy szöveg nélkül könnyebben ki tudom fejezni magam.

Kedves hallgatóink, ez volt az a műsorunk, amelyben senki nem énekelt a szerelemről, sőt, tulajdonképpen semmiről se énekeltek. Jövő héten az erdélyi hip-hop nyomába eredünk, addig is hallgassatok sok-sok erdélyi zenét a PopSuli.ro oldalon, szóljatok hozzá adásainkhoz, ajánljatok témákat nekünk. Zárásul jöjjön egy kis bolondozás a De La Funk zenekartól.

Vissza a címoldalraKNOCK OUT
solus.php
Hallgasd meg
Historica
Madéfalva
Hallgasd meg
Historica
Megsárgult kép
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica
Hallgasd meg
Szuszpansz
Travel Down The Winter Road
Hallgasd meg


Face Today
Freakin' Awesome (30624%)
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica (83%)
Hallgasd meg
abyss
a drop of intuition (81%)
Hallgasd meg
abyss
desert sound (80%)
Hallgasd meg
Laszlo Zsolt
Tears In The Rain (Joe Satriani cover) (79%)
Hallgasd meg

Hozzászólások

  Név (kötelező)

  E-mail (kötelező,nem publikus)

Megjegyzés

Kötelező a képen látható karaktereket beírni. (A nagybetűk számítanak)
  


Partnereink
City Rádió
Gaga Rádió
MIX FM
Paprika Rádió
Régió Rádió
Siculus Rádió
Star Rádió
VOX FM
Félsziget Fesztivál
Udvarhelyi Híradó
Csíki Hírlap
Vásárhelyi Hírlap
Defender Productions
Star Express
Caro Comp
Szüloföld Alap
Nemzeti Kulturális Alap
Impresszum | Támogatóink
Adatvédelmi záradék | (c) Média Index Egyesület | Index lapcsalád
Kontakt Sajtókitt RSS