Popsuli TransindexErdély FMMédiabefutóCommunitas Alapítvány
Belépés
Hibás adatok!vissza az űrlaphoz

Egy e-mail küldtünk ki neked
az új jelszóval!


vissza a bejelentkezéshez

kontaktFórumrss

Adások átiratai

2008 3. 9. A hip-hop Erdélyben

 

Mai műsorunkban az erdélyi hip-hop mozgalom kulisszáiba tekintünk be. Lehet ezt mozgalomnak nevezni? – erre voltunk kíváncsiak. A válasz hamarosan kiderül a PopSuliból, ahol erdélyi hip-hop előadókat kérdeztünk.

A marosvásárhelyi UnderFake, azaz Fancsali Attila az egyik legaktívabb a műfaj erdélyi képviselői közül: szakmai-közösségi oldalt működtet, és úgy tűnik, mindent tud a szcénáról, amit tudni érdemes. Őt kértük meg, hogy rajzolja meg az erdélyi hip-hop térképét: Lehet nyugodtan nevezni mozgalomnak. Mint minden országban vagy területen, itt is, ha megnézzük, például a nagykárolyi hip-hop különbözik a vásárhelyitől, az udvarhelyitől vagy a csíkszeredaitól. Ezelőtt két-három évvel Udvarhely volt a központja, de most már, azt hiszem, Marosvásárhely. Szatmár megyéből Nagykárolyról tudok, ott létezik egy SubTerraNátió nevű csapat, Nagyszalontán Mr. Siid nagyon aktív, Marosvásárhelyen a Földalatti Front nagyon aktív. Ez egy tömörülés, ebbe beletartozik a közönségdíjas Sapiens is, meg a Láthatatlan Légió is. Vásárhelyinek tartom magam én is, tehát én is ide tartozom, meg Rapszodik, Háborgató Maszkura – ő mondjuk elment külföldre. Ez eddig mind Vásárhely. És hát Csíkszeredában van Botee és Potyautas, és Udvarhelyen jelenleg olyant, aki számításba jöhetne, nem tudok, de ott a Wisszaesők volt, a Médiabefutós Wisszaesők.

A Sapiens trió, azaz Malária, Piramid és Szinkron azt állítja, zenéjük ismertebb Magyarországon, mint Erdélyben. Nem kis teljesítmény ez, ha figyelembe vesszük, hogy a srácok nyárádszeredaiak. Hogy lehet egy ilyen kis településről eljutni a fülekig? – kérdeztük tőlük. Szinkron válaszol: Az egyik kollégám kezdett el beatboxolni, tehát szájjal ütemez meg dobot meg zongorát szimulálni, és aztán jött egy ötlet, hogy mi is csinálhatnánk valamit. Azelőtt már írogattunk szövegeket, aztán úgy hip-hop, csak úgy elkezdődött. Inkább Magyarországra bazírozunk a lemezekkel meg a számokkal, szerintem ismertebbek is vagyunk magyarországi rap-körökben, mint itteni – meg itt nem is beszélhetünk rap-körökről sajnos. Valahogy úgy gondolom, hogy ezt a téma-korszakot kinőttük, mert mindenki úgy kezdi, hogy bármiről írjon, aztán most már nem egy dolgot írunk körül, hanem ami jön, és gondolom azért vagyunk csapat, mert külön-külön is olyant találunk ki, ami aztán összetéve is jól hangzik, hármunkként.

Tonio igazi lokálpatrióta: dalt is írt városáról, Nagyváradról, úgy, hogy New York rövidítésének mintájára N.V.-re keresztelte át. Csak az ipszilon szárát kell levágni, és máris megvan. Vele ismerkedhettek meg: Amit Románia ad vagy visz bele a hip-hopba az kicsit talán a latinosabb beütés. De ugyanúgy megtalálható a tipikus depressziós, ilyen léleknek szóló stílus is. Váradon rajtam kívül még egy magyar arc van, aki ismertebb, mondjuk így interneten meg így a fiatalok körében, az Kétarc, szerepelt már Dopeman lemezen is, meg dolgozott nagyobbakkal Magyarországról. Én a legutóbbi Dopeman tehetségkutatón értem el eredményt, ami azt jelenti, hogy a következő, Dopemanék által hangszerelt és gondozott mixtape-en fogok szerepelni.

A nagykárolyi Jégcsap elmondta nekünk, hogy szerinte mitől hiteles vagy hiteltelen egy rapszöveg: Csinálnak olyan zenét, amiben beszélnek gettóról, beszélnek olyan dolgokról, amiket nem érthetnek, nem élnek olyan világban. Ők ezt látják külföldön, hallják, hogy milyen jó most a sok fux meg nők meg pénz, minden. Közben ez nem így van.

Ehhez a témához a nagyszalontai Mr. Siid is hozzászólt: Annyit tudok mondani, hogy mindenki azt ír, azt mond el, amit érez, amit ő akar nyújtani a közönség felé. Azt gondolom, az mégiscsak valóságosabb, ha azt írom le, amit én látok, ami körülöttem történik, ami érdekli a fiatalokat, mint hogy azt írjam le, hogy kétszer meglőttek, a sarkon futtatom a nőket, mert az...

De mi a helyzet a zenei alapokkal? UnderFake-et halljuk: Minden zenésznek, tehát minden előadónak megvan a saját embere, aki gyártja, vagy ő maga gyártja a zenét. Általában vagy sample-öznek, vagy pedig feljátsszák. Nagyon kevés az, aki feljátszatja a zenét. Háborgató Maszkura volt, aki tudtommal egyedüliként feljátszotta a zenét. Tehát általában PC-zenészek az erdélyi hip-hopperek.

Na de hogy csinálja ezt Mr. Siid? Készítettek nekem már többen, Magyarországról is, Udvarhelyről is. Ez egy kisebb család, az erdélyi hip-hop, mindenki ismer mindenkit nagyjából benne, és segítünk, ahol tudunk egymásnak.

Reméljük, mindenki megtudott egy kicsit az erdélyi hip-hop előadókról, megismert néhány csoportosulást, és meggyőződött róla, hogy több ez, mint néhány srác hadarása a mikrofonba.

Jövő héten egy másik olyan stílusról beszélgetünk, amelyhez sok előítélet kötődik. Jobb-e otthon, számítógépen zenét szerkeszteni, mint egy próbateremben, haverokkal, és gitárral a kézben? Az elektronikus zene Erdélyben.

Vissza a címoldalraKNOCK OUT
solus.php
Hallgasd meg
Historica
Madéfalva
Hallgasd meg
Historica
Megsárgult kép
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica
Hallgasd meg
Szuszpansz
Travel Down The Winter Road
Hallgasd meg


Face Today
Freakin' Awesome (30624%)
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica (83%)
Hallgasd meg
abyss
a drop of intuition (81%)
Hallgasd meg
abyss
desert sound (80%)
Hallgasd meg
Laszlo Zsolt
Tears In The Rain (Joe Satriani cover) (79%)
Hallgasd meg

Hozzászólások

Istvan
2008-3-18 18:21
Aztan ez a "Minden ami MINOSEGI zene." mondatod nem kicsit nevetseges.

Fancsali Attila
2008-3-11 11:14
underthemusic.info . Csak mellekesen :D

Mr.Siid
2008-3-10 22:33
Fasza lett! Gratula! Es kosszi a lehetoseget!;) Bekesseg!

tweeazy(isz)
2008-3-10 21:33
en eggyetertek JegCsappal,nem azt kell irjuk amit nem tapasztaltunk hanem azt akit telleg erzunk es amit telleg ateltunk .....ami sziwbol jon...nem h ilyen meg olyan ghetto...h mennyi nom wan....s h mien kemeny macso waok....:D.....xerintem igy wan

Fancsali Attila
2008-3-10 12:57
Pontositas!
Az oldal ugy ertve szakmai kozossegi oldal, hogy zenei. Minden ami MINOSEGI zene.
  Név (kötelező)

  E-mail (kötelező,nem publikus)

Megjegyzés

Kötelező a képen látható karaktereket beírni. (A nagybetűk számítanak)
  


Partnereink
City Rádió
Gaga Rádió
MIX FM
Paprika Rádió
Régió Rádió
Siculus Rádió
Star Rádió
VOX FM
Félsziget Fesztivál
Udvarhelyi Híradó
Csíki Hírlap
Vásárhelyi Hírlap
Defender Productions
Star Express
Caro Comp
Szüloföld Alap
Nemzeti Kulturális Alap
Impresszum | Támogatóink
Adatvédelmi záradék | (c) Média Index Egyesület | Index lapcsalád
Kontakt Sajtókitt RSS