Popsuli TransindexErdély FMMédiabefutóCommunitas Alapítvány
Belépés
Hibás adatok!vissza az űrlaphoz

Egy e-mail küldtünk ki neked
az új jelszóval!


vissza a bejelentkezéshez

kontaktFórumrss

Adások átiratai

2008 3. 16. Erdélyi elektronikus zene

 

Miután a múlt héten az erdélyi hip-hop-mezőnyt vettük szemügyre, most egy másik műfaj következi, amelyet szintén sok előítélet övez: az elektronikus zene. Zene ez egyáltalán? Vannak zenei ismeretei a műfajt művelőknek? Hogyan születik egy ilyen dal – elnézést, track?
Azoknak tettük fel ezeket a kérdéseket, akik a legilletékesebbek: a PopSuli elektronikus zenét játszó előadóinak.

Mire van szükség ahhoz, hogy valaki jó legyen az elektronikus zenében? – kérdeztük a székelyudvarhelyi, de Kolozsváron élő Liszkovicstól: Ha csak úgy leülsz a gép elé, és egyből nekifogsz, az úgy nem fog menni. Kell ismerd a programot, tudjad, hogy mit tud, s azt fel tudd használni. Főleg az elektronikus zene az utóbbi időben nagyon-nagyon sokat higult, mindenki zenét csinál, ha megfigyeled. Egynapos zenét, s azzal egy nap alatt el is van felejtve.

A csíkszeredai Rigodon arra a kérdésünkre válaszol, valóban szükség van-e zenei tudásra a műfajjal foglalkozóknak: Nem, nem zenélek egyáltalán. Szerintem ízlések és pofonok. Az elektronikus zene is pont ugyanolyan jó lehet. Volt legalább öt éve, hogy elkezdtem az ilyen elektronikus zenét hallgatni, tört ritmusokat – breakbeat, drum and bass, ilyesmi.

Lássuk, mit szól mindehhez a sepsiszentgyörgyi jnani, aki már 17 éve zenél: Fagottot tanultam az iskolában pár évig, és zongora és gitár főképp. De a zeneelmélet az, amiben otthon érzem magam általában. Jól érzem magam, mert nyugodtan bármi ötletet, ami jön az agyamban, s amit érzek, sugallat, zene meg érzés, azt nyugodtan zenébe tudom ültetni.

A kolozsvári Shitmakertől azt kérdeztük: zene ez egyáltalán? Shitmaker: Zeneileg egy törzsi zenei tudás szükséges ahhoz, hogy egy szép ambient zenét meg tudjunk szólaltatni, mert több olyan hangszer elhangzik, ami közelebb áll a hangszeres zenékhez. Meg aztán ott vannak a különböző modern jazz-zene kategóriák, beszélek az acid-jazzről, ami elektronikus zene, de egy komoly jazztudást igényel.

A székelyudvarhelyi Tomex lemezlovasként kezdte, és mostanában kezdte kóstolgatni a zenekészítés fortélyait: A legelső a ritmusérzék, zenei hallás. Hát ha minden jól megy, áprilistól zongora, magánórák, meg van egy jó ismerősöm, aki gitározik, ő magyarázgat. Attól függetlenül, hogy például egy együttesben gitároznék, otthon is tudnám ugyanezt csinálni, mint most. Szóval kipróbálnám azt is.

Persze nem csak ennyi elektronikus zenei előadó iratkozott be a PopSuliba – ez az egyik legnépszerűbb műfaj, a PopSuli.ro oldalon több mint harminc előadó található ebben a stílusban – a housetól a drum and bassig. Hallgassatok meg közülük minél többet, mondjatok véleményt róluk, értékeljétek a trackeket – hiszen erre van a PopSuli.ro kitalálva.

Vissza a címoldalraKNOCK OUT
solus.php
Hallgasd meg
Historica
Madéfalva
Hallgasd meg
Historica
Megsárgult kép
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica
Hallgasd meg
Szuszpansz
Travel Down The Winter Road
Hallgasd meg


Face Today
Freakin' Awesome (30624%)
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica (83%)
Hallgasd meg
abyss
a drop of intuition (81%)
Hallgasd meg
abyss
desert sound (80%)
Hallgasd meg
Laszlo Zsolt
Tears In The Rain (Joe Satriani cover) (79%)
Hallgasd meg

Hozzászólások

  Név (kötelező)

  E-mail (kötelező,nem publikus)

Megjegyzés

Kötelező a képen látható karaktereket beírni. (A nagybetűk számítanak)
  


Partnereink
City Rádió
Gaga Rádió
MIX FM
Paprika Rádió
Régió Rádió
Siculus Rádió
Star Rádió
VOX FM
Félsziget Fesztivál
Udvarhelyi Híradó
Csíki Hírlap
Vásárhelyi Hírlap
Defender Productions
Star Express
Caro Comp
Szüloföld Alap
Nemzeti Kulturális Alap
Impresszum | Támogatóink
Adatvédelmi záradék | (c) Média Index Egyesület | Index lapcsalád
Kontakt Sajtókitt RSS