Popsuli TransindexErdély FMMédiabefutóCommunitas Alapítvány
Belépés
Hibás adatok!vissza az űrlaphoz

Egy e-mail küldtünk ki neked
az új jelszóval!


vissza a bejelentkezéshez

kontaktFórumrss

Adások átiratai

2008 3. 23. Pop, csajok, satöbbi

 

Ismét itt a PopSuli, a legjobb erdélyi zenékkel és a csajokkal, a lányokkal, a nőkkel és az asszonyokkal. Akár az is lehetne mai adásunk címe, hogy PopSuli, csajok, satöbbi.

Első pillantásra feltűnő, milyen kevés lány nevezett be a PopSuliba. Énekesek, vokalisták még csak-csak akadnak, de a hangszeren is játszó nők annyira ritkák, hogy egy kezünkön is meg tudnánk számolni őket.

Szerencsére azért vannak kivételek. Itt van például Kriszta, aki a temesvári Chiroptera metálzenekar billentyűse. Tőle azt kérdeztük, milyen érzés a fiúkkal együtt zenélni. Kriszta: Kicsit félelmetes a feketébe öltözött fiúk mellett megjelenni a színpadon. Ki akartam valahogy használni, hogy tudok egy hangszeren zenélni, és ennek a mai formája csak ez, hogy megmutatkozzál a közönség előtt. Mert klasszikus zenével manapság nem lett volna sok sikerem, és akkor ezt a formát választottam, hogy együttesben zenéljek. Sokszor van az az anyuka-hangulatom, mármint hogy azt a hangulatot keltem, mert ők egy kicsit csintalanabbak, vagy kicsit el vannak szállva, és akkor én vagyok az mindig, aki lehozom őket a földre, meg megoldok különböző problémákat, ha adódnak. És hát jól is néz ki a színpadon egy lány.

Hogy mennyire kevés lány van az erdélyi zenében, azt az is jól mutatja, hogy a nemEZ zenekarnak Szegedről kellett importálnia egy kislányt. Erről Orbán Ferenc mesél: Judit választása kézenfekvő volt, hogy lényegében az a két út, amin keresztül alapítódott a zenekar, tehát Jocó meg Judit keresgéltek Szegeden és környékén megfelelő embereket, valamint én idehaza – ez a két út amikor találkozott, és kiderült, hogy ez majd a nemEZ lesz. Ilyenformán Judit abban volt, hogy ő énekelni fog. Hogy Judit hegedűjátéka hogy és mint passzol be a zenénkbe, elég érdekes, mert ő egy egész más vonalat képvisel. Ő inkább a klasszikus zene, stílus felől közelíti meg, tehát a klasszikus technikával zenél.

Természetesen Kátai Judittól is megkérdeztük, hogyan fogadja a közönség egy nő jelenlétét a színpadon: Nekem is feltűnt egyébként, hogy nem sok más énekesnőt láttam itt a PopSulin regisztrált zenekarok között. Igazából én ugye nem is erdélyi vagyok, bár tiszteletbeli erdélyi lettem. Mivel világéletemben klasszikus hegedűt tanultam, nem is tudnék úgy népzenét játszani hegedűn, mint aki ezt csinálta mindig is. Az, hogy nő vagyok, és erre hogy reagálnak: nem gondolom, hogy más lenne, hogy egy nő játszik hangszeren.

Ha már lányokról van szó, akkor Koszi egyszerűen megkerülhetetlen: a nemEZes Judit mellett övé az egyetlen női hang, amit hallani lehet a PopSuli toplistájában – igaz, őt kétszer is. És szokás szerint most is teljesen másképp látja a dolgokat: Az erdélyiek általában rockzenekarokat indítanak, amiben egy nőnek elég nehéz érvényesülni, főleg, ha hangszereken akar játszani, mert kevés nő tanul gitározni, elég kevés nő tanul főleg basszusgitározni, lévén azért is, mert nagyon nehéz a hangszert eleve fogni – ugye egy hatkilós hangszert fogni és közben csápolni mellette elég nehéz lehet. Még annál kevesebb nő tanul dobolni. Mi marad nekünk? Hát az marad, hogy énekelhessünk – s akkor nem marad különösebben semmi. Egyébként pedig nem hiszem, hogy kevesen lennénk mi nők az erdélyi zenében. Szerintem pont elegen vagyunk, és nem is kell több.

Én személy szerint nem tudok egyetérteni Koszival, igenis több tehetséges lányra van szükség az erdélyi zenében, úgyhogy ezután is várjuk jelentkezésüket a PopSuli.ro oldalon, ahol már több mint 150 erdélyi előadó dalait hallgathatjátok meg.

Vissza a címoldalraKNOCK OUT
solus.php
Hallgasd meg
Historica
Madéfalva
Hallgasd meg
Historica
Megsárgult kép
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica
Hallgasd meg
Szuszpansz
Travel Down The Winter Road
Hallgasd meg


Face Today
Freakin' Awesome (30624%)
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica (83%)
Hallgasd meg
abyss
a drop of intuition (81%)
Hallgasd meg
abyss
desert sound (80%)
Hallgasd meg
Laszlo Zsolt
Tears In The Rain (Joe Satriani cover) (79%)
Hallgasd meg

Hozzászólások

Koszika
2008-4-1 21:26
Es ott van valami olyasmi, hogy "tobb tehetseges lanyra lenne szuksegunk". Hat az a helyzet, hogy (sajat tapasztalataim alapjan, a popsuli-oldalokon boklaszva), a "tehetseg" az egy rettentoen relativ dolog. Mert ha akadnak bevallalos nok, akkor azok vagy rosszul valasztanak stilust, es egy nagyon mainstreamnek hitt, am igenytelen badog-zeneben nyomulnak, ahol meg esetleges enektudasukat sem tudjak megcsillogtatni, vagy egyszeruen baromira nem tudnak enekelni. Persze ez is relativ, mert en sem tudok. De mi az hogy tudni? Nem tudok, mert nem tanultam. Nem kepeztek a hangomat, mindent osztonbol csinalok, ugy, ahogy nekem es az izlesemnek fekszik. Ennyi. Ha igy nezzuk a dolgokat, akkor minden Popsulis "zene" hiteles: mindenki hisz abban, amit csinal, meg akkor is, ha nem csinalja jol. De ezt ki dontheti el? Na, tulfilozofaltam, mi? ;)

Koszi, aki sajnos semminek sem a basszusgitarosa.
2008-4-1 21:20
Koszonom, kedves szomszed, biztato szavaid, melyekkel szivem melyeig meghatottal vala.
Es, bar eros kenyszert erzek szavaid megtamadasara, nem fogom tenni, mert valahol igazad van. A konzis, zenesulis lanyok tobbsege tenyleg nem eleg bevallalos. Es ha meg eleg bevallalos, akkor inkabb egyebeket vallal be. Pedig lehet a kettot egyutt is csinalni. Nem kotelezo valasztani. Egyik a masikat csak fejleszti, ha masban nem, hat a mereszsegben, az szinpadon otthonossa valasban. Es egyebkent eleg hulyen fogalmaztam az interjuban, ezert elnezest kerek, nem volt idom atgondolni igazan a kerdest, bar a velemenyem mostanaig sem valtozott: szerintem van eleg olyan no, aki zenevel foglalkozik, avagy probal foglalkozni, es nem kell tobb. Lehet ez most tamadhato lesz, tamadjatok ki, nem zavar: a ferfiak EBBEN jobbak. Kreativabbak, batrabbak, mereszebbek, vakmerobbek, felszabadultabbak. Ez nem azt jelenti, hogy jobb zeneszek, vagy jobb eloadomuveszek, vagy barmi, csak egyszeruen szinpad-kerdesben jobban megalljak a helyuket.

szempöl basszusgitárosa
2008-3-29 03:31
koszinak(aki egyébként szomszédom) igazat adok, talán leszámítva azt, hogy elegen vagytok, ez vitatható... és ezúton szeretnék gratulálni is neki.
attiláéhoz annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy amit mondott, talán arra válasz, hogy miért van kevés képzett,vagy zenesuliban, konzin tanuló zenész a könnyűzenében mifelénk, de ez nem csak a lányokra vonatkozik. a lányok szerintem azért maradnak ki, főleg a hangszerek mögül, mert kevésbé bevállalósak, színpadi szereplés szempontjából, illetve azok a lányok, akik magasabb szinten állnak hangszertudásban, azok nem maguktól, hanem szaksuliban, egyetemen szerezték ezt a tudást, ők meg inkább előadóművésznek tanulnak, s nem foglalkoztatja őket a kísérletezgetés, saját szerzemények megszülése egyéb zenei műfajokban, vagy egyszerűen csak úgy gondolják, hogy nem akarnak "lealacsonyodni" erre a szintre. ami kár.
ez is csak egy vélemény, tessék megtámadni...

sznattila
2008-3-24 13:13
Sziasztok... egy lehetséges válasz változatot én is megpóbálok kipréselni magamból: Látva a hangszerrel intenzíven foglalkozó diákokat a tanügynek különböző szegmenseiben, azt kell mondjam, hogy Koszi helyesen ragadta meg a dolgot: Lány az van elég... A dolog talán ott is elakad, hogy egy olyan lány aki komolyan fogalkozik hangszerrel, nehezen veszi rá magát, hogy egy amatőr gitár-reszelő bandához, vagy szintinyomkodós gépzene duóhoz csatlakozzon, akik nem állnak zeneileg túl jól, mármint repertoár értelmében. Sok vonós és fafuvós hangszeren játszó lányt látok és hallok, ugyanígy billentyűsöket.
Egy olyan ember, akinek már a vájt füle és az esztétikai érzéke elkezdett formálódni, nagyon nehezen tud beilleszkedni egy olyan csapatba, ahol vagy a füllel, vagy az esztétikummal van gond, vagy mindkettővel... és nem is akar... miért? ...mert rengeteget dolgozott azon, ami az övé és félti, hogy tönkremegy... Fejlődni szeretne zeneileg, nem pedig azt, hogy ő húzzon még a hátán másik három embert, akik alig tudnak befogni egy bővített kvinszextet, vagy alig tudnak kijátszani egy tört ritmust... és ha élőben kell zenélni? Presztizskérdés a tanár előtt és a tükör előtt, a közönség előtt és az ismerősei előtt és EZ NEM SZNOBIZMUS. Főleg ha a csapat beég: - "DE ott volt az a zenekonzis, hát nem mondta el nekik, hogy hogy csinálják?" - dehogynem. Legalább 100x. -
Persze ez hozzáállás kérdése is, lélektani összetétel kérdése is.
De gondoljunk bele: A mai médiában megjelenő könnyűzene, zenei minőségében igénytelen, szövegvilágában közhely, sztereotípia és giccs... persze vannak kivételek és egyre ritkábbak.
Egy zeneileg professzionális pályán haladó embernek, legyen az férfi, vagy nő ez piszkálja az oldalát. Ez lehet jó is, rossz is...
...és ha már nőkről van szó, tudjuk milyen önfejűek tudunk lenni mi, férfiak... ők meg egy idő után nem is erőltetik, vagy "kár a gőzért" hozzáállással neki se szaladnak ennek a szegmensnek.
Kérem, ne feledjék: EZ CSAK EGY VÁLASZVÁLTOZAT A TÖBBI MELLÉ.
P.S. Persze vannak profinak mondható bandák is zenében is, szövegben is.
Ott viszont az van, hogy egy jól összeszokott banda egy jó repertoárral kevésbé flexibilis, hogy egy új hagszert bevegyenek a régi számokba. Ez akkor esélyes inkább, amikor új dalok születnek... Persze kivétel itt is van.
  Név (kötelező)

  E-mail (kötelező,nem publikus)

Megjegyzés

Kötelező a képen látható karaktereket beírni. (A nagybetűk számítanak)
  


Partnereink
City Rádió
Gaga Rádió
MIX FM
Paprika Rádió
Régió Rádió
Siculus Rádió
Star Rádió
VOX FM
Félsziget Fesztivál
Udvarhelyi Híradó
Csíki Hírlap
Vásárhelyi Hírlap
Defender Productions
Star Express
Caro Comp
Szüloföld Alap
Nemzeti Kulturális Alap
Impresszum | Támogatóink
Adatvédelmi záradék | (c) Média Index Egyesület | Index lapcsalád
Kontakt Sajtókitt RSS