Popsuli TransindexErdély FMMédiabefutóCommunitas Alapítvány
Belépés
Hibás adatok!vissza az űrlaphoz

Egy e-mail küldtünk ki neked
az új jelszóval!


vissza a bejelentkezéshez

kontaktFórumrss

Adások átiratai

2008 3. 29. A legaktívabb PopSuli-város

 

A PopSuli.ro oldalon több mint 160 erdélyi előadó dalait lehet meghallgatni. Most annak a városnak a zenekaraival beszélgetünk, ahonnan a legtöbben töltötték fel zenéjüket.

De mielőtt elárulnánk, melyik településről van szó, következzen egy hír, amely az erdélyi zenészeket is érintheti. A kulturális minisztérium meghirdette a Promocult 2008. nevű programját, amelynek célja lehetőséget biztositani a kortárs romániai előadóművészeknek, hogy megismertessék alkotásaikat és bemutatkozzanak az Európai Uniós országokban. A program keretében összesen 5 millió új lejt fordítanak erre a célra. Pályázni április 14-ig lehet, részletek a Cultura.ro oldalon.

És most beszéljünk végre a legaktívabb PopSulis városról, azaz Székelyudvarhelyről – ahonnan közel harmincan jelentkeztek honlapunkra.

A hard rockot játszó Shadows zenekar már tiz éve működik, igy tagjai képesek átlátni a város zenei mozgásának folyamatát. Dobosuktól, Hubától azt kérdeztük, szerinte miért foglallkoznak ilyen sokan könnyűzenével a városban: Rockzene nagyon kevés van most már. Visszatekintve tíz, sőt tizenöt évre, sokkal több volt. Ez a pop, meg ez a mindenféle diszkós műfaj, ezek azért vannak többen, mert könnyebb előállítani. Magyarán egy akármilyen dj, vagy bárki – mondjuk zenész idézőjelben – leül a számítógép mellé, ha van számítógépismerete, kellő szorgalma van, akkor egy-két nap, s megtanulja csinálni.
Van pozitívum, tehát jófele fejlődés, mivel most az utóbbi két-három évben vettem észre, hogy a mai fiatalok, amellett, hogy diszkó, pop, techno, számítógép, gyors, kommersz satöbbi, azért csak-csak odafigyelnek a jó zenére, tehát az ilyen hangszeres élőzenére inkább odafigyelnek.

A Hybrid Lyrics hip-hop csapat a PopSuli egyik legfrissebb jelentkezője, a négy srác még csak most kezd összekovácsolódni. Hogy látják ők a helyi színteret? – tettük fel a kérdést Levinek: Udvarhelyen nem annyira elterjedt ez a műfaj, nem mondhatni, hogy életben van itt a városban, szeretnénk felélénkíteni egy kicsikét. Más műfaj? Jóban vagyunk a Koala Banddel.
Szoktak lenni hip-hop estek, hívunk meg fellépőket Marosvásárhelyről, illetve Csíkszeredából és Nyárádszeredáról. Kábé minden évben egy ilyen nagyobb parti, összejövetelek.

A Koala Band három éves története során sok átalakuláson ment keresztül. Bár korábban már 11 fős koncertet is adtak, jelenleg instrumentális jazzt játszanak, négyen. Koncertezés szempontjából azonban mindenképpen szerencsésnek mondhatják magukat. Kovács László mondja el, miért: Udvarhelyen végülis rockzenekar is található, jazz-zenekar is. Hát nagyon sok zenekar nincs. Mi szeretjük, tiszteljük egymást, amit csinálunk. Ha koncert van netán-tán, mindig elmegyünk, meghallgatjuk. Nincs probéma a zenekarok között, ismerjük egymást, ez a fontos. Élő fellépések: most a Kalaposban játszunk, minden második hétvégén. Szeretnénk továbbjutni Udvarhelyen, menni Gyergyóba, vagy Vásárhelyre – Kolozsváron már volt egy koncertünk, hamarosan mgyünk Váradra is. Igyekszünk minél jobban teljesíteni, hogy ismerjenek meg.

A modern rockot játszó Teargaz zenekarnak néhány évvel ezelőtt közös dala is volt a Wisszaesők nevű – szintén udvarhelyi – rapduóval, igy róluk biztosan nem mondható el, hogy ellenségesen viszonyulnának más zenei stilusokhoz. Dobosukat, Bálintot halljuk: Van egy csomó – végülis idézőjeles – zenekar, akik rapzenével foglalkoznak, van tudomásom szerint egy vagy két jazz-zenekar, de tényleg rockzenével foglalkozó zenekar nagyon kevés van Udvarhelyen. Elég cskély esélyeik vannak, az az igazság. Azért is, mert a rockzenekaroknak a technikai felszereltsége is elég komoly kell legyen ahhoz, hogy meg is tudjanak szólalni rendesen a színpadon. Volt egy jópár közös koncertünk a Hangover zenekarral és a Wisszaesőkkel, de mostanában nem igazán van lehetőségünk. Tartjuk a kapcsolatot, de csak így baráti szinten.

A Zacc aránylag új név az udvarhelyi rockzenekarok közt, olyannyira, hogy még nem is volt élő fellépésük, mivel úgy érzik, még csiszolgatniuk kell zenéjükön és az összhangon ahhoz, hogy közönség elé álljanak. Attilát ennek ellenére arra kértük, foglalja össze, milyen koncertlehetőségek vannak Udvarhelyen – hiszen előbb-utóbb úgyis sort kell keríteni egy fellépésre: Rengeteg lehetőség nem adódik, ugyanis azok a fellépési lehetőségek, amik  adottak, ilyen kocsmákban meg különböző fesztiválok előtti-utáni lehetőségek, ezekről beszélhetek, különböző bemutatók, divatbemutatók, meg egyéb rendezvények az előtt. Különösebben nagy lehetőség nincsen ezeknek az együtteseknek a bemutatkozására. A Retróban, a G-Pubban, a Kalaposban, de többek között a Siculus ifjúsági házban meg a kultúrházban is, meg az Alcatraz Jailhouse klubban is van néha-néha egy ilyen megmozdulás, koncertlehetőség, rocknak inkább.

Ez volt mai műsorunk, amelyben néhány székelyudvarhelyi zenekarral ismerkedhettetek meg. Ha felkeltették érdeklődéseteket, látogassatok el a városba, vagy esetleg a PopSuli.ro oldalra, ahol rajtuk kivül 22 udvarhelyi és több mint 150 erdélyi előadó dalait hallgathatjátok meg.

Vissza a címoldalraKNOCK OUT
solus.php
Hallgasd meg
Historica
Madéfalva
Hallgasd meg
Historica
Megsárgult kép
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica
Hallgasd meg
Szuszpansz
Travel Down The Winter Road
Hallgasd meg


Face Today
Freakin' Awesome (30624%)
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica (83%)
Hallgasd meg
abyss
a drop of intuition (81%)
Hallgasd meg
abyss
desert sound (80%)
Hallgasd meg
Laszlo Zsolt
Tears In The Rain (Joe Satriani cover) (79%)
Hallgasd meg

Hozzászólások

  Név (kötelező)

  E-mail (kötelező,nem publikus)

Megjegyzés

Kötelező a képen látható karaktereket beírni. (A nagybetűk számítanak)
  


Partnereink
City Rádió
Gaga Rádió
MIX FM
Paprika Rádió
Régió Rádió
Siculus Rádió
Star Rádió
VOX FM
Félsziget Fesztivál
Udvarhelyi Híradó
Csíki Hírlap
Vásárhelyi Hírlap
Defender Productions
Star Express
Caro Comp
Szüloföld Alap
Nemzeti Kulturális Alap
Impresszum | Támogatóink
Adatvédelmi záradék | (c) Média Index Egyesület | Index lapcsalád
Kontakt Sajtókitt RSS