Popsuli TransindexErdély FMMédiabefutóCommunitas Alapítvány
Belépés
Hibás adatok!vissza az űrlaphoz

Egy e-mail küldtünk ki neked
az új jelszóval!


vissza a bejelentkezéshez

kontaktFórumrss

Adások átiratai

2008 4. 13. Szatmárra látogatott a PopSuli

 

Szatmárnémetiben néztünk körül, hogy kiderítsük, kik zenélnek a városban, és hol.

Bár nem igazán vagyok otthonos a városban, azért volt már néhány kellemes élményem itt. Ezek közül egyértelműen kiemelkedik a Macskának becézett kocsmában töltött estém. A MusiCat Pubban Jánosi Csaba lépett fel, fergeteges sikerrel: egy adott ponton még a City Rádió zenei szerkesztőjét is rávette, hogy fakadjon dalra.

Csaba szerencsés embernek mondhatja magát: Nagyon szerencsésnek érzem magam, mivelhogy eddig Magyarországon, Svájcban meg itt-ott zenélgettem, de itt a közönség tényleg még értékeli az idézőjelbe tett normális zenét. Az élet alapja a ritmus, teljesen mindegy, hogy a szívről vagy bármilyen ritmusról beszélünk - ez termel az agyban ilyen dopaminszerű boldogsághormont. A régebbi korszakhoz viszonyítva sokkal széthúzóbb a dolog, de miért is? Mindenki küszködik a megélhetésért, mindenki sütögeti a kis pecsenyéit, ahogy tudja. Végülis ez csak a time is money, ahogy mondaná a művelt ukrán.

A PopSuli toplistáját vezető the Underskies zenekar gitárosa, Haller István szólóban is próbálkozik. Kíváncsiak voltunk, hogyan vélekedik a város zenei életéről: Szatmár nem olyan fejlett: elég kevés olyan kocsma vagy bár van, ahol az élőzene kell. Mondjuk több van, mint régen, de egy Kolozsvárhoz, Brassóhoz, Bukaresthez vagy bármelyik nagyvároshoz képest még mindig gyengén állunk. Úgy évi tíz koncert, ami Szatmár és környéke. Volt egy alapítvány, a Fundatia Pentru Tineret, de mostanában nem igazán volt aktív, ellenben a kultúrház szervezett nagyobb koncerteket, fesztiválokat. Itt az a példa, hogy elér az ember egy bizonyos szintet, és utána felbomlanak a zenekarok, abbahagyják a zenélést az emberek. Igazából nem láttunk egy nagy sikertörténetet egyik zenekarnál sem.

Az Underskiest és tucatnyi más zenekart Cserey Csaba segített az indulásban. Az ország talán legjobb ütőhangszerese már vagy negyven éve zenél, és lelkesedése töretlen. Arra kértük, röviden jellemezze a város jelenlegi zenei életét: Úgy gondolom, hpgy eléggé fellendülőben van most már az egész zenei mozgalom Szatmáron, mert eleinte volt tényleg sok probléma, nem igazán jöttek, nem merészkedtek az emberek. Most úgy látom, azért elkezdődött az, hogy a sulisokból is mernek, jönnek, a zenekarok is jobbá alakulnak. Mint mindenhol, minden dologban, itt is az van, hogy nagyon elfoglalt mindenki, fut, rohan, és emiatt nagyon nehezek a próbák és az egyeztetések a zenekarokban. De én úgy látom, hogy azért fejlődőben van, és jobb mint régen.

A régi rendszerben is, mivel a határ közel volt, és a magyar televíziót is lehetett fogni, sokkal több külföldi és magyar zenét hallgattak az itteni művészek, zenészek satöbbi. A másik pedig az, hogy Erdélyben, Székelyföldön azért van egy belső kultúra, ami itt nincs meg, és annak a behatása jobban érződik Erdély belső vidékén, mint itt kint. A szatmári vidéken a népzene sem olyan, hogy annak elemeit fel lehessen használni.

Nem tudtuk kihagyni, hogy érdeklődjünk Csabától a Harry Tavitiannal közös fellépéseiről: Ővele már öt éve játszom együtt rendes aktív tagként. A legtöbbet együtt játszottunk a tavaly is, az idén is nagyon sok koncertünk lesz - többek között a Félszigeten, Brüsszel, Stuttgart, Bécs. A tavaly rengeteg volt, nem is tudnám megszámolni.

Úgy látszik, jókor döntöttünk Szatmárnémeti mellett, hiszen Székely Gabriella épp most készülődik koncertjére a Feathers zenekarral – ki mással, mint pontosan Cserey Csabával. Gabriellát halljuk: épp most lesz egy fellépésem, hétfőn este nyolckor, egy kis kávézóban, Art Café a neve. Az Art Cafén kívül még beszélhetünk a Macskáról, lehet, hogy van még egy-két ilyen lokál, körülbelül három-négy hely. Túl sok nincs, de azért van. Egy csapattal, az Underskies-szal szoktam találkozni, mert ők is ott próbálnak a Zamfirescu kultúrotthonban. Mással nemigen. nem mondhatom azt, hogy van egy összetartó zenei világ. legalábbis én nem tapasztalom.

Ez volt a mai PopSuli, amelyben Szatmárnémetit látogattuk meg egy telefon és sok jó zene segítségével. Persze mindenkire nem kerülhetett sor ma sem: a PopSuli oldalán további háromszáz erdélyi dalt lehet meghallgatni, érdemes meglátogatni: PopSuli.ro.

Vissza a címoldalraKNOCK OUT
solus.php
Hallgasd meg
Historica
Madéfalva
Hallgasd meg
Historica
Megsárgult kép
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica
Hallgasd meg
Szuszpansz
Travel Down The Winter Road
Hallgasd meg


Face Today
Freakin' Awesome (30624%)
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica (83%)
Hallgasd meg
abyss
a drop of intuition (81%)
Hallgasd meg
abyss
desert sound (80%)
Hallgasd meg
Laszlo Zsolt
Tears In The Rain (Joe Satriani cover) (79%)
Hallgasd meg

Hozzászólások

  Név (kötelező)

  E-mail (kötelező,nem publikus)

Megjegyzés

Kötelező a képen látható karaktereket beírni. (A nagybetűk számítanak)
  


Partnereink
City Rádió
Gaga Rádió
MIX FM
Paprika Rádió
Régió Rádió
Siculus Rádió
Star Rádió
VOX FM
Félsziget Fesztivál
Udvarhelyi Híradó
Csíki Hírlap
Vásárhelyi Hírlap
Defender Productions
Star Express
Caro Comp
Szüloföld Alap
Nemzeti Kulturális Alap
Impresszum | Támogatóink
Adatvédelmi záradék | (c) Média Index Egyesület | Index lapcsalád
Kontakt Sajtókitt RSS