Popsuli TransindexErdély FMMédiabefutóCommunitas Alapítvány
Belépés
Hibás adatok!vissza az űrlaphoz

Egy e-mail küldtünk ki neked
az új jelszóval!


vissza a bejelentkezéshez

kontaktFórumrss

Adások átiratai

2008 4. 20. Hol vannak jó koncertek Kolozsváron?

 

Ma Kolozsvárról beszélünk a PopSuliban: milyen lehetőségek vannak egy nagyvárosban a zenekarok számára, hol lehet koncerteket látni.

Ma aránylag könnyű helyzetben vagyok, hiszen kilenc éve Kolozsváron élek. Amikor bejutottam egyetemre, még a Music Pub volt a magyar törzshely, aztán jött a Bulgakov, majd egy csomó újabb hely, és ma már alig vagyok képes eligazodni a sok kocsma és klub között.

Épp ezért a Jokerman énekesét, Robit kértük meg, hogy foglalja össze, hol is lehet manapság koncertezni: Természetesen mi is keressük a fellépési lehetőségeket egyfolytában, nem nagyon akarunk othon ülni. Kolozsváron elég sokat léptünk fel, szerencsére van hol: Nagyon sok klub van és más rendezvény, ami felajánlja a zenekaroknak a fellépési lehetőséget. Kolozsváron sorozatosan az Irish and Music Pub, ami a régi Music Pub újjáalakítva teljesen új szerkóval, új színpaddal. A Roland Garros ismét elég gyakran rendez fellépéseket, a Corvinusban felléptünk már kétszer, ezen kívül a Klausen kávézóban is fellépnek néha zenekarok nyugisabb zenével. Újabban úgy hallom, a Bulgakov is megnyitotta kapuit az efféle rendezvényeknek. Az Autograf klub egy másik hely, ahol elég gyakran vannak fellépések. Ezek a stabilabb fellépőhelyek.

És ha már a mostani lehetőségekről képet sikerült alkotnunk, azt is jó lenne kideríteni, mi volt akkor, amikor még nem léteztek ezek az élőzenés klubok. A Knock Out zenekar vezetőjét, Yogit kértük, meséljen arról, milyen volt számukra az indulás 15 évvel ezelőtt: a legnagyobb lehetőség az volt, hogy magyarországi zenekarokhoz csatlakoztunk, és mint előzenekar kezdtük a Hobo Blues Bandnél meg a Moby Dicknél, meg az Eddával jártunk. Ez nagy lehetőséget jelentett számunkra, hogy bemutatkozzunk az erdélyi közönség előtt annakidején. Továbbá volt a homoródi diáktábor, amire nagyon készültünk, és ugyebár minden este szenzációs koncertek voltak szervezve ott. De a rutin szempontjából a nagy magyarországi zenekarokkal volt szerencsénk. A Kolozsvári Rádió szervezett még néhány koncertet, ami segített akkor, és amin több erdélyi zenekar fellépett. A klubok akkor még gyerekcipőben jártak, de azért az AMI klub Csíkszeredában megvolt már, a mai napig is nagy-nagy szeretettel járunk oda vissza.

A Katapult énekese, Ákos székelyudvarhelyi, és egy ottani zenekarban, a knife-ban is zenélt, mielőtt Kolozsvárra költözött. Magától adódik a kérdés: Hol könnyebb érvényesülni – egy kisvárosban, vagy egy nagyban: Szerintem két különböző dologról beszélünk. Nekem jobban tetszik a nagyvárosban zenélni, már a számok törvénye is azt mutatja, hogy nagyobb a valószínűsége, hogy több lelkes rajongóra, találsz, ha lehet ezt így fogalmazni. Egy nagyobb városban ugye több emberből nagyobb a valószínűsége, hogy több embernek fog teteszeni a zenéd. A kisvárosban viszont teljesen más a helyzet, tehát ott mindenki mindenkit ismer. Hát az első koncertekre már kíváncsiságból is eljönnek az emberek, tehát nem olyan nehéz beindulni. Nagyvárosban nehezebb a kezdet.

A Guerrillas underground körökben nagyon népszerű csapat, műfaján,a hardcore-on belül az egyik legismertebb az egész orsázgban. Mi menedzserükkel, Boros Olimppal beszélgettünk, aki a hazai metálszcéna egyik nagy mozgatója: Hát hogyha Kolozsvárról beszélünk, ott egy Guerrillas típusú zenekarnak körülbelül négy koncertlehetősége lehet egy évben, hogy mindegyik koncertje sikeres legyen. Tehát ha ennl sűrűbben történnek a koncertek, az sem baj, de akkor más tálalásban, más zenekarral társulva, esetleg kinti, magyarországi vagy más külföldi zenekarok elé fellépni. De mint saját buli, azt évente úgy négyszer meg lehet csinálni. Hát mindenféleképpen a közönségen, a fiatalokon, a diákokon múlik az, hogy mennyire fejlődik egy zenekar. Minél többen mennek el egy helyi akár underground zenekarnak a koncertjére, annál több reményt adnak annak a csapatnak, és zeneileg annál jobban fejlődik minden zenekar.

Vissza a címoldalraKNOCK OUT
solus.php
Hallgasd meg
Historica
Madéfalva
Hallgasd meg
Historica
Megsárgult kép
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica
Hallgasd meg
Szuszpansz
Travel Down The Winter Road
Hallgasd meg


Face Today
Freakin' Awesome (30624%)
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica (83%)
Hallgasd meg
abyss
a drop of intuition (81%)
Hallgasd meg
abyss
desert sound (80%)
Hallgasd meg
Laszlo Zsolt
Tears In The Rain (Joe Satriani cover) (79%)
Hallgasd meg

Hozzászólások

  Név (kötelező)

  E-mail (kötelező,nem publikus)

Megjegyzés

Kötelező a képen látható karaktereket beírni. (A nagybetűk számítanak)
  


Partnereink
City Rádió
Gaga Rádió
MIX FM
Paprika Rádió
Régió Rádió
Siculus Rádió
Star Rádió
VOX FM
Félsziget Fesztivál
Udvarhelyi Híradó
Csíki Hírlap
Vásárhelyi Hírlap
Defender Productions
Star Express
Caro Comp
Szüloföld Alap
Nemzeti Kulturális Alap
Impresszum | Támogatóink
Adatvédelmi záradék | (c) Média Index Egyesület | Index lapcsalád
Kontakt Sajtókitt RSS