Popsuli TransindexErdély FMMédiabefutóCommunitas Alapítvány
Belépés
Hibás adatok!vissza az űrlaphoz

Egy e-mail küldtünk ki neked
az új jelszóval!


vissza a bejelentkezéshez

kontaktFórumrss

Adások átiratai

2008 4. 27. Marosvásárhely: nem mindenki használja a lehetőségeket

 

Nem csak a PopSuli készül Marosvásárhelyen, hanem ezúttal maga a téma is Marosvásárhely és zenei élete lesz.Több zenészt kérdeztünk meg, hogy megtudjuk, miről szól ez a város zenei szempontból. Azt, hogy milyen kocsmák, klubok vannak a városban, hol érdemes az estét tölteni, szerintem Tóth Árpi is el tudja mondani. Nem?

Persze. Körülbelül négy-öt klub van, ahol rendszeresen szerveznek koncerteket: mindenek előtt ott van a Jazz and Blues klub, ahol elég gyakran vannak koncertek, nem csak helyi zenekaroknak. Aztán a G pont pubban is szoktak lenni zenés estek, helyi fellépők is akadnak. Oda egyébként most van folyamatban egy sZempöl koncert szervezés.

Aztán még van a Revolution, meg a Rocks. De szokott lenni a várban is koncert, és az ifjúsági házban is szerveznek majdnem minden évben koncerteket, elég sokat, és itt egészen amatőr zenekarok is lehetőséget kapnak fellépésre. Meg hát a különböző rendezvényekre, mondjuk kampányidényben elég sok lehetőséget kapnak a helyi zenekarok.

A Dreamers egy nemrég alakult zenekar, épp ezért kerestük meg őket, hogy megtudjuk, milyen nehézségei és lehetőségei vannak egy most induló csapatnak. Dóczi Botond: A Dreamers egy új projekt, ami most indult Marosváráshelyen néhány hónapja, és annyi dalunk, annyi anyagunk van, hogy avval már kényelmesen meg lehet indulni a városban, különböző klubokban – el is kezdtük. A lehetőség megvan itt is, mint mindenhol érvényesülni. A megfelelő helyen a megfelelő időben kell lenni, és nem árt, ha az embernek vannak ismerősei. Egy jól megszervezett buli vagy egy olyan koncert, ami jól sül el, nyilvánvalóan jót tesz a klub vagy helység imidzsének – nem beszélve a bevételről.

Vizi Imre több zenekarban is zenél, és elég jól ismeri a vásárhelyi koncertlehetőségeket. Főleg az utóbbi néhány évre van rálátása: Különböző kluboknak köszönhetjük, hogy bizonyos zenészek különböző műfajokból felléphetnek. Most kezdett igazából beindulni a zenei élet, az elmúlt egy-két évben. Az első Médiabefutó után kezdett több zenekar lenni, lett rá késztetés, hogy zenekar legyen, hogy megmutassák magukat az emberek. Ahhoz viszonyítva, hogy mi volt ezelőtt három-négy évvel, sokkal színesebb mostanában.

Fülöp Csaba a közismert vásárhelyi Defender zenekar basszusgitárosa, és emellett a Studio 7 nevű projekt vezetője. Őt kérdeztük, mennyiben segít az ismertség: A Defendernek monjuk eléggé nyíltak a kapuk, mivel nagyon sok szervező ismeri, plusz van egy saját szervezőiroda is, ami nagyon sokat segít. A Studio 7-tel kapcsolatban pedig: igazából nagyon kevés koncert van. Végülis bizonyos szint alatt érhető, hogy a klubok ódzkodnak, mivelhogy ha az a zenekar nem hoz be bizonyos klienseket, akkor az csak egy pluszkiadás a klubnak. Vagy ha nem elég ismert a zenekar. Viszont ha a zenekar elég ismert, akkor semmi kifogása nem lehet senkinek egy olyan klubban, ahol elvileg vannak ilyen estek, amikor élőzene van.
De ez egy kicsit mókuskerék, mert ugye egy zenekar attól válhat ismertté, hogy sokszor lép fel. Kevesen tudnak kiadni lemezt, tehát az egyetlen mód, hogy élőkoncerteken bizonyítsák, hogy jók.
Igen, erre viszont vannak versenyfesztiválok, meg ilyen helyek, ahol ki tudnak tűnni. Ezen a lépcsőn sajnos mindenki végig kell járjon.

Underfake, és hip-hop. A marosvásárhelyi rap, akárcsak máshol Erdélyben, csak rétegzeneként van jelen, igazából nem is lehet azt mondani, hogy vannak rajongók. Azért a rajongó az egy kicsit erős szó, főleg a hip-hopban, mert az nem jellemző. Fancsali Attila, azaz Underfake szerint a hip-hopnak nem sok lehetőség adódik, de azért megpróbálnak freestyle bulikat szervezni. Ja, hogy mi a freestyle? Na majd ő elmondja: Különbség van a hip-hopban aközött, amit előadunk, és a freestyle között, mert az egyik megírt szöveg, a másikat meg akkor találja ki az ember. Nagyon sokat kell gyakorolni ahhoz, hogy valaki jó freestyle-os lehessen. Ez általában bulikon szokott előfordulni, hogy négy-öt-hat ember, aki tud freestyleozni, összegyűl, és hamar fogják a mikrofont, és elkezdenek freestyleozni.

A Defender egy rendezvényszervező irodát is működtet, amely minden évben megszervezi a rockkarácsonyt, amelyen 8-10 zenekarnak biztosítanak fellépési lehetőséget. És ha már menedzsmentről, rockkoncertekről beszélünk, hadd szólítsuk meg Boros Olimpot is, aki rádiósból lett menedzser és szervező: Lehetőségek vannak, de közönség szempontjából nyilván szűkebbek a lehetőségek, ugyanis nem akkora város Marosvásárhely, mint Kolozsvár, nincs annyi egyetemista, mint Kolozsváron, de nem panaszkodhatunk. Vannak még rockerek itt, habár jóval kevesebben, mint évekkel ezelőtt, de még él a rockzene, és próbáljuk éltetni kisebb-nagyobb koncertek által is.

Vissza a címoldalraKNOCK OUT
solus.php
Hallgasd meg
Historica
Madéfalva
Hallgasd meg
Historica
Megsárgult kép
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica
Hallgasd meg
Szuszpansz
Travel Down The Winter Road
Hallgasd meg


Face Today
Freakin' Awesome (30624%)
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica (83%)
Hallgasd meg
abyss
a drop of intuition (81%)
Hallgasd meg
abyss
desert sound (80%)
Hallgasd meg
Laszlo Zsolt
Tears In The Rain (Joe Satriani cover) (79%)
Hallgasd meg

Hozzászólások

  Név (kötelező)

  E-mail (kötelező,nem publikus)

Megjegyzés

Kötelező a képen látható karaktereket beírni. (A nagybetűk számítanak)
  


Partnereink
City Rádió
Gaga Rádió
MIX FM
Paprika Rádió
Régió Rádió
Siculus Rádió
Star Rádió
VOX FM
Félsziget Fesztivál
Udvarhelyi Híradó
Csíki Hírlap
Vásárhelyi Hírlap
Defender Productions
Star Express
Caro Comp
Szüloföld Alap
Nemzeti Kulturális Alap
Impresszum | Támogatóink
Adatvédelmi záradék | (c) Média Index Egyesület | Index lapcsalád
Kontakt Sajtókitt RSS