Popsuli TransindexErdély FMMédiabefutóCommunitas Alapítvány
Belépés
Hibás adatok!vissza az űrlaphoz

Egy e-mail küldtünk ki neked
az új jelszóval!


vissza a bejelentkezéshez

kontaktFórumrss

Adások átiratai

2008 5. 4. Csíkszereda: jó zenék, kevés lehetőség

 

Ezen a héten egy újabb erdélyi várost térképezünk fel, mégpedig Csíkszeredát, ahol kiderült, hogy a hokin kívül a zenéléshez is értenek.

Bár tíz éve Kolozsváron élek, még mindig csíkinak tartom magam, és már nagyon vártam ezt a hétvégét, mert végre hazalátogathatok. Egyébként annyira ritkán járok haza, hogy mindig felfedezem, hogy nyílt egy újabb kávézó, kocsma vagy szórakozóhely.

Csíkszeredáról azt szokás mondani, hogy egyetlen utcából áll a központja.

De milyen az az utca! Egyébként meg nem csak a Petőfi utcában vannak szórakozóhelyek, ezt kikérem magamnak. Igaz, az én kedvencem, a Bahia is ott volt, amíg be nem zárt néhány éve. No de lássuk, hol lehet koncertezni, bulizni a városban.

Elsőnek a Dirty Job zenekar énekesét, Álmost kértük meg, hogy foglalja össze, mi változott a város zenei életében az utóbbi tíz évben, amióta ők pályán vannak: A város zenei életében az utóbbi tíz évben istenigazából nagy változások nem történtek. Itt aki fel tud mutatni valamit, az mi vagyunk és még a Fading Circles zenekar, aki esetleg újat tudott mutatni. A többiek azok maradnak a többiek.

Én azt veszem ki a szavaidból, hogy nem igazán vagytok jó viszonyban egyes zenekarokkal a városból.

Ez a konfliktus megvan, nem csak a többi zenekarral, hanem a helyi médiával, a helyi sajtóval is, mivelhogy ez a helyi sajtó abszolút magasról bla-bla minket, és másokat is. A helyi média abszolút nem támogat. Istenigazából nem kell ennek a városnak, nem kell. Külföldön kell híresek legyünk ahhoz, hogy ez a város írjon rólunk, sajnos.

A Fading Circles dobosa, Csongor ugyanígy látja a koncertlehetőségeket, viszont nyitottabb a többi zenekart illetően: Sajnos majdnem semmilyen lehetőség nincs. Van egy hely, ahol szoktak fellépni zenekarok, az az AMI klub. Otti s rossz az akusztika, de más klubot nem tudok, ahol fel lehetne lépni. Nem szoktunk fellépni ilyen rendezvényeken, mert olyan a stílus, amit játszunk, hogy nem ilyen rendezvényekre való szerintem, s nem csak szerintem: nagyon szűk az a réteg, amelyik szereti.

A többi csíkszeredai zenésszel milyen a viszonyotok?

Azt mondanám, hogy jó. Ismerjük egymást, elég sok fiatal zenekar van, de nagyon nincs hely, ahol megmutassuk egymásnak magunkat.

És ha már többször is szóba került az AMI, jöjjön a klub lemezlovasa, Tánczos Boti, aki már egy teljesen másik zenei műfaj képviselője, mint az eddig megszólaló zenészek. Őt kértük, foglalja össze, mi történik egy hét alatt az AMI-ban: Én inkább a clubzenét szeretem, de slágerbulikat szoktam tartani inkább. Minden este más van: szerdán házibuli-szerűség van, csütörtökön esetenként élőzene, rockest, különböző együttesek vannak meghívva, volt például KIP Project meg Defender is. Pénteken pedig clubosabb és néha oldiesabb, egy ilyen oldies-club keverék. És szombaton van dj Luci, aki a nyolcvanas-kilencvenes évek zenéjét játssza.

Milyen helyek vannak még Csíkszeredában, ahol bulizni lehet?

Nemrég nyílt a Studio de Club a régi Flash diszkó helyén, ott inkább clubzene megy péntekenként. A Salátában egyetemistáknak szoktak tartani bulikat keddenként. Van még az Ecstazy, ott szerdánként egyetemista buli van, a Sapientiások oda járnak.

Persze ezzel nem merültek ki a Csíkszeredában található zenei stílusok: van itt azért hip-hop vagy akár drum and bass is – itt van például Rigodon, aki a Drop in the Ocean című számában nagyon eltalált valamit – legalábbis ezt állítják a profiljához hozzászólók, na meg én is.

Vissza a címoldalraKNOCK OUT
solus.php
Hallgasd meg
Historica
Madéfalva
Hallgasd meg
Historica
Megsárgult kép
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica
Hallgasd meg
Szuszpansz
Travel Down The Winter Road
Hallgasd meg


Face Today
Freakin' Awesome (30624%)
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica (83%)
Hallgasd meg
abyss
a drop of intuition (81%)
Hallgasd meg
abyss
desert sound (80%)
Hallgasd meg
Laszlo Zsolt
Tears In The Rain (Joe Satriani cover) (79%)
Hallgasd meg

Hozzászólások

PontEn
2008-5-20 02:22
Eszter nagoyn nagy badarsagot mondassz....a varos nem kolt penzt jegkorongra mert arra van mas aki koltson....de enis kezdo zenesz vagyok es elmondhatom azt hogy kezdo zeneszkent nem kell szaladgalni segitsegert...csak hozzaallas kerdese az egesz....s majd ha jo par ev zenelgetes utan ugy erzi az ember hogy megeri es szereti is akkor kell csak mas segitseget kerni...nem ertem hogy te hogy kepzeled el ezt az egeszet....

eszter
2008-5-12 17:15
nahat ezekhez a megjegyzesekhez hozzafuznem azt hogy ez a zenei elet nem eleg ahoz hogy egy zenekar ( kezdo ) fejlodni tudjon ! mas varosokban (Almost idezem ) sokkal jobban a zeneszek melle all a sajto es a media ! na es mi kell meg egy kezdo zenekarnak mint ez ? kerdem en ? semmi ! ez mar eleve kifutopalya ! sajnalom hogy ez nalunk nem igy van es a penzeket nem csak a jegkorongra kellene a varos koltse mert mas is letezik ebben a varosban ! koszonom !

Kreethika
2008-5-8 18:45
Sajnos ezeket amiket fentebb elmondtak az eloadok csikrol (foleg Almos es Csongor), hogy itt nagyon nehez felfejlodni meg KEZDO szintre is. Mert ugyebar az ember otthon megcsinalja azt a zenet amit o akar de az igazsag az, hogy ha mar valakinek meg akarja mutatni netan velemenyt kerni akkor azt 1bol lenezik meg kritizaljak es lehet, hogy az a valaki tehetseges de inkabb o is lenezi a tobbi olyant aki zenet probal csinalni mert ugye csikba az a divat, hogy ami uj az...nem jo. Tisztelet a kivetelnek! Mert ugye van par 1uttes amely fel tudott juttni kicsit magasabb szintre is es azoknak hatalmas pacsi mert legalabb ok el tudtak jutni odaig es biztos vagyok benne, hogy nem volt konnyu dolguk! Mar mikor meglattam a cimet ennek a "cikk"-nek mar akkor 1et ertettem, hogy: "Csíkszereda: jó zenék, kevés lehetőség". ewwa'

lacifuszi
2008-5-8 15:09
Szerintem, a legjobb kepviseloje a szeredai zenevilagnak a Tunderground, minden reteget kepvisel a varosban es keves az ember ki szerintem ne tombolna ra

noname07
2008-5-8 05:17
noname teljesen igazad van ,néhany dolgot pontositanák,Szereda kb.45 százaléka szereti az elektronikus zenét ugyanis a Rolling Stones a Led Zeppelin Queen AC-DC söt a ROLE sem Steinwey zongorán és Stradivárius hegedűn szolaltatja meg a \"mixei-t\",te akikre gondolsz
azok kb. 5 százalékát jelentik Szereda zene kedvelöinek-fogyasztoinak,tüskésre zselézve
relodold, elbukott -felujitott- átnevezett, ficás és snob
klubokat lepnek el körforgás szerüen az egy \"slágeres komoly meghivott\" modern kori digitális \"Mozart\" mixekre kiéhezve,apuka pénzén vásárolt auto, telefon ruha cucc megvillantására.
Pont

Kata
2008-5-6 15:51
Mindenképpen szólnom kell pár szót a mélyen tisztelt csíkszeredai Role zenekarról is, amely, természetesen, régen kijárta már nemcsak a popsulit, hanem a popegyetemet is :) ezért nem hallható a popsulin. Minden tisztelet nekik. Bár Álmos nem említette de Ők képviselik a legnagyobb értéket a csíkszeredai zenevilágban. Ez úton kívánom Nekik, hogy legyenek olyan boldogok, amilyenné engem és sokunkat tettek zenéjükkel. Ezt már régóta meg akartam fogalmazni, de személyesen még sosem sikerült :)

noname
2008-5-5 21:22
Egyetertek a fentiekkel, viszont a varos zene szempontjabol inkabb az elektronikus mufajt szereti es a korul is forog a vilag. Sokan kezdenek lemezeket lovagolni, ki kisebb, ki nagyobb sikerrel. Sok kezdo lemezlovag kezdi a Salataban, ott altalaban a drum and bass es az ehhez kapcsolodo mufajok szoktak menni. A Studio de Club -ban eleg jo minosegu club megy, mostanaban komoly meghivottakkal.
Nem akarom a fent emlitett stilust kritizalni, viszont Szereda zenei elete nem epp a rock-rol szol. Ok inkabb egy kisebb reteget kepeznek es az AMI Club -t preferaljak. Van egy rock-est (csutortok) es azzal mar vege egy heten. Pentek es a szombat mar inkabb az elektronikus mufajok-e.
  Név (kötelező)

  E-mail (kötelező,nem publikus)

Megjegyzés

Kötelező a képen látható karaktereket beírni. (A nagybetűk számítanak)
  


Partnereink
City Rádió
Gaga Rádió
MIX FM
Paprika Rádió
Régió Rádió
Siculus Rádió
Star Rádió
VOX FM
Félsziget Fesztivál
Udvarhelyi Híradó
Csíki Hírlap
Vásárhelyi Hírlap
Defender Productions
Star Express
Caro Comp
Szüloföld Alap
Nemzeti Kulturális Alap
Impresszum | Támogatóink
Adatvédelmi záradék | (c) Média Index Egyesület | Index lapcsalád
Kontakt Sajtókitt RSS