Popsuli TransindexErdély FMMédiabefutóCommunitas Alapítvány
Belépés
Hibás adatok!vissza az űrlaphoz

Egy e-mail küldtünk ki neked
az új jelszóval!


vissza a bejelentkezéshez

kontaktFórumrss

Adások átiratai

2008 5. 11. Kis települések zenészei

 

Miután korábbi adásainkban bepillantottunk Udvarhely, Szentgyörgy, Szatmár, Kolozsvár, Vásárhely és Csíkszereda életébe, most még mélyebbre megyünk.

A nyárádszeredai Sapiens dala szól, és gondolom közben már kitaláltátok, hogy ezúttal a kis településeken zenélőket szólaltatjuk meg a PopSuliban. Van itt bőven, miből választani, nézzük csak: Barót, Dicsőszentmárton, Maroshévíz, Szentegyháza, Székelyszentlélek. Emelje fel a kezét, aki azonnal rá tud bökni a térképen az összes most felsorolt településre.

És folytathatjuk a sort, úgyhogy folytassuk Gyergyóújfaluval és a Chris Shivers néven alkotó előadóval, akitől azt kérdeztük, mennyire ismerik, vagy egyáltalán mennyire értik falujában azt, amit ő csinál: A közönség nem igazán az, ami nekem megfelelő. Itt inkább olyan tömegemberek vannak, akik a tipikus slágereket hallgatják, dance, club, meg pop műfajban. Én inkább a minimal-technót kedvelem, s nem nagyon alkalmazkodom. Csinálok egy minimal számot, vagy egy technót és vannak, akik azt nem tudják értékelni, mert nem az ő stílusuk. Itt inkább kommersz emberek vannak. Meg lehet szerettetni városon a zenét, vidéken kicsit földhözragadtabbak, inkább a tévében hallott zene megy.

A Noir zenekar Nagyváradon alakult ezelőtt tíz évvel, de azóta Nagykárolyba tette át székhelyét. A zenekar románul adja elő dalait, de ettől függetlenül úgy gondoljuk, helyük van a PopSuliban, ahol a legjobb erdélyi zenéket keressük. A Noirt épp koncertre készülődés közben kaptuk el: épp koncertre készülődünk, itt Nagykárolyban, ilyen kampánybuli. Zenei élet azért van Nagykárolyban. A kultúrházban is több mint tíz zenekar van, és azon kívül is rengeteg. A könnyűzene itt meg volt alapozva régebb egy Karácsonyi Péter nevezetű személy által vezetett Castellani nevű klubbal, ahol volt egy zenekar, de rengetegen jártak oda, és ott volt tanoda is, szóval megalapozta Károly zenei életét. Rockzene: régen, a kilencvenes évek elején alakult egy együttes, az ő hatásukra is sokan kezdtek zenélni.

Mr. Siid nagyszalontai, erről a településről pedig tudjuk, hogy nagyon szép hangú harangja van. Épp akkor szólalt meg, amikor az interjút készítettük. Mr. Siid egy szalontai rapper lehetőségeit ecseteli: Nagyszalontán zajlik az élet, ahogy egy kisvároshoz illik. Készülnek a városnapok, fesztiválok, azonkívül a választások – kampányolnak az emberkék. A tavalyi szalontai napokon felléptem. Zerencsére most van más koncertlehetőségem máshol is, úgyhogy be vagyok programozva.

Melyik erdélyi településről származik az a lemezlovas, akinek tavaly maxilemeze jelent meg Magyarországon? - ha valaki feltenné nekem ezt a kérdést, biztosan nem azt vágnám rá, hogy Parajd. Márpedig a DJ Studio Project bizony hogy parajdi. Hogyan lehet elindulni egy Parajd méretű településről? DJ Studio Project válasza: Itt errefele nagyon gyengén mozog a zenei világ, ezért kénytelen voltam külföldre, azaz Magyarországra irányulni, é s most már ott vagyok, hogy Erdélyszinten majdnem mindenhol zenélek. Parajdon elég gyenge a zenei világ, tehát itt abszolút nem lehet érvényesülni. Lehetőségem volt megmutatkozni még régen, hat-hét évvel ezelőtt. Itt kezdtem Parajdon, itt zenéltem két és fél évig, aztán egy másik faluban zenéltem, Parajd mellett, ott is két és fél évet.

Az az igazság, hogy még mindig nem értünk a végére, nem beszéltünk például a szászrégeni Black Diamondról, akik kisebb heavy metal fesztiválokat is szerveznek városukban, így komolyan részt vesznek a zenei életben.

A PopSulis előadók dalai továbbra is meghallgathatóak a PopSuli.ro oldalon, ahol várjuk műsorainkkal kapcsolatos hozzászólásaitokat is.

Vissza a címoldalraKNOCK OUT
solus.php
Hallgasd meg
Historica
Madéfalva
Hallgasd meg
Historica
Megsárgult kép
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica
Hallgasd meg
Szuszpansz
Travel Down The Winter Road
Hallgasd meg


Face Today
Freakin' Awesome (30624%)
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica (83%)
Hallgasd meg
abyss
a drop of intuition (81%)
Hallgasd meg
abyss
desert sound (80%)
Hallgasd meg
Laszlo Zsolt
Tears In The Rain (Joe Satriani cover) (79%)
Hallgasd meg

Hozzászólások

  Név (kötelező)

  E-mail (kötelező,nem publikus)

Megjegyzés

Kötelező a képen látható karaktereket beírni. (A nagybetűk számítanak)
  


Partnereink
City Rádió
Gaga Rádió
MIX FM
Paprika Rádió
Régió Rádió
Siculus Rádió
Star Rádió
VOX FM
Félsziget Fesztivál
Udvarhelyi Híradó
Csíki Hírlap
Vásárhelyi Hírlap
Defender Productions
Star Express
Caro Comp
Szüloföld Alap
Nemzeti Kulturális Alap
Impresszum | Támogatóink
Adatvédelmi záradék | (c) Média Index Egyesület | Index lapcsalád
Kontakt Sajtókitt RSS