Popsuli TransindexErdély FMMédiabefutóCommunitas Alapítvány
Belépés
Hibás adatok!vissza az űrlaphoz

Egy e-mail küldtünk ki neked
az új jelszóval!


vissza a bejelentkezéshez

kontaktFórumrss

Adások átiratai

2008 5. 25. A PopSuli vendége a Magyar Zenei Exportiroda

 

Mint múlt heti műsorunkban már jeleztük, ma különleges vendégünk lesz, Szép Fruzsina, a Magyar Zenei Exportiroda igazgatója.

Sz.F.: – Szervusztok, üdvözlöm a hallgatókat és a PopSuli jelentkezőit, mindannyiatokat.

Fruzsinával meghallgattattuk a PopSuli toplistás dalait, és arra kértük, mondja el véleményét azokról, amelyek a legjobban tetszettek neki. De még mielőtt erre rátérnénk, halljuk, miről is szól az MxH, azaz a Magyar Zenei Exportiroda?

Sz.F.: – Ez az intézmény az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz tartozik, és az a feladatunk, hogy a magyar könnyűzenei kultúrát – napjaink népzenéje, világzenéje, pop, rock, elektronikai műfajok, reggae, ska, metál jazz – promotáljuk, képviseljük külföld fele. Mi nem egy menedzsment cég vagyunk a klasszikus értelemben, hanem a lehetőségeket biztosítjuk nekik. Megpróbáljuk eljuttatni globálisan ezeket a zenei műfajokat nemzetközi fesztiválokra, rádióállomásokhoz, menedzsment cégekhez, lemezkiadókhoz, publisher cégekhez.

A The Underskies toplistánk első helyezettje, és Fruzsina is erről a zenekarról beszélt elsőnek. The Underskies: Ne tovább.

Sz.F.: – Egy nagyon helyes kis reggae-ska csapat. Egyrészt nagyon jó hangulatú, nagyon jó hangja van az énekesnek, egy kicsit nyers és még kialakulatlan hang, de ettől még engem nagyon megragadott, és mosolygott a szívem, amikor hallottam. Egy jó tippet tudnék adni ennek a csapatnak, hogy a szintit ne hagyják ennyire az előtérben, és próbáljanak meg valahonnan igazi fúvósokat beszerezni. Tudom, hogy ez pénzbe is kerül, de megéri, főleg az élőzenei fellépéseknél, és hogyha egyszer stúdióba tudnak vonulni, akkor mindenképpen felkérnék egy jópár élő fúvóst, hogy velük vegyék fel a számokat.

A Slip duó mindig szóba jön valahogy. Most épp az MXH igazgatója beszél róluk. Slip: Mérai.

Sz.F.: – A másik csapat, aki nekem nagyon tetszett, az a Slip zenekar, akiket élőben is láthattam ott nálatok egy pár hete, amikor a Transindexnek voltam a szülinapi buliján. Ez egy olyan csapat, akik a szívemhez nagyon közel álltak, és egy új stílusban zenélnek. Tehát hogy a magyar népdalok ilyen környezetben is meg tudnak szólalni, én az ilyet nagyon szeretem, és kívánom ennek a kis formációnak, hogy érjenek el komoly sikereket, mert megvan bennük a potenciál.

Van egy dal, ami elszálltsága miatt egyből bejött Fruzsinának. Hogy melyik lehet az? Hát a TCO és a Rendszeres fogmosás.

Sz.F.: – Ezt a számot is ott hallottam először Erdélyben, a kocsiban, épp tartottunk Kolozsvár felé. Amikor hallassz egy számot, és egyszerűen csak nevetsz, mert annyira egyértelmű, hogy miről énekelnek, de nem gondoltad volna, hogy valaha egy zenekar a rendszeres fogmosásáról dalt fog írni. Nekem ezért tetszettek nagyon, de nekik is csak ezt tudom mondani, hogy hajrá, és kövessék ezt az utat, ha ők ezt szeretnék csinálni.

A sZempöl zenekar az Ec-Pec című dalával szerepelt toplistánkon. Vajon mit szól hozzá a zenei exportiroda vezetője?

Sz.F.: – Az Ec-Pec című számuk állatira ötletes. Ez egy electro-indie-folk-fúziós banda, dorombbal, hegedűkkel, elektronikával. Egy olyan zenei világot kreálnak az elektronikán belül, amit én még Magyarországon nem is hallottam. Tök ötletes, teljesen kreatív.

A szatmári 4ever zenekar a feldolgozásokat kedveli, de persze saját daluk is van – nem is akármilyen. 4ever: Szegény gazdagság.

Sz.F.: – Nagyon finom hangzás, nagyon szépen van hangszerelve, teljesen romantikus-szerelmes hangulatba kerültem, miközben ezt a számot és ezeket a fiúkat hallgattam. Itt is azt tanácsolom, hogy ha ez a ti stílusotok, ebben szerettek mozogni, bátran folytassátok. Nyugodtan legyetek kicsit kísérletezőbbek, tehát valamivel ki kellene tűnni – akár erősebb gitárriffekkel, vagy valamilyen különleges hangszert belevinni. Ha nemzetközi színtérre ki akar törni ez a zenekar, akkor mindig azt kell figyelembe venni, hogy valami pluszt kell mutatni az embereknek, valami olyat, amitől egy lépéssel legalább kilépünk a sorból.

Közeledünk mai műsorunk végéhez, amelyben a Magyar Zenei Exportiroda igazgatója volt a vendégünk. A sZempöl zenekar Fur-Tscha című dalának ritmusára, Szép Fruzsina minden előadóra vonatkozó jótanácsaival búcsúzunk jövő hétig.

Sz.F.: – Globálisan azt szeretném elmondani nektek, hogy ott Erdélyben, nálatok hihetetlen potenciál van, nagyon klassz csapatok vannak. Ne adjátok fel, nehéz a zenész lét, nehezen lehet belőle megélni Magyarországon is, de én nagyon remélem, hogy a Transindex-szel meg az Erdély FM-mel el tud kezdeni a Magyar Zenei Exportiroda egy olyan együttműködést, hogy nektek, mint erdélyi csapatoknak is segítsünk, és ezt nyugodtan vehetitek ígéretnek.

Vissza a címoldalraKNOCK OUT
solus.php
Hallgasd meg
Historica
Madéfalva
Hallgasd meg
Historica
Megsárgult kép
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica
Hallgasd meg
Szuszpansz
Travel Down The Winter Road
Hallgasd meg


Face Today
Freakin' Awesome (30624%)
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica (83%)
Hallgasd meg
abyss
a drop of intuition (81%)
Hallgasd meg
abyss
desert sound (80%)
Hallgasd meg
Laszlo Zsolt
Tears In The Rain (Joe Satriani cover) (79%)
Hallgasd meg

Hozzászólások

Miccmucc
2008-8-29 16:26
Szerintem nagyon jo, hogy egy kulfoldi szakerto velemenyt mond az erdelyi zenekarokrol; az lenne jo, ha a tanacsait es hozzaszolasait meg is hallgatnak a szoban forgo bandak. Tetszett ez a musor:)

Koszika
2008-6-30 16:18
cö cö cö :D :D
  Név (kötelező)

  E-mail (kötelező,nem publikus)

Megjegyzés

Kötelező a képen látható karaktereket beírni. (A nagybetűk számítanak)
  


Partnereink
City Rádió
Gaga Rádió
MIX FM
Paprika Rádió
Régió Rádió
Siculus Rádió
Star Rádió
VOX FM
Félsziget Fesztivál
Udvarhelyi Híradó
Csíki Hírlap
Vásárhelyi Hírlap
Defender Productions
Star Express
Caro Comp
Szüloföld Alap
Nemzeti Kulturális Alap
Impresszum | Támogatóink
Adatvédelmi záradék | (c) Média Index Egyesület | Index lapcsalád
Kontakt Sajtókitt RSS