Popsuli TransindexErdély FMMédiabefutóCommunitas Alapítvány
Belépés
Hibás adatok!vissza az űrlaphoz

Egy e-mail küldtünk ki neked
az új jelszóval!


vissza a bejelentkezéshez

kontaktFórumrss

Adások átiratai

2008 6. 2. Filmes zenék a PopSulin

 

Mivel pénteken kezdődött Románia legnagyobb nemzetközi filmfesztiválja, a TIFF Kolozsváron, úgy gondoltuk, mi is a filmekről beszélünk.

Már csak azért is, nehogy szóba jöjjön a politika – nem mintha különösebb vágyálmunk lenne a kampánycsend megsértése. Egy kis asszociációs játékba vontuk bele a PopSulis előadókat: arra értük őket, meséljék el, milyen filmben tudnák elképzelni, hogy felcsendüljön a zenéjük.

Eleve olyan előadókat válogattunk, akiknek valamilyen szinten köze van a filmhez. Most a horror, a rémfilmek műfaját érintő dalokra fókuszálunk, és jövő héten a folytatást is bemutajuk – ahogy minden sikerfilmnek is megszületik a sequelje.

Itt van például Jakab-Benke Nándor, aki a Filmtett szaklap szerkesztője, és emellett még a zenélésre is marad ideje. Nándika – ahogy mindenki ismeri – a Modus nevű projektjében a Halloween című slasher-sorozat zenéjéből inspirálódott egyik számához. John Carpenter kultikus rendező, ráadásul a Halloween-sorozatnak a zenéjét is ő szerezte. Nándika előtte tiszteleg a Modusszal.

Jakab-Benke Nándor: Ez nem feldolgozás, hanem inkább egy ilyen tribute, ahogy Jarmusch mondta: nem az a lényeg, hogy eredeti legyél, hanem hogy autentikus legyél. Ilyen értelemben a kilencvenes évektől napjainkig és még egy jó darabig nem igazán lehet most már plágiumról beszélni szerintem, mert az intertextualitás annyira meghatározza az irodalmat, a zenét, mindent, hogy igazából bármire rá lehet mutatni, hogy ezt már valaki lelőtte, vagy ezt már hallottam valahol. Ezt mindenki fel kell vállalja, ahogy Godard mondta, ez egy roncstelepen talált film. Akkor mondjuk azt, hogy ez egy roncstelepen talált zene, például.

Jnaninak szintén van köze a horrorfilmekhez: PopSulis profiljába saját fényképe helyett a Saw, azaz Fűrész című pszicho-horror egyik emlékezetes figurájának, a gyilkost megtestesítő bábunak a fotóját töltötte fel. Jnani azt állítja, ezt a zenéje által sugárzott pozitív hangulat kontrasztjának szánta. Persze nem csak erről van szó: az alkotó zenéje önmagában is eléggé soundtrack-szerű. Melyik filmjelenet lenne még jobb, ha a Jnani's Mind című dal szólna benne?

Jnani: Van egy új, szuper film, a Bucket List Morgan Freemannal és Jack Nicholsonnal, a vége felé van egy szép rész: a barátságuk amint kialakult, és ahogy ülnek a hegyen. Én arra tenném, soundtrack-szerűen.

Van egy zenekar a PopSulin, amely az Alien-sorozatból kölcsönözte a nevét. Két hete már megemlítettük a Nostromót, de akkor még nem is sejthettük, hogy amikor meg akarjuk szólaltatni őket, egy kedves ismerős veszi fel a telefont. Hogy ki ő? Jakab-Benke Nándor – aki ezúttal azt is elárulja, milyen típusú filmhez lenne szívesen köze zeneileg.

J.B.N.: Leginkább erős műfajszagot árasztó filmekben: horror, sci-fi, western - ilyesmiket tudnék elképzelni. El tudnám képzelni, hogy együtt dolgozzak olyan emberekkel is, akik megtagadják a műfajokat, és nagyon művészfilmes víziókkal rendelkeznek, de izgatna, hogy egy nagyjátékfilmhez, például horrorhoz írjak egy teljes soundtracket.

Jövő héten folytatjuk filmes gyakorlatunkat, addig is jó filmnézést és zenehallgatást kívánunk mindenkinek. Ha erdélyi zenét akartok, a PopSuli.ro oldalon megtaláljátok!

Vissza a címoldalraKNOCK OUT
solus.php
Hallgasd meg
Historica
Madéfalva
Hallgasd meg
Historica
Megsárgult kép
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica
Hallgasd meg
Szuszpansz
Travel Down The Winter Road
Hallgasd meg


Face Today
Freakin' Awesome (30624%)
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica (83%)
Hallgasd meg
abyss
a drop of intuition (81%)
Hallgasd meg
abyss
desert sound (80%)
Hallgasd meg
Laszlo Zsolt
Tears In The Rain (Joe Satriani cover) (79%)
Hallgasd meg

Hozzászólások

  Név (kötelező)

  E-mail (kötelező,nem publikus)

Megjegyzés

Kötelező a képen látható karaktereket beírni. (A nagybetűk számítanak)
  


Partnereink
City Rádió
Gaga Rádió
MIX FM
Paprika Rádió
Régió Rádió
Siculus Rádió
Star Rádió
VOX FM
Félsziget Fesztivál
Udvarhelyi Híradó
Csíki Hírlap
Vásárhelyi Hírlap
Defender Productions
Star Express
Caro Comp
Szüloföld Alap
Nemzeti Kulturális Alap
Impresszum | Támogatóink
Adatvédelmi záradék | (c) Média Index Egyesület | Index lapcsalád
Kontakt Sajtókitt RSS