Popsuli TransindexErdély FMMédiabefutóCommunitas Alapítvány
Belépés
Hibás adatok!vissza az űrlaphoz

Egy e-mail küldtünk ki neked
az új jelszóval!


vissza a bejelentkezéshez

kontaktFórumrss

Adások átiratai

2008 6. 8. Filmes zenék a PopSulin 2.

 

Múlt héten a film és a zene kapcsolata volt a témánk, és erre a hétre ígértük a folytatást, ami még mindig időszerű, hiszen Kolozsváron ezen a hétvégén ér véget Románia legnagyobb filmfesztiválja, a TIFF. Ráadásul a végetérés is relatív, ugyanis a fesztivál a jövő héten Nagyszebenben folytatódik. És akkor vágjunk bele a mai menübe: olyan előadókról lesz szó, akiknek köze van a filmhez, és hamarosan az is kiderül, miképpen.

Absurdcus zenéje például kifejezetten ezzel a céllal született: egy rövidfilmet forgattak, ehhez szerezte a most hallható 87 első verzióját is. Demeter László, vagyis absurdcus erről a projektről mesél: 2006 őszén-telén egy rövidfilmecskét. Mivelhogy én a filmeket mindig is jobban el tudtam képzelni audióval, gondolom, hogy hozzájárult a zene valamennyire a film hangulatának megemeléséhez. Megpróbáltuk zenével aláfesteni – végülis táncolnak a gyerekek, s annyi az egész, tehát nagy története nincs az egész filmnek. Volt az a divat régebb is, és gondolom, most is van, a ragasztót szívni, s ezzel bulizni. Ez volt a témája: körülírni zenével az egész folyamatot.

A sZempöl zenekarral a Transindex születésnapján volt egy kellemes élményünk. A koncert kezdete előtt néhány órával jutott eszünkbe, hogy ha már úgyis előkészítettünk egy hatalmas vásznat az Anima Sound System vj-ének, miért ne használnánk ki a technika nyújtotta lehetőségeket. Gyorsan letöltöttem néhány múlt század eleji némafilmet, és a koncert alatt ezek pörögtek a háttérben. A zene és a szinte találomra válogatott filmek annyira ügyesen kapcsolódtak egymásba, hogy mindannyian meglepődtünk.

Kónya Ütő Bence mesél erről, miközben a Jobbkán szól: Ez is valami olyasmi lehet, mint a zenében például – mondjuk úgy – archaikus vagy régi témákat az ember megremixel: egy régi jazz-számot vagy egy régi népzene-felvételt vagy motívumot archaikus gyűjtésekből. Ennek is olyan hangulata volt: a legújabb – ugye a laptop, a számítógép, az elektronika, és egyszercsak egy régi film, ahogy Páger Antal csókolózik nemtudomkivel. A tipikus melodramatikus képek, ahogy megállnak egymással szemben… ez egy érdekes kombináció. De ugyanez van a zenén belül is, önmagán belül, hogy mindig előveszi a régi elemeket, és használja őket.

De vajon el tudná képzelni Bence a sZempöl zenéjét egy filmben? Hú, hát az nagyon hülye film kellene legyen, amibe a sZempöl filmzenét készítene. Megy a film, megy a történet, a fiúcska s a leányka mennek, s egyszercsak megérkeznek egy koncertre, s akkor ott koncertezik a sZempöl – csak így tudnám elképzelni filmben, hogy reálsi legyen, s ne legyen idézőjelben, de háttérzenének nem.

Amikor felhívtuk Bencét, nem is sejtettük, hogy ennél is több köze lehet a filmekhez. A szólóban küb_beat néven zenélő színihallgató srác azonban egy új fejleményről is beszámolt: Az a projekt, hogy kellett készíteni a Hamlet monológjából rövidfilmeket, és egy rendező csajocska elkérte tőlem az egyik számomat, a címe Good Old Times, és ezt a számomat szeretné használni a film végéhez. Ez arról szól, hogy egy emós kiscsávó el akar búcsúzni a világtól, és a Youtube-ra akarja feltenni ezt a rövidfilmet, amit készített. Ez a koncepció. Amúgy a film és a zene, mármint az én zeném kapcsolata úgy van, hogy én úgy érzem, és mások is mondják, hogy a zenéim, amiket írok, általában színháziak és filmesek. Legtöbbször filmek végére tudnám találtatni azokat a zenéimet, amikről úgy érzem, filmesek.

A Filmtett szerkesztője, Jakab-Benke Nándor két projektjével is jelen volt a múlt heti PopSuliban. Zárásként ő válaszol arra, hogy ha választania kellene film és zene között, mit döntene: Remélem, nem fog kelleni soha így, ilyen durván választanom. Szerintem a kettő meg tud férni egymás mellett, pont azért, mert a zene annyira elemi része lehet a film dramaturgiájának, hogy ezt lehet csinálni szerintem. De ha nagyon kjell választani, ha egy puskát a fejemhez tartanak, akkor azt mondom: na jó na, film, egye fene.

Szerencsére senki nem fog pisztolyt fogni Nándikára, így dalai – és több mint kétszáz erdélyi előadó szerzeményei továbbra is meghallgathatóak a PopSuli.ro oldalon.

Vissza a címoldalraKNOCK OUT
solus.php
Hallgasd meg
Historica
Madéfalva
Hallgasd meg
Historica
Megsárgult kép
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica
Hallgasd meg
Szuszpansz
Travel Down The Winter Road
Hallgasd meg


Face Today
Freakin' Awesome (30624%)
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica (83%)
Hallgasd meg
abyss
a drop of intuition (81%)
Hallgasd meg
abyss
desert sound (80%)
Hallgasd meg
Laszlo Zsolt
Tears In The Rain (Joe Satriani cover) (79%)
Hallgasd meg

Hozzászólások

  Név (kötelező)

  E-mail (kötelező,nem publikus)

Megjegyzés

Kötelező a képen látható karaktereket beírni. (A nagybetűk számítanak)
  


Partnereink
City Rádió
Gaga Rádió
MIX FM
Paprika Rádió
Régió Rádió
Siculus Rádió
Star Rádió
VOX FM
Félsziget Fesztivál
Udvarhelyi Híradó
Csíki Hírlap
Vásárhelyi Hírlap
Defender Productions
Star Express
Caro Comp
Szüloföld Alap
Nemzeti Kulturális Alap
Impresszum | Támogatóink
Adatvédelmi záradék | (c) Média Index Egyesület | Index lapcsalád
Kontakt Sajtókitt RSS