Popsuli TransindexErdély FMMédiabefutóCommunitas Alapítvány
Belépés
Hibás adatok!vissza az űrlaphoz

Egy e-mail küldtünk ki neked
az új jelszóval!


vissza a bejelentkezéshez

kontaktFórumrss

Adások átiratai

2007 11. 4. Murányi János Paprika Rádió

 

PopSuli – első adás

Sziasztok!

Ez a PopSuli, ahol a legjobb erdélyi zenéket keressük. Balázsi-Pál Előd vagyok. Minden héten három dalt mutatunk be a Popsuli.ro oldalon benevező előadók felvételeiből, közülük egy jut tovább a legjobb tíz közé. Ezekből fog összeállni erdélyi toplistánk, miközben komoly díjakat is nyerni lehet – például Félsziget-fellépést és reklámfelületet a Transindexen. És ami a legfontosabb: az igazán jó dalokat rendszeresen játszani fogják a rádiók.

A mai vizsgáztatónk Murányi János, a kolozsvári Paprika Rádió szerkesztője, aki maga is zenész. Most halljuk a jelentkezőket.

Az első vizsgázó – JOKERMAN

Első versenyzőnk Kolozsvárról érkezik. A négytagú Jokerman az indie pop-rock mozgalom szférájában működik 2006. őszétől, eleinte folkosabb dalokból állt a repertoárjuk, amely később rockosabb darabokkal bővült. Egyéves pályafutásuk alatt 45 fellépést és két kislemezt tudhatnak maguk mögött.

Jokerman: Radio Air

Murányi János értékelése:

A kapott három dal közül vitathatlanul a Jokerman fogta meg legtudatosabban az igazi rádiós soundot. Bár egy ideális rádióra szabott verzió keverését nem így képzelném el – kissé szárazra kevert amolyan vintage hangzást hallunk. Jó fülbemászó dallamok pattannak ki a dalszerző fejéből (korábbi más Jokerman dalok kapcsán is megtapasztalhattuk), ezúttal viszont a dal címe: Radio Air is azt sugallja, hogy a srácok lelki szemei előtt mindenképp a rádiós sikerek jelentenék a végcélt.

A kidolgozásról elsősorban a vokálnélküliség keltett bennem nagy hiányérzetet, valahogy emiatt nem maradt meg bennem sem a refrén, sem más kiemelhető dallamrészlet. Zenekarokban gyakori probléma, hogy mindenki csak a saját hangszerével hajlandó foglalkozni, és az énekest magára hagyják teljesen, hogy oldja meg egyedül az összes vokális feladatot. Ez koncerten még elcsúszik, de egy felvételen – sőt rádióba szánt felvételen – el kéne tekinteni a koncerthű megszólalástól: az énekes énekelje fel a vokálrészeket is, a gitáros gitározzon többször, stb. Egyszóval egyetlen bajom ezzel a felvétellel, hogy kissé összecsapottnak hat a stúdiómunka.

A szöveg viszonylag jól hozza a slágeres szófordulatokat, és egyben dicséretes angoltudásra is utal – sajnos annyira már én sem tudok angolul, hogy ezen túlmenően esetleg nyelvtani hibákat fedezhessek fel a szövegben. Maradjunk annyiban, hogy megértettem, és egy nem feltétlenül korszakalkotó, de jó ízléssel megírt szövegnek tartom. Mindemellett nem tudok eltekinteni attól, hogy ez a dal is versenyben vesz részt, ahol a legjobb erdélyi rádiós dalt keressük. Bár előzetes gratulációm a fiúknak, ha netán nyernek, de vegyes érzelmekkel fogadnám, ha egy olyan erdélyi zenekar vagy előadó elől vinnék el az első díjat, amely magyar nyelven próbál Erdélyben haladó rádiós zenét csinálni számunkra, magyar hallgatók számára.

A második vizsgázó: SZABÓ NAGY ATTILA

Mai második benevezőnk Szabó Nagy Attila. A Neon művésznevet választó nagyváradi zenész dala a "Gyógyszer - Medicine" című pszeudo-albumról való - amolyan házi gyártmányú, hivatalosan ki nem adott szám.

Szabó Nagy Attila: Szép álom.

Halljuk, mit szól ehhez a Paprika Rádió szakembere:

Attila nótája egy igényes, egyedi zenének a kezdete lehet, de jelen pillanatban még csak egy kulönböző műfajokból összefércelt kísérletező munkának hat. Egyértelműen érződik a szerzőn az igényesség, és hogy tényleg valami értékeset szeretne letenni az asztalra. De amint utaltam rá, ez a dal meg az útkeresés egyik stádiumáról ad képet.

Attila zenei képzettsége komoly nyomot hagyott a felvételen, sőt szerintem túl nagy nyomot. Sikerült ezt a kissé naiv szöveggel komponált nótácska zenéjét úgy elkomplikálni, hogy ember legyen a talpán, aki ebből valaha még slágert farag.

Elindult egy szépen ívelő dallam, és olyan bonyolult akkordváltásokat kell végigszenvednie, hogy az átlagos hallgató azt hiszi, hogy bedöglött a hifije.

Mindenképp dicsérnem kéne Attila sokrétű zenei érdeklődését, ahogy próbál minden műfajhoz hozzányúlni – sampleres groove-ok alatt Deep Forestes szintiszőnyegek mennek, az ének pedig szinte az Era-ra is ráver, és így hoz egy kis gregorián feelinget a nótába. A szöveg pedig kissé a lelkes evangelizálókat idézi, és így együtt próbál szépérzetet kiváltani a hallgatóban, de a fentieket még nem sikerült annyira összekovácsolni, hogy egy kiforrott stílusú dalról beszélhessünk. Attilának mindenképp kitartást kívánok, nagy vívódást okozott a dalával.

A harmadik vizsgázó: EMPTY DREAMS

Mai utolsó kiválasztottunk a szászrégeni Empty Dreams zenekar. A dallamos, gótikus metalt játszó csapat eredetileg 1998-ban alakult, és többéves szünet után tavalytól aktív ismét. Hallgassunk bele az Empty Dreams Álmaim vége – azaz End of my Dreams című dalába!

János, mi a véleményed?

Ígéretes, gótikusba hajló, de inkább progresszív dallamos metált hallunk. A szerzeményen érződik, hogy a szerzőkben van hajlandóság a fülbemászó dallamokra, nyilván ilyen zenéket is hallgatnak (Nightwish, Therion, Iron Maiden, Within Temptation), de a jelenlegi dal meglátásom szerint még távol áll attól, hogy igazi rádiós közönségkevenccé váljon.

Az End of My Dreams című dal szövege hangulatában is igazodik az előbb már említett példaképek szomorú, borongós szövegvilágához, es ehhez sikerült elképzelni egy viszonylag passzoló zenét, ellenben a zenei eszközöket és megoldásokat igen ötletszegénynek és kissé primitívnek találom, de ez már nem mozdítja se előbbre, se hátrébb a dalt a rádiós karrier felé vezető úton.

Úgy gondolom, hogy komolyabb hozzáállás esetén nemcsak a szerzemény kidolgozása lehetne valamivel igényesebb, de egy ennél sokkal jobb minőségű demót sem olyan nagy kunszt már összehozni. Szóval ezt a dalt nem tudnám elképzelni rádióban.

Mára csak annyi van hátra, hogy kiderüljön: ki ment át a vizsgán, és ki az osztályelső.

A PopSuli kedvence

Murányi János: Én a Jokermant juttattam tovább, ők azok, akik közelebb állnak ahhoz, hogy a rádióban szóljon a zenéjük.

Ez volt a Popsuli, ahol a legjobb erdélyi zenéket keressük. Ha szeretnél benevezni, megteheted a Popsuli.ro oldalon, ahol a többi versenyző dalát is meghallgathatod. Hamarosan a hónap dalára is szavazni lehet. Tehát: Popsuli.ro.

Egy hét múlva ismét találkozunk, zárásul pedig hallgassuk végig első adásunk nyertesét. Jokerman: Radio Air.

Vissza a címoldalraKNOCK OUT
solus.php
Hallgasd meg
Historica
Madéfalva
Hallgasd meg
Historica
Megsárgult kép
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica
Hallgasd meg
Szuszpansz
Travel Down The Winter Road
Hallgasd meg


Face Today
Freakin' Awesome (30624%)
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica (83%)
Hallgasd meg
abyss
a drop of intuition (81%)
Hallgasd meg
abyss
desert sound (80%)
Hallgasd meg
Laszlo Zsolt
Tears In The Rain (Joe Satriani cover) (79%)
Hallgasd meg

Hozzászólások

  Név (kötelező)

  E-mail (kötelező,nem publikus)

Megjegyzés

Kötelező a képen látható karaktereket beírni. (A nagybetűk számítanak)
  


Partnereink
City Rádió
Gaga Rádió
MIX FM
Paprika Rádió
Régió Rádió
Siculus Rádió
Star Rádió
VOX FM
Félsziget Fesztivál
Udvarhelyi Híradó
Csíki Hírlap
Vásárhelyi Hírlap
Defender Productions
Star Express
Caro Comp
Szüloföld Alap
Nemzeti Kulturális Alap
Impresszum | Támogatóink
Adatvédelmi záradék | (c) Média Index Egyesület | Index lapcsalád
Kontakt Sajtókitt RSS