Popsuli TransindexErdély FMMédiabefutóCommunitas Alapítvány
Belépés
Hibás adatok!vissza az űrlaphoz

Egy e-mail küldtünk ki neked
az új jelszóval!


vissza a bejelentkezéshez

kontaktFórumrss

Adások átiratai

2008 6. 15. Film és zene: vendégünk Mihai Chirilov

 

Az elmúlt hetekben film és zene kapcsolatátról beszélgettünk a PopSulis előadókkal, és arra is rákérdeztünk, milyen filmben tudnák elképzelni a zenéjüket.

Mi már akkor azt akartuk, hogy egy filmekhez közelálló személy is véleményt mondjon a dalokról, és ki másra gondolhattunk volna, mint Mihai Chirilovra, az ország legnagyobb filmfesztiváljának, a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválnak az igazgatójára.

Mivel a TIFF előkészületei két hete már javában zajlottak, Mihait gyakorlatilag lehetetlen volt elkapni egy nyugodt pillanatban, hogy meghallgassa a dalokat. Nos, ez végre sikerült, úgyhogy ma azt is megtudjuk, mit gondol ő a PopSulis zenékről. Mihai egyébként szakmáját nézve film- és zenekritikus, érdemes tehát odafigyelni arra, amit mond.

És akkor vágjunk bele: Jakab-Benke Nándor a Nostromo nevű projekt szülőatyja. Most az ő dala, a Let Me Take You Down szól, amely az előadó szerint egy műfajfilmben – horrorban, sci-fiben vagy westernben – lenne a helyén.

Mihai Chirilov valami egészen másra asszociál: Ha manapság készítenének egy nosztalgikus tinifilmet a húsz-huszonöt évvel ezelőtti fiatalokról... ebben a dalban van valami “blues” - nem a műfajra értem, hanem akkoriban a lassú dalokat hívták így, azokat, amiket vártál, hogy betegye a dj, hogy végre felkérhess egy lányt, eltáncoltasd a szoba sötétebb sarkaiba, letapizd meg ilyenek. Olyan, mintha a Nazarethet a Scorpionsszal kombinálnánk, de gyengébb verzióban. Ha elkészülne egy film azokról az időkről – eddig nem nagyon készült – akkor ez egy tökéletes dal lenne a soundtackjére.

Absurdcus, azaz Demeter László egy marosvásárhelyen forgatott rövidfilmhez szerzett zenét, amely a szipozó fiatalokat követte. Halljuk, hogyan vélekedik a TIFF igazgatója Absurdcus zenéjéről: A két szám közül a Closert hallgattam meg. Egy tiszta dal, egyfajta dühös rock, amely nagyon jól menne a katasztrófafilmekhez, vagy inkább a szörnyfilmekhez, a monster moviekhoz. Be is ugrott a Cloverfield, ami mostanában jelent meg. Ez egy olyan típusú dal, ami jól mutat az ilyen filmekben, amikor egy szörny felbukkanásának veszélye fenyeget, vagy a szörny érezteti a jelenlétét az utcákon. Nagyon adrenalindús, nem túlzottan kidolgozott, hangszerelési szempontból nem túlzottan felépített dal, pont jó lenne egy kis költségevítésű szörnyfilmhez.

A Modus szintén Jakab-Benke Nándor projektje, és a Halloween című számban az azonos című horror témáját értelmezi újra. A horror-hangulat Mihaijnak is lejött: A Modustól a Halloweent hallgattam meg, és a dal címéből kiindulva arra gondoltam, hogy valamiféle kísérteties, mindenszentek hangulata lesz, és nem csalódtam. A dal egyféle könnyebb heavy metal, és szerintem nagyon jól menne az ilyen félelemkeltő sorozatokhoz. Akár komikus elemként is el tudnám képzelni, mondjuk a rémfilmek olyan jeleneteiben, amikor inkább kacagnod kell, mintsem megijedned.

Küb beat, vagyis Kónya Ütő Bence egy dala hamarosan szerepelni fog egy vizsgafilmben. Chirilovnak azomnban egy másik szám, a Holdvilágos éjszakán című operettsláger újragondolása keltette fel a figyelmét. Hogy Mihai mikre asszociál a zene alapján, már csak azért is érdekes, mert nem érti a magyar szöveget: Az összes dal közül ez a legjobban kidolgozott, és a legfilmesebb, ha szabad így mondanom. Szerintem nagyon jól lehetne használni mondjuk a Lost in Translation vagyis az Elveszett jelentés című filmben, amit Sofia Coppola rendezett, nagyon jól beleillene, hiszen a film szól a szerelemről, találkozásokról, a magányosságról, az elidegenedésről, de ezzel együtt a reményről és arról, hogy tovább kell menni. És a zenében majdnem mind benne vannak ezek az érzések, ha hallgatod, vagy egyedül érzed magad, vagy azt érzed, hogy sokan vannak körülötted, vagy azt érzed, hogy feladd, de ugyanakkor új erőre kapsz, szóval ez a legfilmesebb dalocska ezek közül, és tényleg jól beleillene az Elveszett jelentésbe, akár a film alapzenéjéül is szolgálhatna.

Jnani a Happyness című számát egy dinamikus részben – például a Matrix első részének a jiujitsus kiképzéséhez tudná elképzelni. A gyors vágásokban egyetértenek Mihaijal: Ha készülne egy hazai verziója az Irwin Welsh regényei alapján forgatott brit illetve skót filmeknek, a drogkultúrát körüljáró Trainspottingnak vagy az Acid Housenak, ez a dal nagyon jól illene a kontextusba. Ez egy kissé édeskés techno, ami nagyon jól találna egy hazai drogos filmhez. Egy pörgős jelenethez, amiben üldözik a drogkereskedőket, vagy egy szintén gyors montázsban, amiben drogoznak, és látszik a kábszer hatása, vagy akár egy bulijelenetben, ahol pirulákat szednek, éás eufórikus a hangulat. A dal címe Happyness, és ezek a jelenetek ugranaka be hozzá nekem.

Mai műsorunk vendége Mihai Chirilov, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója volt, vele hallgattattunk meg öt dalt a PopSulis előadók terméséből. Ti azonban ennél jóval többet meghallgathattok, hiszen megközelítőleg ötszáz szám közül választhatjátok ki kedvenceteket a PopSuli.ro oldalon, ahová továbbra is várjuk az erdélyi zenészek jelentkezését.

Vissza a címoldalraKNOCK OUT
solus.php
Hallgasd meg
Historica
Madéfalva
Hallgasd meg
Historica
Megsárgult kép
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica
Hallgasd meg
Szuszpansz
Travel Down The Winter Road
Hallgasd meg


Face Today
Freakin' Awesome (30624%)
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica (83%)
Hallgasd meg
abyss
a drop of intuition (81%)
Hallgasd meg
abyss
desert sound (80%)
Hallgasd meg
Laszlo Zsolt
Tears In The Rain (Joe Satriani cover) (79%)
Hallgasd meg

Hozzászólások

Koszika
2008-6-16 18:15
elnezest, de nagy baromsag van ebben a cikkben: absurdcus a zenejet nem filmekre csinalja, a filmzenes-absurdcus kulon szerepel, a closernek semmi koze a dexes csavokrol szolo filmrol, bocsi. oda kell figyelni, hogy az informaciot hogyan szorjatok. valotlansag ne legyen az adasokban, mert rontja a minoseget.
  Név (kötelező)

  E-mail (kötelező,nem publikus)

Megjegyzés

Kötelező a képen látható karaktereket beírni. (A nagybetűk számítanak)
  


Partnereink
City Rádió
Gaga Rádió
MIX FM
Paprika Rádió
Régió Rádió
Siculus Rádió
Star Rádió
VOX FM
Félsziget Fesztivál
Udvarhelyi Híradó
Csíki Hírlap
Vásárhelyi Hírlap
Defender Productions
Star Express
Caro Comp
Szüloföld Alap
Nemzeti Kulturális Alap
Impresszum | Támogatóink
Adatvédelmi záradék | (c) Média Index Egyesület | Index lapcsalád
Kontakt Sajtókitt RSS