Popsuli TransindexErdély FMMédiabefutóCommunitas Alapítvány
Belépés
Hibás adatok!vissza az űrlaphoz

Egy e-mail küldtünk ki neked
az új jelszóval!


vissza a bejelentkezéshez

kontaktFórumrss

Adások átiratai

2008 6. 22. PopSulisok élményei a Félszigeten

 

Egy hónap múlva kezdődik a Félsziget Fesztivál, éppen ezért ez a műsor a legnagyobb erdélyi fesztivál hangulatáról fog szólni.

A PopSulis előadók közül tucatnyian léptek már fel a korábbi években a Félsziget Fesztiválon, idén pedig a Slip biztosan ott lesz, de valószínűleg több előadónk is meghívást kap a rendzvényre. Ameddig ez kiderül, lássuk, kik a biztos fellépők a Félszigeten.

A nemzetközi nevek közt valószínűleg a Morcheeba a legnagyobb sztár, de a világszerte mindössze tucatnyi koncertet adó metálopera project, az Avantasia fellépése is minden bizonnyal nagy durranás lesz. A német Beatsteaks és a holland Epica már csak hab a tortán.

A nemzetközi dj-k közül mindenképpen említést érdemel LTJ Bukem, a Client, John-B, Adam Freeland és a visszatérő vendégnek számító ATB.

A magyar zenekarok mezőnye szokásosan erős lesz, itt csak néhány olyan nevet sorolunk fel, akik most lépnek először a Félsziget színpadára: Péterfy Bori és a Love Band, a Kistehén tánczenekar, a 30Y és a Pannonia Allstars Ska Orchestra.

A Félsziget oldalán naponta bővül az előadók listája, érdemes követni a fejleményeket!

És szintén ide kapcsolódó hír, hogy elkezdődött a Félsziget és a Transindex online valóságshowja, a Fesztivity, aminek Előd a házigazdája. A Fesztivitynek ennél több köze is lesz a PopSulihoz, de mindent a maga idejében.

Most lássuk, kinek hogyan telt a Félszigeten a korábbi években. A Katapult zenekar a Médiabefutó nagydíjasaként kapott meghívást a fesztiválra. Frontemberük, Ákos mesél, miközben a Hülye vagy szól: Azért volt jó élmény, mert igazi profikkal dolgozhattunk együtt, ami azt jelenti, hogy a hangosítás tényleg jó volt, legalábbis fölfele, amit mi hallottunk a színpadon. Egy kicsikét megmérettetés is volt számunkra, legalább kiderült, hogy vagyunk-e olyan szinten, hogy a Félszigeten felléphessünk, avagy sem. Meg hát – ha akartuk, ha nem – egy picikét bele kellett kóstoljunk a félszigetes hangulatba, ami megintcsak egy pozitívum. Nem tudom, hogy mennyire nevezhető különleges eseménynek, hogy rögtön a fellépés után néhány meghívás is érkezett hozzánk, ezért is mondtam, hogy nagy lehetőség a Félszigeten való fellépés.

Az Ordibáló Szamócák szintén a Médiabefutón keresztül jutott el Erdély legnagyobb fesztiváljára, 2005-ben. Billentyűsük, Ernő számol be arról, hogyan nyíltak meg számukra a Félsziget ajtajai: Hű, nagyszerű volt, egy szuper dolog. Ez már 2-3 éve volt. Arra emlékszem, hogy mi voltunk az első zenekar azon a színpadon, sehol senki. És ahogy elkezdtünk zenélni, lenyomtuk az első két-három számot, és a színpad előtt összegyűlt jópár ember. Olyan ötven és száz közé saccolom.

A the Underskies kétszer is fellépett a Félszigeten, és a zenéjüket hallgatva jó esélyt látok arra, hogy minden évben ott legyenek ezután: ez az a nyári feelgood hangulatot árasztó muzsika, ami egy szabadtéri fesztiválon üt a leginkább. Nyár van – énekeli Tommie Trance, aki félszigetes nyaraikról számol be: Nagyobb a társaság. Az emberek, akik koncertre eljönnek, azok startból tudják, hogy miért jönnek, és egyből buliznak. Nem kell őket dicsérgetni meg biztatni őket, hogy “csináljátok már”. Azért jönnek, mert tudják, hogy mire számíthatnak. Például tavaly úgy volt, hogy a koncert előtti utolsó percben nem volt senki-senki ott, és ahogy elkezdtük a koncertet, már tele volt. Egy perc alatt összegyűlt az a társaság, aki ott kellett legyen, és ott volt a végéig.

A Slip, mint adásunk elején említettem, biztosan ott lesz az idei Félszigeten, hiszen ezt a díjat nyerték a PopSulin. Emlékeztetőül a Sometimes dallamára halljuk Koszitól, milyen volt a tavalyi fellépésük: A mi félszigetes koncertünk elég érdekes volt. Mivel mi egy duó vagyunk, és kaptunk egy lehetőséget a Félszigeten, hogy fellépjünk, de elég nehéz lett volna így kettesben kiállni egy koncertre, ezért beszerveztünk egy harmadik egyént, Asztit, Asztalos Zsoltot. Ő jött , és hozott magával egy csomó érdekes kütyüt, csomó olyasmit is, amit népzenéhez lehet használni. Mivel mi a Slippel nagyon sok cigány meg magyar népdalfeldolgozást csinálunk, ezért nagyon jól fogtak azok a dolgok – Afrikából hozott csörgők meg rázók meg kagylók. Végülis nagyon jól sült el ahhoz képest, hogy ez délután kettőkor volt. Mi akkor kaptuk a lehetőséget, a médiabefutós zenekarokat általában kettőre tették – kivéve a nagyobbakat. Kettőkor eleinte nem volt senki, csak a legközelebbi haverok, akik jóérzésből beültek az első sorba, és mosolyogtak, hogy “milyen aranyosak vagytok, délután kettőkor akartok koncertet csinálni”.

2006-ban a Fading Circles nyitotta meg a Félsziget Weekend színpadának programját. Énkesük, Putyi szerint gyakrabban kellene hasonló esélyeket adni erdélyi zenekaroknak, és akkor vége lenne a szomorú napoknak. Fading Circles: Sad Days Are Over. Nem mindennap adódik lehetőség arra, hogy egy ilyen magunkfajta erdélyi zenekar mondjuk a Pokolgép vagy a Kispál és a Borz előtt játsszon. Annak ellenére, hogy a zenénk csak egy bizonyos rétegnek szól, szép számban volt jelen a közönség. Bár a többség a Pokolgépet várta, azért elfogadtak bennünket, és úgy érzem, hogy becsülettel helyt álltunk. A hangosításról és a szervezésről csak jókat mondhatunk, kellő profizmussal zajlott.

Egy tanulságot máris leszűrhetünk: jó a Félszigeten zenélni. És persze zenét hallgatni, koncerteket nézni is. Idén július 23-26 között alkalmunk is lesz minderre, de addig se feledkezzetek meg a PopSuli.ro oldalról, ahol rengeteg erdélyi zenekart és zenét lehet megismerni. Tehát PopSuli.ro. Mára a the Underskies-zal búcsúzunk: Netovább.

Vissza a címoldalraKNOCK OUT
solus.php
Hallgasd meg
Historica
Madéfalva
Hallgasd meg
Historica
Megsárgult kép
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica
Hallgasd meg
Szuszpansz
Travel Down The Winter Road
Hallgasd meg


Face Today
Freakin' Awesome (30624%)
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica (83%)
Hallgasd meg
abyss
a drop of intuition (81%)
Hallgasd meg
abyss
desert sound (80%)
Hallgasd meg
Laszlo Zsolt
Tears In The Rain (Joe Satriani cover) (79%)
Hallgasd meg

Hozzászólások

Ricsi
2008-7-8 22:43
tenyleg jo vot ;)

Andrew
2008-6-30 16:11
juj kosziek milyen bulit csinaltak delutan kettokor:) az emberek vertek le a helyet:)
jottek a punkok s pogoztak a ciganyzenere:))
isteni volt, remelem iden is olyan lesz! lehet elrugszakodottnak fog tunni ez a kijelentes, de szerintem a felsziget legjobb, legfilingesebb koncertje volt... de higyjetek el: AZ VOLT!
  Név (kötelező)

  E-mail (kötelező,nem publikus)

Megjegyzés

Kötelező a képen látható karaktereket beírni. (A nagybetűk számítanak)
  


Partnereink
City Rádió
Gaga Rádió
MIX FM
Paprika Rádió
Régió Rádió
Siculus Rádió
Star Rádió
VOX FM
Félsziget Fesztivál
Udvarhelyi Híradó
Csíki Hírlap
Vásárhelyi Hírlap
Defender Productions
Star Express
Caro Comp
Szüloföld Alap
Nemzeti Kulturális Alap
Impresszum | Támogatóink
Adatvédelmi záradék | (c) Média Index Egyesület | Index lapcsalád
Kontakt Sajtókitt RSS