Popsuli TransindexErdély FMMédiabefutóCommunitas Alapítvány
Belépés
Hibás adatok!vissza az űrlaphoz

Egy e-mail küldtünk ki neked
az új jelszóval!


vissza a bejelentkezéshez

kontaktFórumrss

Adások átiratai

2008 10. 5. Nemzetközi zenei konferencián volt a PopSuli

 

A mai PopSuli témája a RegiON Live klubfesztivál, illetve a RegiON konferencia, amelyen az Erdély FM zenei szerkesztője, Ila Gábor és a PopSuli szerkesztője, Balázsi-Pál Előd is részt vett. Mi is az a RegiON?

Ila Gábor: Nem tudom, hogy mennyire Ádámtól és Évától kezdjük, mennyire érdemes a zenei exportirodákról beszélni. Ezek olyan nyugat-európai országokban már régóta létező szervezetek, amelyek az adott ország zenei felhozatalának az exportjáért, tehát a külföldre való eljuttatásáért felelősek. Ezek mintájára létrejött a Magyar Zenei Exportiroda (MxH) is, hasonló célkitűzésekkel és misszióval. Az MxH szervezi ezt a RegiOn című konferenciát, idén már másodszor, amelyre elhívnak mindenféle fontos zeneipari embert, lemezkiadókat, elsősorban indie, azaz független producereket, koncertszervezőket, azzal a felkiáltással, hogy hátha együtt meg tudják váltani a világot, és a zeneipar aktuális problémáira, kérdéseire megoldásokat, válaszokat találnak.

Balázsi-Pál Előd: Összesen Európa 27 országából 130 zeneipari szakember volt jelen ezen a RegiON konferencián, amely az elmúlt hétvégén zajlott le Budapesten, és ehhez kapcsolódik az a koncertsorozat is, amelynek egyik része Marosvásárhelyen történt.

IG: Idén először Erdély is bekapcsolódott ebbe az eseménysorozatba...

BPE: ...és volt három jó kis koncert itt, Marosvásárhelyen a sZempöl Zenekarral, a the Underskiessal iletve egy osztrák sztárvendéggel, a Stoika&Stojka nevű jazz-csapattal.

IG: Előtte tegyük képbe, hogy mik is ezek a koncertek: ezeket úgy nevezik a RegiON szaknyelvén, hogy showcase koncertek. Négy helyszínen rendeztek ilyen koncerteket, Bécsben, Budapesten, Debrecenben és Marosvásárhelyen, elsősorban azzal a céllal, hogy a RegiON konferencián jelen levő mindenféle okos és fontos bácsik és nénik megismerkedhessenek ezekkel a fiatal és tehetséges zenekarokkal. Másodsorban pedig tekinthetjük úgy ezeket a koncerteket, mint ajándékokat a résztvevő országoknak, hiszen Vásárhelyen is milyen sikeres volt. Árpád, te ott voltál, mesélj erről!

Tóth Árpád: Egy kicsit keserű szájízzel indult a koncert, hiszen az egyik magyarországi zenekar, a Skafunderz visszamondta a fellépést a Jazz&Blues klubban. Ez nekünk azért volt mégis jó, mert így be tudtunk szúrni egy PopSulis zenekart is, a sZempöl Zenekar nyitotta meg a koncertsorozatot. Közel ötszáz ember bezsúfolódott, és óriási buli – de majd mindjárt meg fogjátok hallani a felvételről, hogy hogy is szólt a koncert.

BPE: Ami nagyon izgi volt a konferencián, az az, hogy olyan emberekkel találkozhattunk, akikkel egyébként nagyon nehezen hozott volna össze a sors, és komoly munka folyt négy műhelyben.

Én a zenei oktatás és tehetséggondozás műhelyben vettem részt, elsősorban a PopSulit mutattam ott be, és arról beszélgettünk, hogy mennyire lehetne nemzetközi kapcsolatokat kiépíteni a többi résztvevővel. Egyelőre vannak tervek, de semmi konkrétum. Elég nehéz is lenne konkrét dolgokat kitalálni egy ilyen kétnapos konferencián, amikor ennyire különböző a résztvevők származási helye, illetve tevékenységi területe. Itt zeneiskolák, konzervatóriumok szövetségének a veetői, tehetséggondozássa foglalkozó hálózatoknak a résztvevői, szervezői voltak jelen. Görögországi, illetve nagybritanniai ígéreteket kaptunk arra, hogy megpróbálunk közösen kitalálni egy nagy projektet.

IG: Én meg a másik workshopban üldögéltem, miközben Előd az oktatást próbálta megváltani a kollégáival. Én mindenféle producerekkel, lemezkiadókkal és menedzserekkel üldögéltem egy teremben két napon keresztül, akik azt a feladatot próbálták megfejteni, hogy köztudott tény, hogy évről évre egyre kevesebb lemez fogy a vásárlók körében.

Megdöbbentő módon mondjuk egy új Madonna albumból vagy egy akármilyen nagy durranásnak számító kiadványból pár száz darabot tudnak értékesíteni. Bajban vannak ezek az emberek, mert pénz az nincs, viszont kiadás, az van, és arról ment a fejtörés, hogy hogyan lehetne ezen változtatni, mik az okai, és mik a megoldásai. Nem jutottunk igazából semmire, azt kell hogy mondjam.

: Úgy gondolom, hogy az erdélyi zenészeket érdekli az is, amiről ti ott Budapesten konferenciáztatok, de számukra azért volt fontos ez a rendezvény, mert igazából ez volt az első olyan komolyabb előrelépés, ahol sikerült erdélyi zenekarokat kivinni, hogy lássák őket külföldön. Mivel én nem voltam ott a budapesti koncerten, meséljetek kicsit, hogy milyen volt. Konkrétan a the Underskies zenekarról van szó, meséljetek, hogy hogyan fogadta őket a közönség, vagy milyen problémák merültek fel.

IG: Kezdjük ott, hogy nem egy zenekart akartunk kivinni. Négy zenekarról tárgyaltunk az elején, ez különböző okok miatt, a magyarországi szervezők és a zenekarok oldalán jelentkező félreértések, problémák miatt végül egy zenekarra szűkült. Hogyha én őszinte akarok lenni, akkor nem leszek kedves, inkább próbáljon meg Előd véleményt alkotni az Underksies koncertről.

BPE: Én sem leszek túl kedves. Egyrészt az biztos, hogy nem az Underskies volt a legjobb választás, ezért is ajánlotunk mi több zenekart, de hát végül így sikerült. Elég nagy volt az érdeklődés, megfigyeltem, hogy a Glastonbury fesztiválról is ott volt az egyik programszervező, az Exit fesztivál nagyszínpadának a programszervezője is ott volt a koncerten, kíváncsiak voltak arra, hogy mit tud egy romániai zenekar. Ehhez képest egy eléggé egyszerű kis popot, reggaet kaptak, amiben nem volt annyira különleges semmi, hogy felkapták volna a fejüket, és azt mondták volna, hogy hű, ez az a zenekar, aki meg fogja váltani az európai lemezipart, mondjuk.

IG: Értem én azt is, amit az énekes srác, a frontember akart kommunikálni, hogy az ő zenéjük úgy működik, hogy visszacsatolást kapnak a közönségtől, de tessék profinak lenni. Ha három darab nyugdíjas néni ül nagyothalló készülékkel a színpad előtt, és adot esetben ez a három darab néni képviseli az európai kiadók és koncertszervezők krémjét, akkor is le kell tudni ugyanúgy a koncertet, hogy égnek álljon a szőr a karjukon. Röviden összefoglalva kevés volt ez a produkció oda. A következő fellépő ugyanitt, a Corvintető nevű budapesti szórakozóhelyen DJ Bootsie volt, aki Zagar dj-je, és egy olyan profi produkciót mutattak be, hogy erősen kontrasztos volt.

: Én csak azt tudom mondani, hogy az itteni koncerten, Marosvásárhelyen, mindannak ellenére, hogy hullafáradtak voltak a zenekarok, a sZempölt kivéve, a Stoikáék is előző este játszottak Budapesten, hosszú volt az út idáig, az Underskies „szintén zenész”, előző este zenéltek Budapesten, mégis sikerült egy olyan hangulatot és egy olyan erős zenés estet produkálni Marosvásárhelyen, hogy úgy gondolom, teljes mértékben elégedett volt a közönség is meg a hely tulajdonosa is, úgyhogy ennek minden bizonnyal lesz még folytatása.

IG: Sajnos ott kint az, hogy egy közepesen képzett zenekar Bob Marley-számokat játszik különösebb csavar nélkül, nem kelti fel a producerek érdeklődését.

BPE: A konferencián hangsúlyosan megjelent a nyugati zeneipari képviselők szemszöge, hogy a kelet-európai zenekarok akkor tudnak sikeresek lenni Nyugaton, ha visszatérnek gyökereikhez, és használják a gyökereiket, hagyományaikat. Én ezzel nem tudok feltétlenül egyetérteni, főleg hogyha ez kizárólagosan fogalmazódik meg, hogy márpedig a kelet-európai zenekarok a saját hagyományaikra épülő zenét játsszanak, mert ha egy zenész mondjuk a britpop műfajt kedveli, akkor miért ne játszhatna ő britpopot anélkül, hogy azon gondolkodna, hogy hogy visz bele népimotívumot, vagy hegedűt, vagy különleges hangszereket.

IG: Én egyetértek velük abban, hogy a cultural diversity, a helyi zenei kulturális hagyományoknak a mainstream műfajokba építése, integrálása tud biztosítani egy olyan egyéni hangzást ezeknek a zenekaroknak, amivel ki tudnak tűnni.

: Ha jól értettem, akkor lehet egy ilyen üzenete is a RegiON konferenciának, hogy az erdélyi zenekarok valamilyen szinten törekedjenek az eredetiségre, inkább az eredetiségre, mint arra, hogy leutánozzák nagyon jól működő, profi, befutott zenekarok stílusát?

BPE: Nekem az a gondom ezzel, hogy abban a pillanatban, amikor egy zenekar nem önmagát próbálja adni, hanem valami egészen mást, az elvárásoknak akar megfelelni, akkor könnyen lehet, hogy egy nagy giccs lesz annak a vége.

IG: Őszintének kell lenni, ennek szívből kell jönnie. Ez inkább csak egy jótanács. Ha megnézzük a magyarországi pop-trendeket, megnézzük, hogy a Kerekes Band milyen sikereket ér el, hogy a Lovasi a Csík zenekarral featuringel, vagy hogy mást ne mondjak, a WOMEX, ami a legnagyobb zenei világkiállítás, a Muzsikás zenekart fogja díjani, egy életműdíjat kapnak.

BPE: Ez mind igaz, és mind szép is, és nem azt mondom, hogy nem kell ezt csinálni, hanem én azt mondom, hogy mindenki azt csinálja, amit szeret, ez a legfontosabb a zenében. Ha nem tudsz őszinte lenni, akkor az egészet elfelejtheted.

Vissza a címoldalraKNOCK OUT
solus.php
Hallgasd meg
Historica
Madéfalva
Hallgasd meg
Historica
Megsárgult kép
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica
Hallgasd meg
Szuszpansz
Travel Down The Winter Road
Hallgasd meg


Face Today
Freakin' Awesome (30624%)
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica (83%)
Hallgasd meg
abyss
a drop of intuition (81%)
Hallgasd meg
abyss
desert sound (80%)
Hallgasd meg
Laszlo Zsolt
Tears In The Rain (Joe Satriani cover) (79%)
Hallgasd meg

Hozzászólások

The Underskies
2008-10-10 07:34
Sziasztok. igen igy volt igazatok van gyengen sult el a dolog de had fuzzunk hozza mi is valamit; Az teny hogy Tommie berekedt tokre elment a hangja meg most sem tudjuk hogy mitol de mindegy. Az is teny hogy nem voltunk a legjobb formankban mert faradtak voltunk, de viszont az is teny hogy 1 nem voltunk felvilagositva hogy mit kene jatszani sajatokat vagy feldolgozast ja igen es mire jottek volna az utosebb dalok lejart az idonk ja ez Pesten volt szoval ugy tudtuk hogy 50 percet jatszhatunk ehejett meg 30percet sem voltunk a szinpadon ez is mindegy. Marosvasarhelyen pedig az a hangositas mindenre jo lett volna csak nem koncertre. De kerem nem tudom hogy varnak profi produkciot egyesek ha amator a hangositas na meg a hangosito de ezzel senkit nem akarok megserteni. Amikor az a kis edes gyonyoru jazz banda jatszott mi szegyeltuk magunkat hogy olyan a hangositas amilyen szegnyek csak neztek szetfele. Ja nem beszelunk azokrol a bandakrol akik fel playbackrol mukodtek mert ott egyszeru volt egy jo hangzast elerni. Nem serteskent vagy felhaborodaskent reagalunk a biralasokra hanem csak mi is leirjuk a velemenyunket a rossz dolgokat amit megeltunk koszonjuk.
  Név (kötelező)

  E-mail (kötelező,nem publikus)

Megjegyzés

Kötelező a képen látható karaktereket beírni. (A nagybetűk számítanak)
  


Partnereink
City Rádió
Gaga Rádió
MIX FM
Paprika Rádió
Régió Rádió
Siculus Rádió
Star Rádió
VOX FM
Félsziget Fesztivál
Udvarhelyi Híradó
Csíki Hírlap
Vásárhelyi Hírlap
Defender Productions
Star Express
Caro Comp
Szüloföld Alap
Nemzeti Kulturális Alap
Impresszum | Támogatóink
Adatvédelmi záradék | (c) Média Index Egyesület | Index lapcsalád
Kontakt Sajtókitt RSS