Popsuli TransindexErdély FMMédiabefutóCommunitas Alapítvány
Belépés
Hibás adatok!vissza az űrlaphoz

Egy e-mail küldtünk ki neked
az új jelszóval!


vissza a bejelentkezéshez

kontaktFórumrss

Adások átiratai

2008 10. 26. Halottak napjára: zenekarok, amelyek már nem léteznek

 

Mai műsorunkban olyan zenekarokkal foglalkozunk, amelyek már nem léteznek. Tekintettel arra, hogy közeledik november elseje,  a halottak napja, most az erdélyi halott zenekarokról beszélünk. Mindjárt itt van elsőként a Katalit Székelykeresztúrról. Ők már nagyon-nagyon sok éve nem zenélnek, de valamikor a nyolcvanas évek elején-közepén igen-igen nagy népszerűségnek örvendtek. Ebben az időben készítettek  néhány felvételt, sajnos ezek minősége nem a legjobb, de ezt, gondolom, megbocsájtjátok nekünk. Annyira népszerűek voltak, hogy keresztúri létükre 1984-ben a székelyudvarhelyi Siculus Ifjúsági Klub saját rockzenekara lettek, és az elős koncertjükön kilencszázan voltak. Ez szerintem hatalmas egy ilyen kisvárosban egy helyi zenekartól, különösen a nyolcvanas években. Következzen a Katalit zenekartól a Katalit-dal. Egy kissé Omegás, egy kissé Piramisos, fel lehet ismerni a Skorpió motívumait is benne, de ez nem csoda, hiszen a nyolcvanas évek vezető magyar rockzenéjét próbálták ők is áthozni, megfogni Erdélyben. Ez volt a kor szelleme.

A nyolcvanas évekből ugorjunk egyből a kilencvenes évek közepére. A Knife nevű zenekarról van szó. Ők is székelyföldiek, Székelyudvarhelyről származnak, ott alakultak. Egy négyesről van szó, Lala bőgőzött, Skepta gitározott, Laca dobolt, és Ákos énekelt a zenekarban: Ákos azóta már egy kolozsvári zenekarnál, a Katapultnál tölti be ezt a feladatkört, itt gitározik is az énekelés mellett. A dal, amit hallunk, ’99-ben let felvéve hat másikkal együtt. Knife: A rock’n’roll fia.

És most egy olyan zenekar jön, maley nem hogy már nem létezik, de soha nem is létezett. A Nostromóról van szó, amelynek tagjai Székely „Lenny” Levente, aki szintiken, számítógépen és billentyűkön játszik, Székely Eta – zongora, szinti, ének, illetve Mailat Razvan Ernő – gitár, asszus, ének. Nos, ez lenne a felállás, ha a Nostromo létezne. De soha nem létezett, tagjai kitalált személyek, ugyanis a Kolozsváron élő Jakab-Benke Nándor egyszemélyes projektjéről van szó, amely a nevét az Alien-sorozat űrhajójáról kapta. Nostromo: Let Me Take You Down.

A Nunatak ma már nem létező zenekarral fogjuk befejezni a mai műsort. A Nunatakban hárman voltak, Sepsiszentgyörgyről és Csíkszeredából, gitáron, basszusgitáron és különböző ütős ketyeréken játszanak, illetve volt egy darab groovebox is a zenében, az „orosz hússaláta szerepében” – így fogalmaztak ők. Bevallásuk szrint valamikor 2006-ban összeültek egy kis sessionre, és ennyi jött ki belőle – egyelőre. De azért mindig elmondják egy-két sör mellett, hogy kellene folytatni. Most mi is ezt javasoljuknekik, hogy folytassák, de ők általában csak felhörpintik a söreiket, és hazamennek.

Vissza a címoldalraKNOCK OUT
solus.php
Hallgasd meg
Historica
Madéfalva
Hallgasd meg
Historica
Megsárgult kép
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica
Hallgasd meg
Szuszpansz
Travel Down The Winter Road
Hallgasd meg


Face Today
Freakin' Awesome (30624%)
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica (83%)
Hallgasd meg
abyss
a drop of intuition (81%)
Hallgasd meg
abyss
desert sound (80%)
Hallgasd meg
Laszlo Zsolt
Tears In The Rain (Joe Satriani cover) (79%)
Hallgasd meg

Hozzászólások

petya
2008-11-5 14:12
Knife-nál megemlíthettétek volna, amellett hogy '99-ben volt felvéve, az Udvarhelyszéki Zenelenyomat kazettán ki is volt adva, sok más együttes mellett.
  Név (kötelező)

  E-mail (kötelező,nem publikus)

Megjegyzés

Kötelező a képen látható karaktereket beírni. (A nagybetűk számítanak)
  


Partnereink
City Rádió
Gaga Rádió
MIX FM
Paprika Rádió
Régió Rádió
Siculus Rádió
Star Rádió
VOX FM
Félsziget Fesztivál
Udvarhelyi Híradó
Csíki Hírlap
Vásárhelyi Hírlap
Defender Productions
Star Express
Caro Comp
Szüloföld Alap
Nemzeti Kulturális Alap
Impresszum | Támogatóink
Adatvédelmi záradék | (c) Média Index Egyesület | Index lapcsalád
Kontakt Sajtókitt RSS