Popsuli TransindexErdély FMMédiabefutóCommunitas Alapítvány
Belépés
Hibás adatok!vissza az űrlaphoz

Egy e-mail küldtünk ki neked
az új jelszóval!


vissza a bejelentkezéshez

kontaktFórumrss

Adások átiratai

2008 11. 16. Előzenekari szerepben

 

Ma olyan erdélyi zenekarokkal fogunk beszélgetni, akik valamilyen nagyobb kaliberű zenekar előtt léptek fel. Szerencsére több ilyen esetről is beszámolhatunk. Az tudvalevő, hogy az erdélyi előadók közül nagyon kevesen vannak olyanok, akik egyedül meg tudnának tölteni egy nagyobb termet. Azt hiszem, hogy Dancs Annamari az egyetlen kivétel ebben a kategóriában, aki képes nagyobb termeket is megtölteni rajongókkal, érdeklődőkkel, éppen ezért a nagyobb rendezvényekre hívnak ugyan erdélyi zenekarokat - szerencsére egyre többet - de mindig csak előzenekari vagy utózenekari státuszban. Legutóbb erre a Paprika rádió születésnapján volt példa a múlt hét péntekjén, amikoris az Edda volt a főzenekar, és előtte egy PopSulis előadó léphetett fel, ráadásul - ezt nagyon okosan kitalálták - közönségszavazás döntötte el, hogy melyik legyen ez az előadó, és a Katapultra esett a választás, úgyhogy kézenfekvő, hogy velük kezdjük a mai interjúsorozatot.

Ákost, az énekesüket kérdeztük arról, hogy milyen pozitív és negatív oldalai vannak annak, hogy egy nagy zenekar előtt léphetnek fel: - Az előnyök és hátrányok közül először az előnyök címszóra válaszolnék. Nagy előny az, hogy eleve nem kell arról gondoskodni, hogy összegyűljön a közönség, hanem hozza ezt a nagy név. Ugye a legutóbbi fellépésünk az Edda előtt azt jelentette, hogy ötezer ember már bent volt a teremben, amikor felléptünk a színpadra. Ez lenne a leges-leges-legnagyobb előnye. A hátránya viszont az, hogy az az ötezer ember elsősorban az Eddára érkezett, ami azt jelenti, hogy nekünk valami olyat kell produkálni, amivel pillanatok alatt elnyerjük a tetszésüket. Ez nem egy egyszerű feladat.

Ákos egyébként elárulta, hogy ha van olyan zenekar, ami előtt semmiképpen nem merné vállalni a fellépést, az a Depeche Mode lenne. Híresek arról a Depeche Mode koncertek, hogy a közönségük egyáltalán nem értékeli az előzenekarokat, úgyhogy aki a DM előtt akar fellépni, az igazán nagy fába vágja a fejszéjét. Azért szerintem vannak bőven erdélyi zenekarok, akik szívesen bevállalnák ezt a nagy fát is.

És máris itt egy második popsulis erdélyi zenekar, a Fading Circles, akik szintén már többször léptek fel nagyobb együttesek előzenekaraként, illetve többször nyitották meg a Félsziget Fesztivál koncertsorozatát is. Egészen pontosan kétszer nyitották meg a nagyszínpad, azaz a Weekend színpad rendezvényeit, legutóbb idén, amikor a Subscribe, a Republic és a Kispál és a Borz előtt léptek fel. Interjúnk akkor készült, énekes-gitárosukkal, Putyival: - Nem minden nap játszhat az ember ilyen nevek mellett, mint ami ma is felsorakozik a színpadon, azaz a Subscribe, a Republic és a Kispál és a Borz előtt. Mi is megtiszteltetésnek vesszük ezt, és örülünk neki. Az első néhány perc az, ami kellemetlen, ameddig a közönség is megszokja, hogy elkezdtük, és ami fontosabb, hogy mi is megszokjuk, hogy elkezdtük, amíg beolajozódik a zenekar.

És még mindig a Félszigetnél fogunk maradni, ahol idén fellépett a Ritmo del Flamenco is, mégpedig Demjén Ferenc előtt. Két teljesen különböző stílus, két teljesen különböző közönség, épp ezért kérdeztük Vitályos Lehel zenekari tagot, hogy milyen benyomásaik voltak, mennyire számított az, hogy utánuk Demjén Rózsi lesz a színpadon: - Nem is gondoltunk erre, hogy ki következik meg ki nem következik, mi inkább arra figyeltünk, hogy a produkció ne szenvedjen csorbát, próbáljuk a maximumot kihozni abból a minimális időből, ami rendelkezésre állt a színpadi beállásra. Elég sok bemikrofonozni való, akusztikus hangszerünk volt, ami komoly fejtörés bármilyen profi hangmérnök számára.

Lehel egyébként a Yesterdays zenekarban is zenélt, nekik megadatott az a nagy.nagy lehetőség, hogy Budapesten az A38 állóhajón a Yes egykori gitárosa előtt léphettek fel. A Yesterdaysnek a nagy példaképe a Yes zenekar, innen is származik a nevük. Lehel elárulta nekünk, hogy hogy zajlott ez a találkozás, milyen élményeik voltak: - Peter Banks előtt muzsikáltunk az A38-on, az azért név volt, ugye a Yes gitárosa anno. Nagyon jófej ember, a mai napig néha egy-egy email elrepül. Nagyon közvetlen ember, közvetlen csapat, a legnormálisabb emberek nagypapa-kiadásban.

Mielőtt teljesen műsorunk végéhez érnénk, következzen egy apróhirdetés, ha szabad így neveznem: november 21-én Orpheusz koncert, egy blues-folk unplugged est lesz Udvarhelyen a Jungle Clubban, szerintem mindenképpen gyertek el.

És most születésnapot fogunk ünnepelni. Két héttel ezelőtt volt a PopSuli születésnapja, most a Dirty Job csíkszeredai zenekarnak lesz születésnapja. Igaz, ők kicsit idősebbek, mint a PopSuli: kerek évfordulójuk van, tízévesek, ami azért már nagy szó egy erdélyi zenekar esetében, és ezt a tízéves születésnapot egy nagyszabású ingyenkoncerttel ünneplik meg a csíkszeredai AMI Clubban, az udvarhelyi Shadows és a csíkszeredai Ramm(Bran)t társaságában, november 20-án. Boldog születésnapot kívánunk nekik!


Vissza a címoldalraKNOCK OUT
solus.php
Hallgasd meg
Historica
Madéfalva
Hallgasd meg
Historica
Megsárgult kép
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica
Hallgasd meg
Szuszpansz
Travel Down The Winter Road
Hallgasd meg


Face Today
Freakin' Awesome (30624%)
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica (83%)
Hallgasd meg
abyss
a drop of intuition (81%)
Hallgasd meg
abyss
desert sound (80%)
Hallgasd meg
Laszlo Zsolt
Tears In The Rain (Joe Satriani cover) (79%)
Hallgasd meg

Hozzászólások

Richard
2008-11-21 23:50
Ez a musor nagyon gaz. Ebbol lejon hogy a szerkesztok nem ertenek a zenehez es a shobizhez.
Egy fesztivalon senki senkinek nem az elozenekara. Egy fesztivalon van egy sorrend es ott nem letezik elozenekari statusz. Ha ugy lenne ahogy ez a musor beallitja akkor a Tankcsapda az Avantasianak, a Republic a Kispal es a Borznak, Demjen Ferenc pedig a Cargonak lenne az elozenekara (hogy a Felszigetnel maradjunk...) Ekkora butasagot csak hozza nem ertok kovetnek el...
Sracok el van posvanyodva ez az amugy is szinvonaltalan musor. Miert nem hagyjatok abba? Keressetek valami ertelmesebb elfoglaltsagot, ne nevetessetek itt magatokat. Ez barati jotanacs!

VULA ( DIRTY JOB )
2008-11-18 17:09
nagyon szepen koszonjuk hogy gondoltatok rank is ! udv . DIRTY JOB
  Név (kötelező)

  E-mail (kötelező,nem publikus)

Megjegyzés

Kötelező a képen látható karaktereket beírni. (A nagybetűk számítanak)
  


Partnereink
City Rádió
Gaga Rádió
MIX FM
Paprika Rádió
Régió Rádió
Siculus Rádió
Star Rádió
VOX FM
Félsziget Fesztivál
Udvarhelyi Híradó
Csíki Hírlap
Vásárhelyi Hírlap
Defender Productions
Star Express
Caro Comp
Szüloföld Alap
Nemzeti Kulturális Alap
Impresszum | Támogatóink
Adatvédelmi záradék | (c) Média Index Egyesület | Index lapcsalád
Kontakt Sajtókitt RSS