Popsuli TransindexErdély FMMédiabefutóCommunitas Alapítvány
Belépés
Hibás adatok!vissza az űrlaphoz

Egy e-mail küldtünk ki neked
az új jelszóval!


vissza a bejelentkezéshez

kontaktFórumrss

Adások átiratai

2007 11. 18. Szász Csaba Star Rádió

 

Sziasztok,

Ez a PopSuli harmadik adása, ahol a legjobb erdélyi zenéket keressük. Balázsi-Pál Előd vagyok, szerkesztőtársam pedig Tóth Árpád.

Minden héten három dalt mutatunk be műsorunkban, ezek közül egyet juttat tovább vizsgáztatónk. A továbbjutó dalokból januárban összeáll a popsuli erdélyi toplistája, miközben a rádiók playlistjére is bekerülnek a legjobbak. További díjaink: fellépés a Félsziget Fesztiválon, és reklám a Transindexen.

Mai vizsgáztatónk a székelyudvarhelyi Star Rádió műsorvezetője, Szász Csaba, aki rádiós karrierje előtt egy brassói zenekar tagja volt, gitározott és dobolt is.

Sokan azt hiszik, hogy a pop-rock kifejezetten nagyvárosi jelenség. Hogy bebizonyítsuk, mekkorát tévednek, mostani műsorunkban kizárólag kisvárosi zenekarokat mutatunk be.

Az első vizsgázó: JÉGCSAP

A 21 gramm című filmből korábban már megtudhattuk, mennyi a lélek súlya. Most itt az alkalom, hogy az is kiderüljön, hány pillanat az élet.

A nagykárolyi JégCsap, azaz Hiri Zoltán 19 éves, és 4 éve foglalkozik a hip-hop műfajjal. Tagja a SubTerraNáció csoportnak, amely Erdély egyik legnagyobb hiphop eseményét, a RapParlamentet szervezi. Jelenleg szólólemezét készíti, amely tervei szerint az interneten lesz megrendelhető.

JégCsap és Zavart Elme – Pillanat

Szász Csaba: Ez a stílus eleve hátrányos helyzetű. Mert íme, a zenei alap érdekes, van egy feelingje – azt is mondhatom, hogy tetszik. De, mint tudjuk, ez másodlagos. Jól jött volna egy refrén, ami ugyan nem kötelező, de óriásit dobhat a dalon. Nem találtam, így maradt pusztán a szöveg. Sajnos. Az angollal ellentétben, nekünk igencsak nehéz olyan rapszöveget írni, hogy az mondjon is valamit, és rímekbe szedése ne csengjen magyartalanul. A beszédtechnikusok most tépnék a hajukat.

A másik örök téma a hitelesség. Ha drogot, poklot, gettót, na meg a nehéz gyermekkor feltörõ emlékeinek nyomasztó sóhaját próbálják megetetni és megvetetni velem, már elnézést, de nem vagyok vevõ rá. Ráadásul egy idő után nyomasztóvá válik. Erre a műfaj nagymenõi is rájöttek, ezért születtek olyan dalok, mint tündi bündi, a mindent vivõ sláger, csíki párduc... Gyulafirátót. Ajánlom nekik is: inkább humorizáljanak. Rap és jópofizás. Bizonyítékaim vannak – megy az! Ráadásul mindenkinél bejön, megeteti velünk a dalt. Ezt ugyanis nem tudtam lenyelni.

A második vizsgázó: NO SUGAR

A gyergyószentmiklósi No Sugar az egyetlen olyan erdélyi zenekar, amelyben minden tag vezetékneve Bé betűvel kezdődik. Barabás Árpád, Bereczky Botond, Bálint Barna és Biró Zoltán hobbi-zenekarnak nevezik magukat, de ez hamarosan változni fog: a srácok stúdióban töltötték az utóbbi napokat, hogy új dalokat vegyenek fel, amiket konerteken is be fognak mutatni. Énekesük, Freddy egyébként a Figura társulat színésze.

No Sugar – Szavak nélkül

Szász Csaba: Hát most már tényleg muszáj mindennek cukormentesnek lennie? Na jó, most tettem egy kivételt – és láss csodát, nem bántam meg! Oké, elismerem, egybõl a Hooligans ugrott be nekem, de miért lenne ez hiba? Attól még lehet jó egy dal, és ez az. S nem utolsósorban élõ hangszereket hallok benne.

Zenei szerkezete, felépítése szinte tökéletes. Minden megvan benne, és úgy, ahogy annak lennie kell. A fel- és levezetés, az áthidalások, intermezzók, és ezek az apró, de a dalvezetést oly ízessé varázsoló apró pályakorrekciók. Egyvalami hiányzik belõle, de az nagyon. Amikor már minden húr pattanásig feszült, s az ember már várja a zenei kiteljesedést, nem kapja meg teljes egészében. Kissé erõtlen a refrén, vokálisan korlátozottnak tűnik. Nyersessége miatt a soundra is ráférne egy kis smirglizés, mondjuk igazi porcukorral... de hát ezért vannak a jó hangtechnikusok.

A harmadik vizsgázó: QWITT

Deszke Otíliával az első Médiabefutón találkoztam először. A 14 éves lány akkor debütált a színpadon, és egészen a döntőig jutott egy Kormorán-szám eléneklésével. Csiki Zoltán első zenei élményei egy gitárhoz kapcsolódnak, amelyet később a zongora követett. A két kézdivásárhelyi fiatal Qwitt néven 2006 óta a dance műfajjal próbálkozik.

Qwitt – Csak egy érintés

Szász Csaba: Ebben a stílusban évekig a sound volt a gyenge pont. A Qwitt szerencsés, a jó hangzásért már nem kell a szomszédba menni. Marad hát a másik buktató, amikor pörgős és amúgy jól hangzó felvezetõ után mikrofon elé kell állni.

Cseles, mondhatom: az énekhang gépbõl jön, és csak nyomokban emberi. Az úgynevezett vocoder effektus használata ugyan nem szégyen, sztárok sokasága élt ezzel a lehetõséggel, de csak dalrészekben, míg a mi vizsgázónk a teljes dalban. Másrészt míg a sztároknak már nincs mit bizonyítani, a Qwittnek bõven van mit. Így csak a vokális képességeiket kérdõjelezik meg, s az énekhang nyers változatát biztos jól elrejtették.

Persze a studióban legyártott végtermék üt egy bizonyos szintet. Egy ingyenes szabadtéri koncerten, a diszkóélet eufóriájában talán jól jön, mondhatni, hm... elmegy. Aztán ahogy jön, úgy megy. Kiváncsiságból visszatapsolnám õket. Mert amit hallottam, az nem rossz, csak nem gyõztek meg vele.

Mai adásunk dalait és további negyven erdélyi zenész szerzeményeit a Popsuli.ro oldalon hallgathatjátok végig, ahol olvashattok is előadóinkról. Ha azt szeretnétek, hogy a rádiók a ti zenéteket játsszák, jelentkezzetek! PopSuli.ro!

És derüljön ki végre, ki a továbbjutónk!

Szász Csaba: Bár én édesen szeretem az életet, akkor is a No Sugart díjazom. Ha az volt a cél, hogy olyan dalt szülessen, amit a rádiók is szívesen nyomatnak, akkor az kell mondjam, a No Sugar tudja, mitõl döglik a légy.

Mára ennyi volt, jövő héten ismét találkozunk, addig is hallgassatok minél több erdélyi zenét. Zárásként jöjjön a No Sugar – Szavak nélkül. Biztos vagyok benne, hogy nem utoljára halljuk.

Vissza a címoldalra

Ismered?

Stílus:

danceKNOCK OUT
solus.php
Hallgasd meg
Historica
Madéfalva
Hallgasd meg
Historica
Megsárgult kép
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica
Hallgasd meg
Szuszpansz
Travel Down The Winter Road
Hallgasd meg


Face Today
Freakin' Awesome (30624%)
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica (83%)
Hallgasd meg
abyss
a drop of intuition (81%)
Hallgasd meg
abyss
desert sound (80%)
Hallgasd meg
Laszlo Zsolt
Tears In The Rain (Joe Satriani cover) (79%)
Hallgasd meg

Hozzászólások

  Név (kötelező)

  E-mail (kötelező,nem publikus)

Megjegyzés

Kötelező a képen látható karaktereket beírni. (A nagybetűk számítanak)
  


Partnereink
City Rádió
Gaga Rádió
MIX FM
Paprika Rádió
Régió Rádió
Siculus Rádió
Star Rádió
VOX FM
Félsziget Fesztivál
Udvarhelyi Híradó
Csíki Hírlap
Vásárhelyi Hírlap
Defender Productions
Star Express
Caro Comp
Szüloföld Alap
Nemzeti Kulturális Alap
Impresszum | Támogatóink
Adatvédelmi záradék | (c) Média Index Egyesület | Index lapcsalád
Kontakt Sajtókitt RSS