Popsuli TransindexErdély FMMédiabefutóCommunitas Alapítvány
Belépés
Hibás adatok!vissza az űrlaphoz

Egy e-mail küldtünk ki neked
az új jelszóval!


vissza a bejelentkezéshez

kontaktFórumrss

Adások átiratai

2007 12. 2. Dancs Artúr City Rádió

 

Sziasztok,

Ez a PopSuli, immár ötödször. Aki a legjobb erdélyi zenéket keresi, jó helyen jár. Balázsi-Pál Előd vagyok, szerkesztőtársam pedig Tóth Árpád.
Ma is három dalt válogattunk össze a PopSuli.ro oldalon található több mint hetven előadó felvételeiből. Közülük a legjobb csatlakozni fog a Jokermanhez, a the Underskieshoz, a No Sugarhez és a KIP Projecthez – azaz a PopSuli eddigi továbbjutóihoz. És hogy ezzel mit nyer? Háát ezt:
-fellépés a 2008-as Félsziget Feztiválon
-háromszáz euró értékben reklámfelület a Transindexen
-a továbbjutók zenéit máris játsszák a rádiók
-az Erdély FM jóvoltából egy cédé-válogatásra is felkerülnek a kedvencek
És aki a mai továbbjutóról dönt, az nem más, mint Dancs Artúr, a szatmárnémeti City Rádió zenei szerkesztője. No de halljuk, kik közül választhat.

Az első vizsgázó: DEEPHEAVEN

Székelyudvarhelyről érkezik – a Deepheaven. A zenekar 2005-ben alakult a billentyűs Könczei Zsolt vezetésével. Népzenei elemekkel átitatott rockzenéjük elsősorban az ő érzéseit tükrözi. A dalszerző gondolatainak átadásában nagy szerepe van énekesnőjüknek, Reninek – aki rendszeres fellépője a Médiabefutónak is.

Deepheaven – Kreativitás

Dancs Artúr: Gyerekek, be kell, hogy valljam, beleszerettem a zenétekbe - noha nem vagyok rockzenerajongó. Sőt, én vagyok az, aki azt tartom, hogy a rádióban nagyon csínján kell bánni a rockzenével, és főleg a kereskedelmi rádiókban. Ez a műfaj ugyanis nem divatos, nem trendi. Ti viszont azért vagytok szerencsések, mert a ti zenétek pontosan az a szűk sáv a műfajon belül, amit bevállalnak a rádiók. Ez a népzenei motívumokkal hímzett dallamos rockzene ráadásul könnyen emészthető mindenki számára.
És akkor eddig csak a zenétekről beszéltünk, mert van egy nagy bajom is. És ez az énekhang. Egy gazdagon felépített muzsikában az énekesnő, a Rena hangja igencsak elvész. Ehhez a dalhoz, és általában véve ehhez a zenéhez ennél karakteresebb hang szükségeltetik. Sokkal karakteresebb.

A második vizsgázó: sZempöl Zenekar

A sZempöl Zenekar – végre egy magyar zenekarnév, mondanám, de hát ők is az angolból kölcsönözte a nevét, csak magyarosan, ő-vel írja. A sample szó jelentése hangminta, amit használnak is afiúk, hiszen egyik hangszerük egy laptop. Aki ezek után egy full elektronikus zenét várna, mégis csalódhat – reméljük pozitívan: a szempölben a breakbeat és a drum and bass alapokat hegedű, doromb, dobocskák, gitár és basszusgitár egészíti ki. Jobb híján nevezhetnénk ezt a stílust egyik dalcímük alapján jobbkánnak – ha a balkán már foglalt.

Szempöl zenekar: Ec-Pec

Dancs Artúr: Hát, csakazértse fogok belekötni a dal szövegébe… Nem csak azért, mert gyermekkorunk egyik kedvenc kiszámolója az ec-pec, hanem mert teljesen nem érdekel a szöveg. Ez nem az a műfaj. Az electro zene legmenőbb slágereinek nincs túl sok filozófiát rejtő szövege. Lehet, hogy most magamra rántom a közvéleményt, de aki jó szövegeket akar, olvasson verseket.

Örültem volna viszont, ha az énekhangra látványosabb effektet tesztek, és nem csak szinte szárazon szól. A zenén egy a mostaninál is teltebb hangzás nagyon sokat lendítene. Azonban mindenképpen tetszik a dal felépítése, tetszik a levezetése. Az eleje picit hosszúra sikeredett, ezáltal lett a dal maga is hosszú: meghaladja a 4 percet, ami engem zeneszerkesztéskor már elgondolkodtat, hogy betegyem-e vagy sem.

A harmadik vizsgázó: ICE HOPE

Ki hinné: ismét egy udvarhelyi zenekar. Nem kell magyarázkodnunk, a tények magukért beszélnek: a PopSuli.ro oldalon lévő hetvennél is több előadó közt bizony túlsúlyban vannak az udvarhelyiek. Most három lány mutatkozik be műsorunkban: Timi, Inci és Kincső – ők az Ice Hope. A bemutatkozójukban azt írják, hogy volt már néhány fellépésük, de ez még kevés a népszerűséghez.

Ice Hope: Buli a pokolban.

Dancs Artúr: Megnéztem a lányokat – csinosak. Ennyi. A zene viszont kevés. Igazából azt gondolom, túl nagy erőfeszítést nem tettek ennek a létrehozásához. S talán emiatt nekem sem nyújtott semmit ez a nóta, vagy legalábbis nem sokat. Tudom, hogy dance-zenének készült – ehhez azonban nemcsak a ritmus a fontos, hanem a felszabadultság érzése, a dal összességében vett kisugárzása. Ami ebben az esetben nekem nem jött át. Nem volt hitele, nem volt hanggal megtámasztva. És én azt sem hiszem el nekik, hogy buli van a pokolban. Vagy lehet, hogy van – de akkor meg elég lapos a hangulat.

Népzenés rock, gyerekmondókás electro, és pokoli buli – kit juttat tovább a City Rádió zenei szerkesztője: a sZempöl Zenekart? Vagy a Deepheavent? Esetleg az Ice Hope-ot?

A PopSuli kedvence

Dancs Artúr: Az Ice Hope lányoknak azt tanácsolom, tegyék izgalmasabbá a produkciójukat.
Gratulálok, tiszta szívből gratulálok a Deepheaven zenéjéhez, biztos vagyok benne, hogy hallunk még róluk.
Kitoltatok velem, mert itt van két udvarhelyi csapat, és én imádom az udvarhelyieket. Most azonban mégis a sepsiszentgyörgyi együttest juttatom tovább, a sZempölt.
Azt tartom, hogy a sZempöl zenéje kiforrottabb, egy igencsak friss és támogatandó színfoltja az erdélyi magyar kortárs és trendi könnyűzenei vonulatnak. Akik jó eséllyel indulhatnak akár külföldi turnéra is. És talán a három bemutatott dal közül a legközelebb állnak ahhoz, amit egy igazi kereskedelmi rádió is szívesen felvállal.
Köszönöm!

És máris közeledünk adásunk végéhez. Akinek kevés volt ennyi, kattintson a Popsuli.ro oldalra, ahol a legjobb erdélyi zenéket lehet hallgatni. És most játsszunk egy kis kiszámolósdit a sZempöl zenekarral: Ec-Pec-Kimehetsz. Ők már ma ma bejönnek nekünk, mi pedig egy hét múlva ismét jelentkezünk.

Vissza a címoldalraKNOCK OUT
solus.php
Hallgasd meg
Historica
Madéfalva
Hallgasd meg
Historica
Megsárgult kép
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica
Hallgasd meg
Szuszpansz
Travel Down The Winter Road
Hallgasd meg


Face Today
Freakin' Awesome (30624%)
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica (83%)
Hallgasd meg
abyss
a drop of intuition (81%)
Hallgasd meg
abyss
desert sound (80%)
Hallgasd meg
Laszlo Zsolt
Tears In The Rain (Joe Satriani cover) (79%)
Hallgasd meg

Hozzászólások

qwer
2007-12-10 17:46
Remélem, sikerül majd csinálnunk egy jobbat...én személy szerint elégedetlen vagyok a gitárhangzással, de ez nem a Bence hibája, ő tényleg a legjobb összhangzást keverte ki a sávokból.

dancsartur
2007-12-7 02:22
Engem igazából az sem érdekel, hol vettétek fel :) Igaz, hogy kivágták az adásból s innen is, de még azt is mondtam, készítsetek mihamarabb egy valóban rádióba való verziót, mert játszanám. (szerintem nem csak én ;) ) Lehet?

qwer
2007-12-4 21:26
Faking jo lett a hangzas, ahhoz kepest... S a dorombon es laptopon kivul senkinek sem volt 440Hz es la-ja...:)))

levi
2007-12-4 12:46
teltebb hangzás...:)) ahhoz képest, hogy egy garázsban volt felvéve, amatőr cuccal...

qwer
2007-12-4 08:43
juhejj! :)
  Név (kötelező)

  E-mail (kötelező,nem publikus)

Megjegyzés

Kötelező a képen látható karaktereket beírni. (A nagybetűk számítanak)
  


Partnereink
City Rádió
Gaga Rádió
MIX FM
Paprika Rádió
Régió Rádió
Siculus Rádió
Star Rádió
VOX FM
Félsziget Fesztivál
Udvarhelyi Híradó
Csíki Hírlap
Vásárhelyi Hírlap
Defender Productions
Star Express
Caro Comp
Szüloföld Alap
Nemzeti Kulturális Alap
Impresszum | Támogatóink
Adatvédelmi záradék | (c) Média Index Egyesület | Index lapcsalád
Kontakt Sajtókitt RSS